Karadavi'den Suud'a tepki... Tunus'tan diğer gelişmeler

Yusuf el Karadavi, Tunus halkına çağrıda bulunarak, ''Tunus'ta büyük put devrildi. Tunuslular zaferinizi devrim hırsızlarına çaldırmayınız'' derken Suudi Arabistan yönetimine de seslendi ve ''Zalimi himaye etmek ve ona hizmet etmek caiz değildir'' ifadesini kullandı.

17-01-2011


Suudi Arabistan yönetimi, Fransa ve Malta'nın kabul etmediği Zeynel Abidin bin Ali'nin kendileri tarafından siyasi sığınmacı olarak kabul edildiğini açıkladı. Yusuf el Karadavi ise Tunus halkına çağrıda bulunarak, ''Tunus'ta büyük put devrildi. Tunuslular zaferinizi devrim hırsızlarına çaldırmayınız'' derken Suudi Arabistan yönetimine de seslendi ve ''Zalimi himaye etmek ve ona hizmet etmek caiz değildir'' ifadesini kullandı. Suudi Arabistan İslami hareketlerinden Ehli Sünnet Rabıtası da Zeynel Abidin bin Ali'nin ülkeden çıkarılmasını istedi.

GÜVENLİK GÜÇLERİ İLE GÖSTERİCİLER ARASINDA GERGİNLİK SÜRÜYOR

Devlet Başkanı’nın ülkeyi terkettiği Tunus, dün yaşanan çatışmaların ardından bugün protesto gösterileriyle başladı.

Kentin merkezindeki ilk Devlet Başkanı Habib Burgiba’nın ismini taşıyan meydanda yaklaşık 5 bin kişi protesto gösterisi yaparken; iktidar partisi aleyhindeki gösterileri, polis havaya ateş açarak ve tazyikli su ile göz yaşartıcı bomba kullanarak karşılık verdi.

Gösteride, pankartlar ve sloganlarla eski Devlet Başkanı Bin Ali’yi protesto eden ve ülkede bir an önce istikrar sağlanmasını isteyen Tunuslular, milli birlik hükümetinde Bin Ali’nin iktidar partisinden temsilci görmek istemediklerini söylediler.

Bin Ali'nin ülkeyi terk ettiği Cuma akşamı, Cumartesi günü ve gecesi ülkede bazı talan olayları yaşansa da Pazar gününden itibaren halk kendi güvenliğini sağlamak için sokaklarda nöbet tutmaya başladı.

Kentteki tüm caddelerde sıkı güvenlik önlemleri devam ederken, helikopterler de gece gündüz başkent üzerinde uçuyor ve ordu birlikleri talan olaylarına karışın grupları engellemeye çalışıyorlar. Ayrıca tutuklama esnasında çıkan çatışmada Tunuslu gençlerden bazılarının askerler tarafından açılan ateş sonucunda hayatını kaybettiği kaydedildi.

GANNUŞİ: HÜKÜMETE ORTAK OLMAYACAĞIZ

Sürgün yaşadığı İngiltere'den döneceğini açıklayarak dikkatleri üzerine çeken Nahda İslami Hareketi lideri Raşid Gannuşi, geçici hükümete ortak olmayacaklarını söyledi.

Tunus’ta işsizlik ve yoksulluğu protesto ile başlayan ve 3 haftadır devam eden olaylar geçen haftasonunda isyana dönüşmüştü. Göstericiler 3 kasabada hükümet binalarına saldırmıştı.

Tunus’ta resmi rakamlara göre işsizlik oranı yüzde 13’ün üzerinde bulunuyor. Gençler, üniversite diplomalarının bir işe yaramadığından ve kamu kesimindeki yolsuzluklardan şikayet ediyor.

YASEMİN DEVRİMİ'NDEN NOTLAR

Kendini yakarak fitili ateşleyen Sidi Buzid'in ve bütün Tunus'un simgesi haline gelen Muhammed Buazizi'nin annesi ve üç kızkardeşi var. Mütevazi bir evde yaşayan Buazizi ailesi bir taraftan gözyaşına boğulurken diğer taraftan Muhammed ile gurur duyduklarını söyledi.
 
Buazizi'nin yaşadığı mahalleye semt sakinleri şimdiden bir tabela takarak Muhammed Buazzi caddesi adını koymuş.

Bin Ali'nin ülkeyi terk ettiği Cuma akşamı, Cumartesi günü ve gecesi ülkede bazı talan olayları yaşandı. Ancak Pazar gününden itibaren halk kendi güvenliğini sağlamak için sokaklarda nöbet tuttu.
 
Pazar günü sokaklarda sağa sola ateş eden silahlı gençler halk tarafından etsiz hale getirildi. Bir çalıntı ambulansın içindeki silahlı dört kişi etkisiz hale getirildi.
 
Pazartesi günü ordu birlikleri talan olaylarına karışın bir grubu tutukladı. Tutuklama esnasında çıkan çatışmada gençlerden bazılarının askerler tarafından edilen ateş sonucunda öldürüldüğü kaydedildi.
 
Ilık bir kış mevsimi geçirmek için Tunus'un sahil bölgelerine gelen turistlerden bazıları ülkelerine döndü. Turistlerden bazıları çok zor saatler geçirdiğini, can güvenliğinin olmadığını söylerken, diğerleri gayet rahat geldiklerini söyledi.
 
İsviçre bankaları Tunuslu yetkililerin gizli hesaplarını kontrol ediyor. İsviçre Dışişleri Bakanlığı ilgili hesapların dondurulabileceği açıklamasında bulundu.
 
Suudi Arabistan İslami hareketlerinden Ehli Sünnet Rabıtası Zeynel Abidin bin Ali'nin ülkeden çıkarılmasını istedi.
 
Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Reşid Muhammed Reşid: Tunus olayları Mısır'ı etkilemez. Çünkü Mısır uluslararası hayat pahalılığından etkilenmedi.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

 

Etiketler : #Karadavi'den   #Suud'a   #tepki...   #Tunus'tan   #diğer   #gelişmeler   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN