Kur'an kolaylaştırılmış bir kitaptır

İLKE–DER’in bu haftaki seminerin konuşmacısı Yusuf Demirel, Kur'an nesli olmaya aday herkesin kafa yorması gereken bir konu olan “Kur'an’ı anlamanın önündeki engeller“ üzerinde durdu.

27-04-2009


İnsani Haklar, Hürriyetler ve İlmi, Kültürel, Ekonomik – Sosyal Dayanışma Derneği İLKE–DER’in haftalık seminer çalışmaları devam ediyor. Derneğin bu haftaki seminerinin konuğu Yusuf Demirel'di. Yusuf Demirel, Kur'an nesli olmaya aday herkesin kafa yorması gereken bir konu olan “ Kur'an’ı anlamanın önündeki engeller“ başlıklı bir sunum yaptı.

Kur'an’ı anlamanın önündeki engelleri başlıca üç sınıfa ayıran Yusuf Demirel,

Kendimizden; nefsimizden kaynaklanan engelleri cehalet, ön yargı (bağnazlık), gaflet, delalet (sapıklık), inat ve kibir olarak belirledi. Demirel kendimiz dışındaki harici engelleri ise; kuran’ın okunmasının yasaklanması, kuran’ın anlaşılmasının gereksizliği fikri, kuranın dua, bereket, uğur kitabı olarak algılanması, dirilere indiğini göz ardı edip ölülere okuma algısı, kuranın harf ve ayetlerinden sırlar ve manalar çıkarmak olarak sıraladı.

İlahi engelleri ise, cehalet ve inatta ısrar edenlere Rabbimiz Kuran’ı nasip etmez diyen Demirel, aleni olarak küfür, fücur, şirk işlenmesi, takvadan uzak olma, göz, kulak ve kalbini Kuran’ı anlamada aktif olarak kullanmayanlarında Rabbimiz ilahi mesajı duymasını istemediğini, bu tür insanlardaki zaaftan dolayı kalplerine ağırlık, kulaklarına sağırlık konduğunu belirten Demirel, Kamer Suresi'nin 17 – 22 – 32 ve 40. Ayetlerinde “Andolsun biz Kuran’ı öğüt almak için kolaylaştırdık. Öğüt alan yok mudur”? şeklinde tekrarlandığına dikkat çekerek, kitabın anlaşılamama gibi bir niteliğinin olmadığını, okuyan herkesin onu anlayabileceğini belirtti.

Etiketler : #Kur'an   #kolaylaştırılmış   #bir   #kitaptır   
YORUMLAR
  • bayram ali pekmezci   05-06-2015 02:00

    Çok güzel tesbitler harika

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN