İsveç'in mülteci Sadaev'i Rusya'ya iade kararına tepki

İmkan-Der Genel Başkanı Murat Özer, İsveç Hükümetine gönderdiği mektupta, Rusya'nın yurtdışında bile Çeçenlere yönelik cinayetler işlediğine dikkat çekilerek, iadesi durumunda Sadaev'in başına geleceklerden İsveç Hükümetinin sorumlu olacağını belirtti.

01-02-2012


İslam ve Hayat

İsveç'in, Çeçen mülteci Emılkhan Sadaev'i Rusya'ya iade etme kararı alması tepkiyle karşılandı.

İmkan-Der Genel Başkanı Murat Özer, İsveç Hükümetine gönderdiği mektupta, Rusya'nın yurtdışında bile Çeçenlere yönelik cinayetler işlediğine dikkat çekilerek, iadesi durumunda Sadaev'in başına geleceklerden İsveç Hükümetinin sorumlu olacağını belirtti.

Özer, mektubunda şu ifadelere yer verdi: 

EMILKHAN SADAEV'E ÖZGÜRLÜK!

1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Çeçenistan, bildiğiniz gibi 1994 yılında Rusya Federasyonu tarafından işgal edilmiştir. İşgal 400 bin Rus askeri tarafından gerçekleştirilmiş ve Rusya SSCB'nin dağılması sonrası, Çeçenistan'ı yeniden ilhak ederek topraklarına katmış; fakat Rusya'ya karşı direniş devam etmiştir. Halen düşük yoğunluklu olarak devam eden savaş boyunca 40 bini çocuk 200 bin sivil hayatını kaybetmiştir. Şu anda başta Avrupa olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde 250 bin kadar Kafkasyalı mülteci bulunmaktadır.

Daha önce Azerbaycan'da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne iltica başvurusunda bulunarak mülteci statüsü alan (BM İltica No: 5712) 12.26.1975 doğumlu EMILKHAN SADAEV İsveç'e sığınmış bulunmaktadır. İsveç, ülkesinde yaşanan savaş ve insan hakları ihlalleri sebebiyle kendisine sığınmış olan kişileri korumakla yükümlüdür. 1951 tarihinde imzalanan ve İsveç'in de taraf olduğu Cenevre Sözleşmesi'nin 33. maddesinde: "Hiçbir Taraf Devlet, bir mülteciyi, ırkı, dini, tâbiiyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi fikirleri dolayısıyla hayatı ya da özgürlüğü tehdit altında olacak ülkelerin sınırlarına, her ne şekilde olursa olsun geri göndermeyecek veya iade ("refouler") etmeyecektir" denilerek mültecilerin özgürlüklerini tehdit eden ülkelere iadelerini imkansız kılmıştır.

Rusya'nın, Kafkasya'daki insan hakları sicilinin kabarık olduğu; Gazeteci ve insan hakları aktivisti Anna Stepanovna Politkovskaya ve Rusya'da faaliyet yürüten İnsan Hakları Örgütü Memorial'ın çalışanı Natalya Khusainovna Estemirova cinayetleriyle de sabittir.

Rusya'nın sadece kendi topraklarında değil, dünyanın farklı ülkelerinde işlenen benzeri cinayetlerin arkasında olduğu konusunda güçlü deliler mevcuttur. Son olarak, Türkiye'de 16.09.2011 tarihinde 3 Çeçen sığınmacıya yönelik gerçekleştirilen cinayetlerde de Rus Gizli Servisi'nin izleri bulunmuştur.
Kendi ülkesi dışında bu tarz siyasi cinayetlerin arkasında olduğu bilinen bir ülkeye, bir siyasi sığınmacının iade edilmesi halinde başına gelebilecek tüm olumsuz durumdan gönderecek ülkenin mesul tutulacağı açıktır. İsveç Hükümeti'nden, yukarıda belirttiğimiz hususları dikkate alarak EMILKHAN SADAEV'in iadesini durdurması çağrımızı ifade ediyoruz.

Murat ÖZER

İMKANDER Genel Başkanı

Etiketler : #İsveç'in   #mülteci   #Sadaev'i   #Rusya'ya   #iade   #kararına   #tepki   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN