İsviçre İslam düşmanlığına teslim

'Minare yapımına yasak' referandumuna giden İsviçre'de, yasağa "evet" kararı çıktı.

29-11-2009


İslam ve Hayat

Avrupa'da İslam'ın sosyal hayattaki yerine ilişkin tartışmalar, Müslüman nüfusun artışına paralel büyüyor. Çeşitli ülkelerde başörtüsü yasağı gündeme gelirken, Müslüman kadınlara yönelik saldırılarda artış gözlemleniyor. Ayrımcılığın arttığı görüşü yaygınlık kazanıyor. Son örnek İsviçre'den. Ülkede yeni minare yapımına yasak getirilip getirilmeyeceğine karar vermek amacıyla düzenlenen referandumda, seçmenin yüzde 57'den fazlasının yasağa destek verdiği bildirildi. İsviçre hükümeti ve parlamentosu, İsviçre anayasasına, dini özgürlüklere ve ülkenin hoşgörü geleneğine aykırı olduğunu bildirdiği girişimi reddettiğini bildirmişti. BM insan hakları izleme organı da kaygılarını dile getirmişti. Referandum, İsviçre Halk Partisi (SVP) ve Federal Demokratik Birliği (EDU) tarafından yapılan İslam karşıtı tanıtımların tesirli olduğunu gösteriyor.  

Nüfusu 7,5 milyon olan İsviçre'de, Müslümanlar yüzde 6'lık bir kesimi oluşturuyor. 300 bin kişilik Müslüman nüfusun çoğunluğunu, savaş sırasında eski Yugoslavya topraklarından kaçan Bosnalı, Kosovalı ve Türkiyeli Müslümanlar oluşturuyor.

Cenevre'deki merkez camisi bu ay içerisinde çeşitli saldırılara uğradı. Cami çevresinden geçen bir araçtan hoparlörle ezan taklidi yapılmış, caminin mozaikleri atılan taşlarla tahrip edilmiş, geçen hafta da cami girişine pembe boya atılmıştı.

 

Etiketler : #İsviçre   #İslam   #düşmanlığına   #teslim   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN