Katsayı kaldırıldı, başörtüsü zulmü dokunulmazlığını sürdürüyor

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Meslek Liseleri ve İmam Hatip Liseleri'ne yönelik "katsayı zulmü"nü kaldırdı. Ancak başörtüsüne karşı sürdürülen yasaklar dokunulmazlığını sürdürüyor.

22-07-2009


İslam ve Hayat

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Meslek Liseleri ve İmam Hatip Liseleri'ne yönelik "katsayı zulmü"nü kaldırdı. Ancak başörtüsüne karşı sürdürülen yasaklar dokunulmazlığını sürdürüyor.

Katsayı ile ilgili YÖK'ün yeni kararının ayrıntılarını Dünya Bülteni sitesinden aktarıyoruz:

YÖK Genel Kurulu, 2010'da uygulanmaya başlayacak üniversiteye girişte yeni sistemin ayrıntılarını açıkladı. YÖK, 1998 yılından bu yana uygulanan katsayı farkını kaldırdı.

1998 yılından bu yana meslek lisesi mezunları kendi alanlarından başka bölümleri tercih ettiklerinde katsayıları 0.3'le çarpılıyordu. Diğer liselerde okuyanların katsayıları ise 0.8'le çarpılıyordu.

YÖK'ün yeni aldığı karara göre, bütün adayların katsayıları 0.15'le çarpılacak. Böylece, meslek lisesi mezunları alanları dışında tercih ettikleri bölümlere yöneldiklerinde herhangi bir kayıpları olmayacak.

Örneğin bir tıp fakültesini veya bir mühendislik fakültesini sadece fen alanından mezun olanlar değil, diğer tüm alanlardan ve okul türlerinden mezun olanlar da tercih edebilecek ve bu adaylara farklı katsayı uygulanmayacak.

Aralarında imam hatip liselerinin de bulunduğu meslek lisesi mezunları, kendi alanlarıyla ilgili bölümleri tercih ettiklerinde ek olarak orta öğretim başarı puanı 0.06 ile çarpılacak.

Öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanlara kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde ek puan verilecek. Bu adayların ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları 0.06 katsayısı ile çarpılacak ve bulunan değer 0.15 katsayısıyla çarpılmış puanlarına eklenecek. Söz konusu mezunlara ek puan verileceğine ilişkin hüküm yasal düzenlemede yer alıyor. Ek katsayı bugün 0.24 olarak uygulanıyor ve bu yükseköğretim programlarının sayısı sınırlı bulunuyor.

Etiketler : #Katsayı   #kaldırıldı   #   #başörtüsü   #zulmü   #dokunulmazlığını   #sürdürüyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN