İlk 3 Madde tartışması ve "iman tazeleme" yarışı (Haber - Yorum)

Kılıç'ın sözleri, Ankara'da ilk 3 maddenin tartışılması yerine tam anlamıyla bir "iman tazeleme" furyasına yol açtı. Başta CHP, AKP ve MHP olmak üzere siyasi partilerin temsilcileri Kılıç'ın açıklamalarını eleştirerek söz konusu maddelerin tartışılamayacağını, bu tür bir çıkışı kabul edemeyeceklerini açıklamaya başladılar. Kılıç ise daha ilk günden tevbekâr oldu.

02-10-2010


İslam ve Hayat

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın "değiştirilmesi teklif bile edilemez" hükmüyle koruma altına alınan ilk 3 maddesi hakkında yaptığı "Bu maddelerin de tartışılabileceği" doğrultusundaki açıklama büyük yankı uyandırıken, siyaset sahnesini de hareketlendirdi.

Kılıç'ın sözleri, Ankara'da ilk 3 maddenin tartışılması yerine tam anlamıyla bir "iman tazeleme" furyasına yol açtı. Başta CHP, AKP ve MHP olmak üzere siyasi partilerin temsilcileri Kılıç'ın açıklamalarını eleştirerek söz konusu maddelerin tartışılamayacağını, bu tür bir çıkışı kabul edemeyeceklerini açıklamaya başladılar.

Kılıç, bir günde tevbekâr oldu 

Bu yoğun tepki üzerine Haşim Kılıç da geri adım atarak "sözlerinin yanlış anlaşıldığı" açıklaması yaptı. Kılıç, ''Ben anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilmesini bırakın, değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceğini bilen bir insanım'' diye konuştu.

Kılıç, sözlerinin Anayasa'nın ilk üç maddesi dışındaki 173 maddesiyle ilgili olduğunu söyledi ve şöyle konuştu:

''İlk üç madde dışındaki 173 maddenin, demokrasi, hukuk devleti ve özgürlükler ile ilgili evrensel hukuka uygun bir şekilde değiştirilmesinden söz ettim. Bu şekilde, ilk üç maddenin zenginleştirileceğini, evrensel hukuka uygun bir şekilde hayata geçirilebileceğini söyledim. Anayasa Mahkemesi'nin bununla ilgili daha önce vermiş olduğu kararlardan bahsettim. İlk üç madde dışındaki maddelerde yapılan değişikliklerle ilgili, hukuka, hukuk devletine, demokrasiye, özgürlüklerin geliştirilmesine ilişkin konu varsa Anayasa Mahkemesi'nin bunu iptal etmediğini, bu konuda geçit vermediğini söyledim. Son referandumla ilgili karar da bu yöndedir. Hukuk devletine, laikliğe, demokrasiye, demokratik hukuk devletine aykırı bir şey olursa, bunlarla ilgili Anayasa Mahkemesi'nin buna geçit vermeyeceğini, vermemesi gerektiğini ifade ettim.''

Partilerden "iman tazeleme" yarışı

AKP, CHP ve MHP temsilcilerinin konuyla ilgili açıklamaları ise şöyle:

AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç: "İlk 3 maddeden vazgeçilemez, ilk 3 maddeden taviz verilemez. İlk 3 madde geriye götürülemez. Ancak bununla birlikte ilk 3 maddede zikredilen Cumhuriyetin temel niteliklerine yönelik yeni vurgular daha kuvvetli yaklaşımlar ve içerik bakımından zenginleştirmeye yönelik çalışmalar söz konusu edilebilir diyor. Bu çerçevede açıklamaları dikkate almak lazım."

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli: "Herkes kanaatini ortaya koyabilir, ancak bizim bu konudaki düşüncemiz bellidir. Bu maddelerin muhafaza edilmesinden yanayız."

CHP Genel Başkan Yardımcı Hakkı Süha Okay: "Kurucu iradenin değiştirilemez, değiştirilmesi teklif edilemez maddeleri üzerinde yeni bir tartışma yapılması doğru değildir. Bir başka yanlış da şudur: bunu Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın bu tartışmayı açması bir başka yanlıştır."

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: "Bu konuda bir tartışma açmanın gerçekten doğru olmadığını düşünüyoruz. Dolayısıyla bu konuları tartışmaya açıp, bu konuları siyasi bir malzeme haline yapmak ve çalıştırmak doğru değildir."

Etiketler : #İlk   #3   #Madde   #tartışması   #ve   #iman   #tazeleme   #yarışı   #(Haber   #   #Yorum)   
YORUMLAR
  • ademoğlu   02-10-2010 21:49

    bu maddeler islam olmayan t.c. nin temel olan yasaları onları kaldırmaları onları sarsarmı niye sarssın ki nasıl olsa biliçsiz yılğınlar ın desteklediği ve bunlar islama daha yakın olarak oy verdiğiniz aklını ruhunu tüm benliğiyle islam olmayan bu kuklarla daha çok işiniz var.

  • Murat   02-10-2010 13:22

    Bu iman tazeleme kuyruğundaki akplilerden bazı müslümanlar değişim bekliyorlar ya garip olan işte budur.

  • ömer bitlis   02-10-2010 12:59

    Anayasanın oynanması gereken ilk yeridir ilk üçmadde. Önce 4 maddeyi yani ilk üç maddeyi koruyan maddeyi kaldırsınlar, sonrada ilk üç maddeyi. Madde 1: İslam Cumhuriyeti bir şer'i devlettir. Madde 2: Devletin tüm yasaları Kur'an nın ruhuna uygun yapılmak zorundadır. Madde 3: Arzımız dünyadır, tüm Müslümanlar sorumluluğumuzdadır. Olarak değiştirilsin.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN