İktibas, yepyeni dizaynıyla çıktı

Şubat sayısında baştan sona yenilenen iç tasarımı ile okuyucularının karşısına çıkan İktibas Dergisi bu ay kapak konusu olarak Irak'taki son gelişmeleri konu alıyor.

07-02-2012


Konjonktürel Gelişmelerin Irak'taki Yansımaları" başlığını taşıyan Abdullah Pamuk imzalı Yorum'da ABD müdahalesiyle gerçekleşen değişim ve dönüşüm sürecini yaşayan Irak'taki iktidar mücadelesinin bir yansıması olan Maliki'nin konjonktürel ve tehlikeli hamlesinde mezhep boyutunun belirleyici olmadığı ama kullanıldığının çok açık olduğu vurgulanıyor.

Bu ay Kavram bölümünde Mehmed Durmuş tarafından 'Secde' anlayışı işleniyor. Secde'nin açıklamasında, 'insanın secdesinin kendisini yaratan Allah’a itaati, Din’i yalnızca Allah’a has kılması, Allah’ın dışında hiçbir ilaha, ilahlara tapınmaması, sadece Allah’a itaat etmesi' anlamına gelmekte olduğunun altı çiziliyor.

Atasoy Müftüoğlu "Romantik Beklentiler, Nostaljik Umutlar" başlıklı yazısında cemaat yapılarının teslimiyeti ve itaati esas alan bir örgütlenme biçimini seçtiğini, hemen her ülkede, Türkiye'de de yaşandığı üzere, batınî ve içsel bilgiyle sınırlı bir din algısının yaygın ve etkin hale getirildiğini belirtiyor. Müftüoğlu, tasavvufi oluşumların hukuki ilkelere meydan okuma biçiminde şekillendiğini, ibadetlerin manevi/ruhani egzersizlere dönüştüğünü ve Kur'an'ın batınî ya da sezgisel yorumunun Şeriat'ın otoritesini tanımadığını kaydediyor.

"İddialarımız Vardı Bizim" başlıklı yazısında Şükrü Hüseyinoğlu ise "Zihniyet dönüşümü o noktaya vardı ki, dünün tevhidi bilinç ve iddia sahibi kimi müslümanları bugün, emperyalizmin kanlı savaş ve işgal örgütü NATO'nun İslam coğrafyasındaki varlığını ve müdahalelerini meşru görür oldu" diye yazdı.

Bünyamin Zeran da "Modern Dünyanın İslam'la Yeniden Tanımlanmasına Duyulan İhtiyaç" başlıklı yazısında, "Başta Türkiye olmak üzere İslam ülkeleri ve dünya için yeni bir okumaya ve yeni bir tahlile ihtiyacımız olduğunu" hatırlattı.

"Müminlerin Özellikleri" ile Nurefşan erden, "Kalk ve Yola Koyul, İçe ve Dışa Doğru" ile Aykut Akça, "Toplumsal Değişim" ile Mustafa Bozacıoğlu, "Sınava Dahil Olmak" ile Hikmet Ertürk, "Biat Kültürü" ile Selami Saygın, "İslam Garip (Tuhaf) Bir Dindir (Müşriklerin Gözünde)" ile Oğuz Bakar derginin Düşünce bölümünde yazıları bulunan diğer yazarlar.

Sanat Edebiyat bölümünde ise Mehmet Mortaş'ın "Zamanın Günlüğü", Dr. Mehmet Akif Şahin'in "Sır Vermeyen Şehirler" başlıklı denemelerinin yanında Mustafa Bozacıoğlu'nun "28 Şubatlar" şiiri ile Dilek Buz'un kaleme aldığı "Farklı Hayatlar" isimli öyküleri yer alıyor.

Etiketler : #İktibas   #   #yepyeni   #dizaynıyla   #çıktı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN