İddianameye göre "şartları olgunlaştırma planları"

Savcıların mahkemeye sunduğu mütalaada Ergenekon örgütünün darbeye zemin hazırlamak için planladığı 17 eylemin belgeleri sıralandı.

20-03-2013


Ergenekon davasında mütalaasını sunan savcılar, terör örgütünün kaos çıkarma amaçlı eylem planlarına dair belgeleri tek tek sıraladı. Savcılar Ergenekon örgütünün 17 farklı plan hazırladığını ortaya çıkardı. Dava dosyalarına giren binlerce belge arasındaki kritik delillerin başında İrtica ile Mücadele Eylem Planı geliyor. İşçi Partisi’ndeki aramalarda ele geçirilen belge ve krokilerde ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya ve dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt’a yönelik suikast planları yer alıyor.

Dosyada İnternet andıcı, Fehmi Koru, Orhan Pamuk, Osman Baydemir ve Ahmet Türk’e silahlı saldırı hazırlığına dair telefon tapeleri, Ermeni patriği Mesrof Mutafyan, Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç, Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ile Başbakan Tayyip Erdoğan’a suikast planına dair kroki ve belgeler de bulunuyor.

1) İrtica ile Mücadele Eylem Planı:12 Haziran 2009 tarihinde Taraf Gazetesi tarafından deşifre edildi. Söz konusu belgenin fotokopisi ilk olarak tutuklu sanık Serdar Öztürk’ün ofisinde yapılan aramalarda ele geçirildi. Daha sonra 4 Kasım 2009 tarihinde “Meçhul subay” tarafından ıslak imzalı nüshası savcılara ulaştırıldı. Belgenin altında bulunan imzanın Albay Dursun Çiçek’e ait olduğu ispatlandı. Plan içerisinde AK Parti’yi kara propaganda faaliyetleri ile yıpratıp iktidardan uzaklaştırmaya yönelik faaliyetler bulunuyor.

2) Proje isimli belge:10 Aralık 2010’da Gölcük Donanma Komutanlığı’nda yapılan aramalarda ele geçirilen Proje isimli belge İrtica ile Mücadele Eylem Planı ve internet andıcı belgelerinin taslağı mahiyetinde. İnternet Andıcı belgesinin Proje isimli belgeden yola çıkılarak hazırlandığı savcılar tarafından vurgulanıyor.

3) Kitleşim belgesi:Alaettin Sevim’in hazırladığı belgede, Ergenekon’a ait örgütsel görevlendirmeler yer alıyor. Buna göre emekli ve muvazzaf askerler ile sivillerden oluşturulan bir grup vasıtasıyla hükümet ve çeşitli cemaatler hakkında internet yoluyla kara propaganda faaliyetlerinin yürütülmesi planlanıyor.

4) İnternet Andıcı belgesi:Hükümet aleyhine yayın yapan adreslerin kapatılması sonrası yeni 4 internet sitesinin açılması için yapılan çalışma. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ söz konusu belge kapsamında tutuklandı.

5) Yargıtay binası krokisi ve krokinin açılımı belgesi:İşçi Partisi Genel Merkezi’nde yapılan aramalarda Yargıtay binasının giriş çıkışları ve iç kısmına ait kroki bulundu. Ergenekon’un eylemleri arasında AK Parti hakkında kapatma davası açılması, ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’ya suikast planlanıyordu. İşçi Partisi’nde bulunan krokilerle bu düşünce için çalışmalar yapıldığı ortaya çıktı.

6) Org. Yaşar Büyükanıt’a yönelik eylem hazırlığına dair belge:İşçi Partisi’nde yapılan aramalarda el konulan bir CD içerisinde yer alan plana göre dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt hakkında eylem planı olduğu ortaya çıktı. Planda Büyükanıt’ın İzmir Balıkesir illerine yapacağı ziyaret sırasında koruma güçleri hakkında detaylı bilgiler bulundu. Bu bilgilerden Ergenekon terör örgütünün Büyükanıt’a yönelik eylem içerisinde olduğu ortaya çıktı.

7) Saldırı Hazırlıkları:Fehmi Koru, Orhan Pamuk, Osman Baydemir ve Ahmet Türk’e yönelik silahlı saldırı hazırlığına dair telefon tapeleri belgeleri.

8) NATO tesislerine saldırı eylem planı belgesi:Sanıklardan İşçi Partili Hayati Özcan’da ele geçirilen bir belgede, “Susacak” yazılı fotoğrafta NATO komutanı İspanyol Eduardo Zamarripa Martinez’in ağzı bantlı fotoğrafı bulunuyor. NATO tesislerine yapılacak saldırılarla Türkiye’nin uluslararası arenada yalnızlaştırılmasının planlandığı kaydediliyor. Söz konusu belgede İzmir’de bulunan NATO tesislerine dair ayrıntılı planlar da bulunuyor.

9) Ermeni patriği Mesrob Mutafyan’a yönelik suikast eylem planı belgesi:Eski Emniyetçi İbrahim Şahin’den ele geçirilen belgelerde Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan için suikast planları bulundu. Ergenekon’un suikast timi olan ve İbrahim Şahin’e bağlı S-1 timinin gerçekleştireceği suikast ile Türkiye dünyada Ermenilerin huzurlu yaşayamadığı bir ülke izlenimi verilmeye çalışılacaktı.

10) Ermeni asıllı Minas Durmazgüler’e Yönelik Suikast Planı belgesi:İbrahim Şahin’den ele geçirilen belgelerde Sivas Ermeni cemaatinin önde gelen isimlerinden Minas Durmazgüler’e suikast planlandığı ortaya çıkmıştı. Bu suikastı da Şahin’e bağlı S-1 timinin gerçekleştirmesi hedeflenmişti.

11) Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız’a Suikast planı belgesi:İbrahim Şahin’den ele geçirilen bir başka suikast planının hedefindeki isim ise Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız. Balkız’ın öldürülmesi ile Türkiye’de Alevi-Sünni kavgası çıkarılıp ülkenin yönetilemez hale getirilmesi amaçlanıyor.

12) Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç’e suikast planı belgesi:Kazım Genç’e yönelik suikast planları da İbrahim Şahin’den ele geçirildi.

13) Optimum alışveriş merkezine bombalı saldırı planı belgesi:Ankara’da bulunan Optimum Alışveriş Merkezi’ne yönelik bombalı saldırı belgesi de İbrahim Şahin’den ele geçirildi.

14) Başbakan’a Suikast Planı belgesi:Ergenekon tutuklu sanığı Yarbay Mustafa Dönmez’in evinde yapılan aramalarda ele geçirilen ajandasında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın evinin krokisi bulunmuştu. Planda Başbakanlık konutunun çevresinde çeşitli işaretlemeler yapılırken civar yollar krokide tek tek yer almıştı. Savcılar aynı ajandada yer alan bir başka krokiden yola çıkarak Ankara Zir Vadisi’nde Ergenekon terör örgütüne ait en büyük cephaneliğe ulaşmışlardı.

15) CÇG’NİN faaliyetlerine dair belgeler:28 Şubat’taki Batı Çalışma Grubu’nun benzer bir yapısı olan Cumhuriyet Çalışma Grubu (CÇG), Ergenekon’un bünyesinde faaliyete geçti. Şener Eruygur ve Levent Ersöz’ün liderliğini yaptığı grup, mütedeyyin insanlar ile ilgili bilgi toplayıp kamuoyunu yanıltıcı haber yayınlatma görevini yerine getirmeden sorumlu.

16) Ayışığı, Sarıkız, Yakamoz ve Eldiven isimli Darbe Planlarına dair belgeler:Eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur, gerek muvazzaf olduğu dönemde gerekse emekli olduktan sonra AK Parti hükümetine darbe çalışmaları içerisinde bulundu. Hükümeti görevinden uzaklaştırmak için bizzat içerisinde bulunduğu Ayışığı, Sarıkız, Yakamoz ve Eldiven darbe planlarını hazırladı.

17) S-l isimli hücre örgütlenmesi belgesi: Eski Emniyet Özel Harekât mensubu İbrahim Şahin, Ergenekon terör örgütünün istekleri doğrultusunda Alevi ve Ermeni cemaat liderlerine yönelik suikastlarda bulunmak için bir tim oluşturdu. Bizzat kendisinin hazırladığı listedeki isimlerle Ali Balkız, Kazım Genç, Mesrob Mutafyan gibi isimler hedef alındı.

(Kaynak: Zaman)

Etiketler : #İddianameye   #göre   #şartları   #olgunlaştırma   #planları   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN