Kaddafi, halkını bombalıyor

Libya’da başkent Trablus’un doğusunda yer alan Misratah kentine uçaklar havadan, tanklar da karadan bomba yağdırdı. Trablus'ta da savaş uçaklarının ateş açtığı bildirildi.

22-02-2011


Libya’nın başkenti Trablus’un doğusunda yer alan Misratah kentine uçakların hava saldırısı düzenlendiği, çok sayıda tankın da şehre karadan girdiği bildirildi. Kentin ağır bombardıman altında olduğu haberleri geliyor.

Görgü tanıkları, ağır bombardımanın ardından iki askeri uçağın da Bingazi havaalanına iniş yaptığını aktardı. Uçakların pilotlarının, halkı bombalamayı reddettikleri için iniş yaptıkları kaydedildi.

Öte yandan Trablus’un batısındaki Ez-Zaviye şehrinde de uçakların bombardıman gerçekleştirdiği ve sivilleri hedef aldığı aktarılıyor. 

 Öte yandan Kaddafi'nin oğlu Seyful İslam Kaddafi, uçakla bombalama haberilerini redderek, sadece sivillerdern uzaktaki silah depolarının bombaladığını savundu.

JETLER BOMBA YAĞDIRIYOR

Libya'da protestolar şiddetlenirken savaş uçaklarının Başkent Trablus'da bir çok yeri bombaladığı bildiriliyor. El Cezire televizyonu, Trablus'ta göstericilerin üzerine savaş uçakları ateş açtığı açıklamasında bulundu.

Trablus'ta yaşayan Adil Muhammed Salih, El Cezire televizyonuna canlı yayında yaptığı açıklamada , "Bugün burada şahit olduklarımız tahayyül edilemez. Savaş uçakları ve helikopterler rastgele bölgeleri birbiri ardına bombalıyor. Birçok ölü var" dedi.

Kendisini bir siyasi aktivist olarak tanımlayan Salih, bombardımanın önce bir cenaze törenini hedef alarak başladığını belirterek, "Halkımız ölüyor. Her 20 dakikada bir bombardıman yapılıyor" diye konuştu.

İsviçre'deki Libya Hakikat ve Adalet Komitesi Başkanı Fethi El Verfali de "Trablus'ta askeri uçaklar sivillere, protestoculara saldırıyor. Siviller dehşet içinde. BM nerede, Uluslararası Af Örgütü nerede" dedi.

PİLOTLAR KAÇTI

Bu arada, Libya'dan kalkan iki savaş uçağı dün Malta adasına sürpriz bir iniş yapınca 'Kaddafi kaçıyor' haberi yayıldı. Ancak olayın gerçek yüzü kısa bir süre sonra anlaşıldı.

Maltalı yetkililer, her ikisi de albay olan pilotların, Trablus yakınındaki üsten havalanarak Malta'ya kaçtığını ifade ettiler. Pilotların, sivilleri bombalamaları talimatı verildiği için kaçtıklarını söylediğini belirten Maltalı yetkililer, pilotlardan birinin siyasi sığınma istediğini kaydettiler.

BM GENEL SEKRETERİ: ŞİDDET DERHAL SONA ERMELİ

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, bugün Libya Lideri Muammer Kaddafi ile telefon görüşmesi yaptığı ve ülkedeki şiddetin derhal sona ermesi gerektiğini söylediği bildirildi.

BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreterin bugün Kaddafi ile ülkede kötüye giden durumla ilgili uzun bir telefon görüşmesi yaptığı ve görüşmede, Kaddafi'ye, ülkede artan şiddetten derin endişe duyduğunu belirterek, şiddetin derhal sona ermesi gerektiğini söylediği kaydedildi.

Sözcülüğün verdiği bilgiye göre, Genel Sekreter, Kaddafi'ye, ülkede, barışçıl toplanma hakkı ve bilgi edinme hakkı dahil olmak üzere temel hak ve insan haklarına saygı gösterilmesi ve hangi koşulda olursa olsun sivil nüfusun korunması gerektiğini ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türk vatandaşlarının Libya'dan tahliyesi için gerekirke 2 gemi daha gönderilebilir" açıklamasında bulundu.

Bu arada Libya Hava Kuvvetleri'ne bağlı çift koltuklu iki savaş uçağının Malta'ya inişi, Kaddafi'nin ülkeden ayrıldığı söylentilerini güçlendirdi. Ancak dakikalar sonra İngiltere Dışişleri Bakanı Libya Lideri'nin Venezuela'ya gittiğini iddia etti. Venezuela hükümeti ise bu iddiayı yalanladı.

EL ARABİYA: TRABLUS'TA 160 KİŞİ ÖLDÜ
 
El Arabiya kanalı, bugün Libya'nın başkenti Trablus'taki çatışmalarda 160 kişinin öldüğünü söyledi. Trablus'ta askerlerin göstericilere ateş açtığı bildiriliyordu. Kanal herhangi bir kaynak göstermedi.

Öte yandan Libya'da yaşanan isyan ülke çapında yayılırken, Muammer Kaddafi'nin ülkeden kaçtığı haberleri de geliyor.

Dün Libya liderinin oğlu Seyfülislam Kaddafibu iddiaları yalanlamıştı. Ancak yaşanan son gelişme bu iddiaları yeniden gündeme taşıdı.

Reuters haber ajansının görgü tanıklarına dayanarak verdiği habere göre Libya Hava Kuvvetleri'ne ait iki uçak Malta'da uluslararası havaalanına indi. Uçakların iki koltuklu Mirage tipi uçak olduğu elde edilen bilgiler arasında yer alıyor.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Kaddafi   #   #halkını   #bombalıyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN