İHH, Afrika’nın umudu ve ışığı oldu: Beşbin katarakt hastasının gözleri açıldı

İHH'nın Sudan’ın başkenti Hartum’da açtığı Göz Hastanesi Afrikalı mahrumlara umut ve ışık oldu. Eylül ayından beri 5 bin katarakt hastası ameliyat edilerek ışığa kavuşturuldu. 20 bin kişi de muayene edildi.

05-04-2008


İHH'nın Sudan’ın başkenti Hartum’da açtığı Göz Hastanesi Afrikalı mahrumlara umut ve ışık oldu.  Eylül ayından beri 5 bin katarakt hastası ameliyat edilerek ışığa kavuşturuldu. 20 bin kişi de muayene edildi. Günlük ortalama 35 kişinin ameliyat edildiği hastanenin resmi açılışı da gerçekleştirildi.

Açılışa Türkiye’den ve Sudan’dan yoğun ilgi gösterildi.  Sudan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Abdulkadir Kemal, Sudan Körlükle Mücadele Projesi Başkanı Dr. Kemal Haşimi, Türkiye Sudan Büyükelçisi Fatih Ceylan ile Rusya, Cibuti, Mısır, İspanya ve Brezilya’nın büyükelçileri açılışa katıldı.

Türkiye’den ise 23 farklı basın kuruluşundan 26 gazeteci açılışı takip etti.  Sudan’ın yerel basını da açılışa büyük ilgi gösterdi.

“Türkiyeli hayırseverlere minnettarız”

Açılışa katılan Sudan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Abdulkadir Kemal, kendilerine yardım elini uzatan Türkiye halkına minnettar olduklarını söyledi.

Sudan Körlükle Mücadele Projesi Başkanı Dr. Kemal Haşimi de, Sudan’da her yıl 1000 çocuğun katarakt hastalığı yaşadığını ifade etti. Haşimi, “Nüfusumuzun yüzde 4’ü görme problemi yaşıyor. Bu problemin üstünden gelmek için her yıl 200 bin katarakt ameliyatı yapmalıyız. Bu noktada Türkiyeli kardeşlerimizin başlatmış oldukları kampanya bizi fevkalade memnun etmiş, bu yöndeki umutlarımızı artırmıştır” dedi.

Türkiye Sudan Büyükelçisi Fatih Ceylan ise katarakt projesiyle ilgili olarak, “Bu proje aynı zamanda Afrika ile Türkiye arasında önemli bir köprü kurmaktadır. Türkiye’de Afrika’nın, Afrika’da Türkiye’nin tanınmasına önemli katkılarda bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

“Katarakt Projesine bir bağışçımız vesile oldu”

İHH Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Oruç da yaptığı konuşmada katarakt projesinin başlama hikâyesini anlattı: “2004 yılının son günleriydi. Yaşlı bir iş adamı bağışçı ‘İHH 100 ülkeye yardım götürüyor. Ama Somali’de faaliyetiniz yok’ dedi. Ve ısrarla verdiği bağışın Somali’ye gönderilmesini istedi. Onun yönlendirmesiyle Sudan’a gittik. Ve katarakt ile ilgili ilk problemi gördük. Bu bağışçımızın yönlendirmesiyle katarakt çalışmamız başladı. O yıl Somali’de 490 kardeşimizin gözlerini açtık. Sonrasında gördük ki bütün Afrika’da katarakt sorunu yaşanıyor. Şimdiye kadar Benin, Gana, Togo, Çad, Nijer ve Sudan’da olmak üzere 6 Afrika ülkesinde ameliyatlar yaptık. Sudan’daki ameliyatlarımız devam ediyor. Gerekli alt yapının tamamlanmasıyla Afrika’nın diğer 4 ülkesi Somali, Etiyopya, Burkina Faso ve Mali’de de ameliyatlar başlayacak.” 

Sudan’da 2 milyon katarakt hastası var

Sudan, Afrika’nın en büyük ülkesi. Türkiye’nin yaklaşık 3 katı büyüklükte bir ülke olan Sudan’da katarakt hastası 2 milyon insanın olduğu belirtiliyor. Doktor yetersizliği ve maddi imkânsızlıklar sebebiyle yüz binlerce insan yıllarca görememekte, hatta çoğu ışığa kavuşamadan ölmekte.

Siz gördünüz onlar da görüyor!

İHH'dan katarakt kampanyasıyla ilgili olarak da şu açıklama yapıldı: "Katarakt Projesini başlatırken “siz görürseniz onlar da görecek” sloganıyla yola çıkmıştık. Hamdolsun biz gördük onlar da gördü. Ama daha çok görmeyi bekleyen kardeşimiz var. 6 milyon Afrikalı gözlerinin açılmasını bekliyor. Bu proje gönüllü doktorlar ile siz değerli gönüllülerimizin bağışlarıyla yürütülüyor."

İHH İnsani Yardım Vakfı
Adres: Büyük Karaman cd. Taylasan sk. No:3 Pk. 34230 Fatih / İstanbul
Telefon: +90 212 6312121 Faks: +90 212 6217051  
Web:
www.ihh.org.tr   E-mail: [email protected]

Etiketler : #İHH   #   #Afrika’nın   #umudu   #ve   #ışığı   #oldu:   #Beşbin   #katarakt   #hastasının   #gözleri   #açıldı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN