Kırım'da Rusya kazandı, ABD tehdit etti

Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde düzenlenen referandumda, katılımcıların yüzde 93'ü 'Rusya'ya evet' dedi.

16-03-2014


Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde düzenlenen referandumda oy verme işlemi sona erdi. Çok tartışılan Kırım referandumunda oy verme işlemi sona erdi ve ilk sonuçlar Rusya'ya bağlanma kararının çıktığını gösteriyor.

Referandumda halka, "Rusya'ya bağlanmaya razı mısınız? " ve "1992 yılı Kırım Anayasası'nın yeniden yürürlüğe girmesi ve Kırım'ın Ukrayna'nın bir parçası olmasına razı mısınız?" soruları yöneltildi.

Sandık çıkış anketine göre oylamaya katılanların yüzde 93'ü Rusya'ya bağlanmaktan yana oy kullandı. Resmi sonuçların yarın açıklanması bekleniyor.

Kırım Cumhuriyeti'nin Sosyal ve Siyasi Araştırmalar Enstitüsünün sandık çıkış anketine göre, katılımcıların yüzde 93'ü Rusya'ya katılma yönünde oy kullandığı ileri sürüldü.

Sandık çıkış anketlerinin açıklanmasının ardından Rusya yanlıları Simferopol'deki Lenin Meydanı’nı doldurdu. Rusya yanlılarının kutlamaları devam ediyor. 

Nüfusunun büyük çoğunluğu Ruslardan oluşan Sivastopol, Rusya için Karadeniz'deki en stratejik noktalardan biri durumunda.

USULSÜZLÜK İDDİALARI

Seçim sandıklarının bulunduğu binalardaki oy verme işlemi sırasında düzensizlik gözlemlenirken, katılımcıların seçim listelerinde olup olmadığına dikkatlice bakılmadığı ileri sürüldü.   

Bu duruma yönelik ilk tepki ise Kırım Tatar Milli Meclisi Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlayev'den geldi. Smedlayev, özellikle Bahçesaray şehrine otobüslerle seçmenlerin getirildiğini belirterek, şehirdeki katılım oranının yükseltilmeye çalışıldığını söyledi. 

Öte yandan, referandum yapılırken başbakanlık ve parlamento binaları başta olmak üzere Akmescit'teki birçok devlet binasında Rusya bayraklarının asılı olması dikkati çekti.

TATARLAR SANDIĞA GİTMEDİ

Kırım Tatarları ise günler öncesinde açıkladıkları gibi referandumu boykot etti. Başkent Akmescit'te, ağırlıklı olarak Tatarların yaşadığı Çistinkaya mahallesindeki okulda kurulan sandıklarda, sadece bölgede yaşayan Ruslar ve Ukraynalılar oy kullandı. 

AA muhabirine açıklama yapan, Çistinkaya okulu sandık başkanı Ala Federova, bölgede yaşayan Tatarlardan birkaç kişinin oy vermeye geldiğini bildirdi. Oy kullanmaya gelenlerin tamamına yakınının bölgedeki Ruslar ve Ukraynalılar olduğunu kaydeden Federova, herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadıklarını ifade etti. 

Referandumda Kırım genelinde olduğu gibi Sivastopol'de de “Rusya'ya bağlanmayı razı mısınız” ve "1992 yılı Kırım Anayasası'nın yeniden yürürlüğe girmesi ve Kırım'ın Ukrayna'nın bir parçası olmasına razı mısınız?” soruları yöneltildi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA

Başbakan Erdoğan, Kırım'daki referandumu değerlendirdi. İzmir'de Kırım Tatar önderi Mustafa Abdülmecid Kırımoğlu'nu kabul eden Başbakan, Kırım'daki gerilim ortamından duyduğu endişeyi ifade etti.

Başbakan, Kırım'da bir çatışma olmaması ve Tatarların zarar görmemesi için Türkiye'nin büyük çaba harcadığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Ukrayna'nın siyasi ve toprak bütünlüğünün korunması için yoğun diplomasi faaliyeti yürütüldüğü vurgulandı.

"RUSYA BEDEL ÖDEYECEK"

Kırım'daki referanduma Amerika Birleşik Devletleri ve batılı ülkelerden tepki gecikmedi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, referandumun tanınmadığı ve Rusya'nın artan bir bedel ödeyeceği vurgulandı. Rusya'nın hareketlerinin tehlikeli olarak nitelendiği açıklamada, Moskova'nın yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı ve uluslararası izolasyonun ekonomisine zarar vereceği kaydedildi.

Benzer açıklamalar Avrupa'dan da geldi. Avrupa Komisyonu Başkanı Hose Manule Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, referandum sonucun tanınmayacağını açıkladı ve Rus askerlerinin üslerine geri dönmesini istedi.

(Dünya Bülteni)

Etiketler : #Kırım'da   #Rusya   #kazandı   #   #ABD   #tehdit   #etti   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN