Kredi kartlarıyla borç batağı zirve yaptı

BDDK verilerine göre yaklaşık 50 milyon tüketici, aylık ortalama bin 200 liralık kredi ödemesi yapıyor. Bu rakam Türkiye’deki asgari ücretin yaklaşık iki katı..

26-04-2012


Türkiye’de halkın kullandığı kredi miktarı Nisan 2011’e göre yüzde 23.5 artarak, 710 milyar liraya ulaştı. Buna göre, kredi kullanabilen 18 yaş üstü her vatandaş ortalama olarak her ay bin200 lira kredi borcu ödüyor. Bu oranın yıllık ortalaması ise 14 bin 200 liraya yükseldi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bankaların verdiği kredilerin miktarlarını haftalık olarak açıklıyor.
 
Dün açıklanan rakamlar incelendiğinde ortaya ilginç sayılabilecek tespitler çıkıyor. 
 
- Türkiye halkının 13 Nisan 2012 itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre kullandığı kredi miktarı yüzde 23.5 artışla 710 milyar lirayı aştı. Bu ifadeye veri olarak bakınca çok bir şey ifade etmeyebilir.
 
Türkiye'nin 18 yaş üstü, yani kredi kullanabilecek kişi sayısı yaklaşık 50 milyon kişi. Bir yılda kullanılan kredi miktarı kredi kullanabilecek nüfusa oranlandığında, Türk halkının kişi başına 14 bin 200 lira kredi borcu olduğu ortaya çıkıyor.
 
Yani Türkiye çapında bakıldığında 18 yaş üzerindeki her bir Türk vatandaşının aylık ortalama 1.200 lira kredi ödemesi bulunuyor. Bu rakam asgari ücretin yaklaşık 2 katına denk geliyor.
 
- Yine 13 Nisan itibariyle yıllık veriye bakıldığında, Türkiye'de kredi kartı kullanım tutarının 58.4 milyar liraya geldiği görülüyor. Bu rakam da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29.7 artış göstermiş durumda.
 
Bu veriyi de farklı bir gözle değerlendirdiğimizde, kredi kartının Türkiye halkının gözünde ne kadar büyük bir yer tuttuğu bir kez daha ortaya çıkıyor.
 
18 yaşın üzerindeki her bir vatandaşın "ortalama" 1.160 liralık kredi kartı borcu var.
 
En çok neler için kredi alıyoruz?
 
Veriler ışığında değerlendirildiğinde, alınan kredilerin içinde en çok tüketici kredilerinin öne çıktığı görülüyor.
 
Halkın son bir yılda 173 milyar liralık tüketici kredisi kullanmış. Bu rakamın önemli bir miktarı, kredi kartı borcunu daha düşük faizle kapatmak isteyen vatandaşlardan geliyor.
 
- Kredi borcumuz var, ama hiç para biriktirmiyor muyuz? Merkez Bankası ve BDDK verilerine göre, Türk bankalarının kredi/mevduat oranı yüzde 100'e ulaşmış durumda.
 
Yani 740 milyar lira mevduat birikimi yapan halkın, aynı dönemde 710 milyar liralık kredi kullanmış.
 
Bir başka deyişle, biriktirdiği paranın neredeyse tamamı kadar borçlanmış. Elbette, biriktirilen mevduattaki paranın çok önemli bir bölümünün 1 milyon lira ve üzerindeki mevduata sahip kişilere ait olduğu düşünüldüğünde, kredi/mevduat dengesi ortalama vatandaşlar için oldukça bozulmuş oluyor.
 
Zaten geçtiğimiz hafta açıklanan tasarruf teşvik paketinin perde arkasında yatan gerekçe de bu. 
 
(Kaynak: Köklü Değişim)

Etiketler : #Kredi   #kartlarıyla   #borç   #batağı   #zirve   #yaptı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN