İstanbul'da Suriye halkıyla dayanışma eylemi yapıldı

İstanbul’da da bugün öğle namazının ardından Beyazıt’ta binlerce kişi Suriye direnişini selamlarken Esed zulmünü ve katliamlarını telin etti.

18-03-2012


İstanbul’da da bugün öğle namazının ardından Beyazıt’ta binlerce kişi Suriye direnişini selamlarken Esed zulmünü ve katliamlarını telin etti. Büyükşehir Belediyesi önünden Beyazıt’a uzun bir kortejle yürüyerek giren ve camiden çıkan topluluk çeşitli sloganlar attı.

Beyazıt’a Kadar Yüründü

Suriye intifadası birinci yılında Türkiye’nin birçok yerinde selamlandı. Suriye Halkıyla Dayanışma Platformu’nun çağrısıyla İstanbul’da Beyazıt Meydanında kitlesel bir gösteri yapıldı. Beyazıt Camiinde öğle namazı sonrası Beyazıt Meydanına çıkan topluluğa Büyükşehir Belediyesi önünden yürüyerek gelenler de iştirak edince Beyazıt Meydanı doldu.

Şu ana kadar 10 bine yakın kişinin katledildiği Suriye’deki vahşet telin edilirken Adem Özköse ve Hamit Coşkun kardeşlerimizin de zalim rejimin elinden kurtarılması yönünde çağrıda bulunuldu.

Yürüyüş esnasında yolu trafiğe kapatan topluluk açtıkları pankartlar, taşıdıkları dövizler ve attıkları sloganlarla Suriye halkının yalnız olmadığını ifade ettiler.

Özgür-Der, İHH, Medeniyet Derneği, Anadolu Platformu, Araştırma Kültür Vakfı, Mazlumder, Akabe Vakfı, İnsan ve Medeniyet Hareketi, Hikmet Vakfı, 16 Temmuz Gençlik Hareketi, Davet-Der, Gençlik Kültür Merkezi ve İmkander gibi birçok kuruluşun desteklediği etkinlik şehitler için kılınan gıyabi cenaze namazıyla başladı. Ramazan Kayan’ın kıldırdığı gıyabi cenaze namazı sonrası meydan tekbirler ve “Lebbeyk Ya Allah!” nidalarıyla çınladı.

Suriye Milli Meclisi’nden Dr. Halid Hoca; “Suriye Halkı bir kıyama kalktı ve bunun bedelini ödemeyi göze aldılar. ‘Ey Dera seninle ölüme varız’ diyerek bir ayaklanma başlattılar. Diktatör Esad rejimini devirmeye karar veren halk özgürlük fidanını dikmek için canından vazgeçti. Artık Esad ne yaparsa yapsın halk devam edecektir.” dedi. Süreci ve mevcut durumu özetleyen Hoca, “Suriye'deki kıyam ne doğunun ne batının eseridir. Tamamen özgürlük isteyen halkın iradesinin tecellisidir.” ifadesiyle Suriye direnişini lekelemeye çalışanları eleştirdi. Hoca, “Adem Özköse ve Hamit Coşkun kardeşlerimiz katliamı anlatmaya çalıştılar fakat  rejim onlara engel oldu. İnşallah onlar da bir an önce kurtulur.” temennisinde bulundu.

Suriye’de harabeye çevrilen Baba Amr beldesinden Nurul Hüda adlı küçük bir kız çocuğunun okuduğu duada Suriyeli Müslümanlara yardım çağrısında bulunulurken birçok kişi gözyaşlarını tutamadı.

Eylemde Grup Yürüyüş de Suriye halkının direnişini marşlarla selamladı. Hama’da gırtlağı kesilerek katledilen Suriyeli şehit İbrahim Kaşuş’un “Yalla İrhal Ya Beşşar” adlı şarkısını iki kez ve “Kurşun Gazeli” marşını seslendiren Grup Yürüyüş’e binler yumrukları havada eşlik etti.

Medeniyet Derneği Başkanı Kazım Sağlam “Beşşar Esed zulmüne direnen mustazaf ve Müslüman Suriye halkına selam olsun. Allah onlara güç, kuvvet, takat versin.” diyerek başladığı konuşmasında Türkiye Hükümetine seslendi: ”Suriye’yle ilişkiler bir an önce kesilmelidir. Büyükelçiler geri çekilmelidir. Uluslararası dengeleri gözetmek adına mazlum bir halkı görmemek hak değildir.” Suriye'deki durumun ciddiyetine dikkat çeken Sağlam, “Direnişin ardında sadece halk vardır. Onurlarının, izzetlerinin, namuslarının peşinde olanlar vardır. Adalet isteyenler vardır.” dedi.

Araştırma Kültür Vakfı Başkanı Şemsettin Özdemir programı organize eden Suriye Halkıyla Dayanışma Platformu adınahazırlanan basın bildirisini okudu.

Son olarak Ramazan Kayan’ın yaptırdığı duygu ve bilinç yüklü duaya binler yürekten amin sesleriyle karşılık verdi.

Eylem tekbirler ve Suriyeli muhaliflerin gösterisiyle sona erdi.

(Kaynak: Haksöz Haber)

Etiketler : #İstanbul'da   #Suriye   #halkıyla   #dayanışma   #eylemi   #yapıldı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN