Kenan Alpay: Sözlerimin arkasındayım

Kemalist Yüzyıl Projesi’ni, kışla tipi eğitim anlayışını ve resmi ideoloji dayatmasını eleştirdiği için mahkûm edilmek istenen Kenan Alpay, sözlerinin arkasında olduğunu söyledi.

16-10-2009


Kemalist Yüzyıl Projesi’ni, kışla tipi eğitim anlayışını ve resmi ideoloji dayatmasını eleştirdiği için mahkûm edilmek istenen Kenan Alpay, yargılanmaya başlandı. Özgür-Der, ilk duruşma sonrasında adliye önünde protesto eylemi yaptı.

Eylemde konuşan Özgür-Der Genel Başkan Yardımcısı ve Haksöz Dergisi Yazı İşleri Müdürü Kenan Alpay, kışla tipi eğitime, ant, marş ve kişi putlaştırmalarıyla Atatürkçülük dayatmasına, Ergenekoncuların karanlığına, eğitimde anadil hakkı ile din derslerinin içeriğine dair yaptığı konuşmanın arkasında olduğunu ifade etti.

Alpay şöyle konuştu: 

"Bugün burada Ergenekon İddianamesi'nde de yer alan 'Kemalist Yüzyıl Projesi'ne dikkat çektiğim ve Cumhuriyet matbaasında basılan 1944 baskılı Türk Dil Kurumu sözlüğünde 'din' maddesinin tanımı yapılırken 'Türkün dini Kemalizm'dir.' ifadesinin yer aldığını hatırlattığım; eğitim sistemindeki militer uygulamaları eleştirdiğim ve resmi ideoloji dayatmasına karşı çıktığım, devletin din derslerine müdahalesi ve Alevilere zorunlu din dersi uygulamasını eleştirdiğim, eğitimde anadil hakkını savunduğum, varlığı, kimliği ve dili inkar edilen Kürt halkının haklarını savunduğum ve çocukların antlarla, marşlarla savaşa giden asker gibi şartlandırmalarla yetiştirilmesi ve zihinlerinin iğdiş edilmesine karşı çıktığım için yargılanıyorum. Alevilerin Sünnileştirilmesine, Kürtlerin Türkleştirilmesine, Müslümanların laikleştirilmesine-uluslaştırılmasına karşı çıktığım için yargılanıyorum. Devletin eğitim adı altında bütün bir toplumu mecbur tutup dayattığı ulusalcı, Kemalist, ayrımcı ve düşmanlaştırıcı sürece itiraz edip insani olanı, vicdani olanı, makul ve mantıklı olanı talep ettiğim için yargılanıyorum. Suç olan, yargılanması gereken benim taleplerim değil bu dayatmalardır." dedi.

Mazlum-Der İstanbul Şube Başkanı Cihat Gökdemir de yaptığı konuşmada Kenan Alpay'ın arkasında olduklarını söyledi.

Dava, 17 Mart 2010 tarihine ertelendi.

(İslam ve Hayat / Haksöz Haber)

Etiketler : #Kenan   #Alpay:   #Sözlerimin   #arkasındayım   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN