Kur'an Nesli K.M.'de, İslami şahsiyetin inşası konuşuldu

Kur'an Nesli Kültür Merkezi'nin hafta sonu programlarında bu hafta Yüksel Yılmaz'ın sunumuyla "İslami Şahsiyetin İnşası" konusunun ilk dersi yapıldı. Alak Suresinin ilk bölümü ile Müddessir ve Müzzemmil Surelerinin ilk bölümleri ışığında İslami şahsiyetin inşasının konu edileceği derslerin ilkinde Alak Suresinin ilk 5 ayeti çerçevesinde konuya giriş yapıldı.

02-02-2014


İslam ve Hayat
 
Kur'an Nesli Kültür Merkezi'nin hafta sonu programlarında bu hafta Yüksel Yılmaz'ın sunumuyla "İslami Şahsiyetin İnşası" konusunun ilk dersi yapıldı. Alak Sûresinin ilk bölümü ile Müddessir ve Müzzemmil Sûrelerinin ilk bölümleri ışığında İslami şahsiyetin inşasının konu edileceği derslerin ilkinde Alak Sûresinin ilk 5 ayeti çerçevesinde konuya giriş yapıldı.
 
Yüksel Yılmaz, İslami şahsiyet inşasının Kur'an ve Hz. Peygamber'in Kur'an'a dayalı örnekliği çerçevesinde olması gerektiğini belirterek, öncelikle uzaklaşılması gereken anlayışlardan ve meşgalelerden uzaklaşılması gerektiğini ifade etti ve sunumunda şu görüşlere yer verdi: 
 
"Ne yapmalıyız? Tabi ki bunu dinin sahibi olan Allah’ın bize gönderdiği, karanlıklardan aydınlığa çıkaran Kur’an a bakmalı ve İslami hareketimizi, izleyeceğimiz yolu/ menheci ordan ortaya çıkarmalıyız. Biz den önce de çıkarımlarda bulunanlardan da faydalanarak olgunlaştırmalıyız. Allah Resulü cevaplarını beklediği sorulara Alak suresiyle cevaplarını almıştı. Bizler de ilk inen ayetlerden yola çıkarak neler yapacağımızı nasıl yapacağımızı nerden başlayacağımızı bulmaya çalışacağız.
 
İkra emri; İslami hareketimizi, izleyeceğimiz yolu/ menheci ve arayışlarımızın neler, nasıl ve nereden başlaması gerektiğini düşünmemizi ve kavramamızı/okumamızı bize emretmektedir. 
 
Bismi Rabbikellezi Halak; Düşünmemizin ve kavramamızın/okumamızın tek başına akıl ile değil yaratan rabbimizin adı ile / yol göstericiyi ile olması gerektiği beyan edilmektedir. İslami hareketimizin, izleyeceğimiz yolun/ menhecin belirleyicisinin yaratan rabbimiz olduğudur. İslami bir hayat ve toplumun oluşturulmasında izlenecek yolu bu dinin sahibi ve insanın da sahibi/maliki olan Allah belirlemektedir. İslami hareketimizi bizi yaratan ve ikram edenden öğrenmeliyiz.
 
Sadece akıl ile veya bismi yaratan rabb harici kişiler ile düşünerek ortaya çıkan bakışlar/yollar ise hepimiz tarafından insanları kurtarmak yerine daha kötü durumlara düşürdüğünü görmekteyiz. Bismi hoca efendi, bismi şeyh efendi, bismi parti lideri, bismi şu dernek şu vakıf, bismi abiler, bismi şu kitap bu kitap, bismi akıl ile yapılan tüm başlangıç ve çalışmalar temelinden sağlam olmadıklarından sonuçları da sağlam olmamıştır ve olmayacaktır.
 
Yaratan rabbimiz Allah Resulüne öğrettiği gibi bize de bunun nasıl olması gerektiğini öğretmektedir. Çünkü inen ilk 5 ayet sorularımıza ve arayışlarımıza bir başlangıç teşkil edecek ilk basamaktır diyebiliriz.
 
Halak’al insan-e min Alak; Artık sorularımızın cevaplarını ve nasıl düşünmemizin ilk örneğini biçimini öğrenmeye başlıyoruz. İnsanı alaktan yaratan Allah, Alak’ı tedricen/aşamalarla mükemmel bir insan haline getirmektedir. İlk basamak insandır. İnsan temelli bir İslami hareket ve mücadeleden bahsedebiliriz. İnsanı bir Müslüman bir Müslümanı bir dava eri haline getirmek İslami hareketin ilk hedefi olmalıdır. Muvahhid bir insan, Muttaki bir insan, Mücahid bir insan oluşturmak ilk hedef olmalıdır. Alak tan bir peygamber çıktığı gibi, sıradan normal insanlar(sahabeler) nasıl da eşsiz bir kimlik sahibi insanlar olarak çıktılar.
 
Bireyleri olamayanların toplumları olamaz. Toplumsal ihtiyaçlarını karşılamak için etkileşen, belli bir coğrafi mekânda yaşayan ve ortak bir kültürü/fikri paylaşan pek çok sayıdaki insanın oluşturduğu birlikteliğe “toplum” denilmektedir. O zaman İslami bir toplum da vahiy ile beslenen/eğitilen ve aynı kaygıları ve endişeleri taşıyan muvahhid, muttaki, mücahid insanlardan oluşmalıdır. Yani öncelikli hedef insan olmalıdır. İnsanın eğitiminde de ilk eğitim tevhid olmalıdır. Toplum/cemaat insansız olmaz. İslami toplumu/cemaati de İslam fikrine/tevhide sahip insanlardan oluşturulmalıyız.
 
İkinci İkra emri; İslami hareketimizi, izleyeceğimiz yolu/ menheci ve arayışlarımızın neler, nasıl ve nereden başlaması gerektiğini düşünmemizi ve kavramamızı /okumamızı bize tekrar emretmektedir.  Sakın yanlış okuma yapmayın sakın yanlış yola sapmayın uyarısının tekrarı.
 
Ve Rabbuke’l Ekrem; İnsan alaktan yaratıldığı gibi birçok canlıda alaktan yaratılmış ve insanın ve diğer canlıların tüm ihtiyaçları da karşılanmıştır. O zaman insan ile diğer canlılar arasındaki fark nedir? Diğer ayetler bunun cevabını vermektedir. 
 
Ellezi allame bi’l kalem; İnsana yapılan en büyük ikram bilgidir. Bu bilgi ile insan mükellef kılınmıştır. Kalem de bilginin kayıt altına alınmasını ifade etmektedir. Kalem ile yazılmış olan Allah’ın kitabı elimizde bulunmaktadır. Vahiy Âdem(as) den bugüne insanlığa yol göstermekte ve ışık tutmaktadır. Allah’ın son vahyi olan Kur’an da hak bilgi kaynağı olarak önümüzde durmaktadır. Resulullah(sav)’ın sünneti de Kur’an’ı anlama ve uygulamada yanımızdadır. Kalem ile bilgi kayıt altına alınmıştır ki bizlere ve bizlerden sonrakilere ulaştırılması içindir. Kalem, İslami hareketin fikri, ahlaki ve ruhi temellerini yazmaktadır.  İslami hareketimizin, izleyeceğimiz yolun/ menhecin bilgisi de bize verilmiştir. O bilgiyi doğru okumalarla ile gün yüzüne çıkarmak bizim görevimizdir. 
 
Allame’l insan-e ma lem ye’ lem; İnsana önceden bilmediği ilerde de bilemeyeceği şeyleri öğretendir. İnsan temelli hareketimiz bilgi ile güçlenmektedir. İnsan ve bilgi. Bu ikisi çok çeşitli insanlar meydana getirebilir. Bilgi kaynağı farklı olanlar o kaynağın kendisini nitelendirdiği isimlerden birini alır. Kimileri muhafazakâr, dindar, İslamcı, kapitalist, sosyalist, demokrat, liberal vb. Yaratan ve ikram edenin öğrettiği bilgiyle öğrenen insan ise Muvahhid bir insan, Muttaki bir insan, Mücahid bir insan isimlerini almaktadır.
 
O zaman insanı temel alan ve onu Muvahhid bir insan, Muttaki bir insan, Mücahid bir insan olarak yetiştirecek bilgi ile donatmak İslami hareketin ilk görevi olmalıdır. Bu bilgi ile donanan bir nesil örnek olarak önümüzde durmaktadır. İlk olarak insanın fikri eğitimine önem verilmektedir. Fikren bilgi ile donatılmış hareket /dava insanlarının yetiştirilmesi ön görülmektedir.  Onları Muvahhid bir fikir insanı yapacak bilgiyle/eğitimle donatmalıyız."
 
Program soru-cevap kısmıyla sona erdi.

Etiketler : #Kur'an   #Nesli   #K.M.'de   #   #İslami   #şahsiyetin   #inşası   #konuşuldu   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN