Libya'dan dakika dakika gelişmeler

ABD ve Fransa 'Şafak Yolculuğu Operasyonu' adını verdikleri saldırı planında Libyayı karadan ve denizden kuşattılar. Libya ateş altına alındı. İlk belirlemelere göre 48 Libyalı öldü.

20-03-2011


Fransa ve ABD'nin Libya'yı vurmaya başlamasından sonra Libya devlet televizyonu sivillerin vurulduğunu duyurdu. Duyuruda, sivilleri vuranlardan "Haçlı ordusu" diye söz edildi. İlk belirlemelere göre 48 kişi hayatını kaybetti.

DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER...

19:03 - Fransa: Katar operasyona katılacak

Fransa, Arap ülkelerinden Katar'ın birkaç saat içerisinde kendi askeri birimleriyle operasyona katılacağını duyurdu. Fransa Savunma Bakanlığı sözcüsü Laurent Teisseire, Katar'a ait savaş uçaklarının Fransız jetleriyle birlikte operasyona katılacaklarını kaydetti. Teisseire, Katar uçaklarının "önümüzdeki birkaç saat içinde geleceklerini" ifade etti.

17:44 - El Vatya üssü vuruldu

Fransa, ABD, İngiltere ve İtalya'nın dün gece vurduğu uçaksavar tesisinin yeri açıklandı. Libya ordusu askeri kaynağı, İngiliz Reuters ajansında yayımlanan açıklamasında, başkent Trablus'un 170 kilometre güneybatısında Vatya askeri üssündeki uçaksavarların, "Koalisyon güçlerinin saldısında zarar gördüğünü" bildirdi. İsmi açıklanmayan Libya askeri yetkilisi, "Vatya üssünde başka tahribat olmadı" dedi.

17:50 - Hava üssü vuruldu

Trablus'a 170 KM uzaklıktaki hava üssü vuruldu

17:21 - Ağrotur üssü kullanılmıyor

Kıbrıs'taki İngiliz Üs Kuvvetleri (British Forces Cyprus BFC), Ağrotur İngiliz Üssü;nün Libya;ya karşı saldırılar için kullanılmadığını açıkladı. Rum kaynaklarına göre, BFC açıklamasında, Libya üzerinde devam eden operasyonlara destek verildiği ve İngiliz Yüksek Komiserliği aracılığıyla Rum yönetiminin gelişmeler hakkında bilgilendirileceği belirtildi.


17:18 - Hareketin ne kadar süreceği belli değil

ABD Genelkurmay Başkanı Mullen, operasyonun ne kadar süreceğinin belli olmadığını söyledi

17:04 - Rum Kesimi, İngiliz üslerinin kullanılmasına karşı

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, adadaki İngiliz üslerinin, bölgedeki askeri faaliyetler için kullanılmasına karşı olduklarını söyledi. Rum radyosunun haberinde göre, bir açılışta konuşan Hristofyas, ''Maalesef üsler egemendir ve İngiltere'nin basit bir uyarısıyla kullanılabilir.'' dedi. 

16:38 - İHH ekibi de bombardımana maruz kaldı

İnsani yardım amacıyla Libya'da bulunan İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ekiplerinin, bu ülkeye yönelik askeri operasyonlarda bombardımana maruz kaldığı bildirildi. İHH'dan yapılan yazılı açıklamada, koalisyon güçlerinin Libya'yı havadan bombalamasının, bu ülkede insani yardım çalışmalarında bulunan sivil toplum kuruluşları ekiplerini de mağdur ettiği belirtildi. Bingazi'de bulunan Türk yardım kuruluşu İHH İnsani Yardım Vakfı'nın iki kişilik ekibinin de bombardımana maruz kaldığı ve bu kente yakın bir kasabaya sığındığı da ifade edildi.

* * *

12:31- Kaddafi güçleri saldırıya geçti

Libya'da Misrata kenti yakınlarında Kaddafi'ye bağlı güçler yeni saldırı başlattı.

12:12- Topraklarımızı savunacağız

Bu topraklar atalarımızın kanlarıyla sulanmış topraklardır.  Batılıların topraklarımıza girmesine izin vermeyeceğiz. Bingaziğ'ye Amerikan bayrağı çekilmeyecek. Bu saldırlar terörizmdir. Karış karış toprağımızı savunacağız.

11:50- Kaddafi konuştu

Kaddafi saldırıdan sonra ikinci kez konuştu. Yine rest çeken Kaddafi, "Maddemki savaş istiyorsunuz öyleyse buyrun. Biz hazırız." dedi.

11:30- İtalyan müretabbat rehin

İtalya haber ajansı yaptığı açıklamada, Trablus'ta bulunan bir İtalyan gemisinin rehin alındığını duyurdu. Gemide bulunan mürettabatın rehin alındığı bildirildi.

11:25 - Reuters: 14 Kaddafi askeri öldürüldü

Reuters haber ajansı, Kaddafi'ye bağlı güçlere düzenlenen saldırılarda 14 askerin öldürüldüğünü duyurdu. Saldırının Bingazi-Ecdebiye arasında yapıldığı duyruldu.

11:19 - Kaddafi açıklama yapacak

Koalisyon güçleri tarafından bombalanan Libyanın devlet başkanı Muammer Kaddafi'nin az sonra bir açıklama yapması bekleniyor.

10:49 - Kaddafi keskin nişancılar yerleştirdi

Reuters haber ajansı, Kaddafi'nin Misrata kentinde binaların çatılarına keskin nişancilar yerleştirdiğini bildirdi.

10:16 - Japonya'dan operasyona destek

Japonya, Batılı ülkelerin Libya'ya yönelik operasyonuna destek verdi.
Dışişleri Bakanı Takeaki Matsumoto, yayımladığı açıklamada, "Japon hükümeti, Güvenlik konseyi'nin 1973 sayılı kararına uygun olarak BM üyesi ülkelerin aldığı önlemleri destekliyor" ifadesini kullandı.
Matsumoto, "Libya yönetiminin halkına karşı şiddeti sürdürmesini şiddetle kınadıklarını" belirtti.

09:51 - Trablus'a bombardıman başladı

Libya'ya karşı dün akşam başlatılan operasyonda bugünün ilk saatlerinde başkent Trablus'taki hedeflerin bombalandığı ve buradaki hava savunma sistemlerinin harekete geçirildiği bildirildi. AFP'nin haberine göre, bir uçak şafaktan önce Libya lideri Muammer Kaddafi'nin ikametgahının bulunduğu Trablus'un güneyindeki Bab El Aziziye bölgesi üzerinde uçtu. İkametgah ve çevresi ile başkentin diğer kesimlerine yerleştirilen hava savunma sistemleri uçağa ateş açtı. Bombardımanda seçilen hedeflerle ilgili bilgi verilmedi.

İLK SALDIRI DÜN AKŞAM BAŞLADI

Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya'ya müdahaleye yeşil ışık yakan kararının ardından dünya liderleri Fransa’nın başkenti Paris’te biraraya geldi. 22 ülkenin katıldığı zirveden Libya’ya müdahale edilmesi yönünde karar çıkmasının hemen ardından dün akşam harekata geçildi.

Fransız uçakları, dün akşam TSİ 18.45'te Kaddafi güçlerine ait bir askeri araca ateş açtı. Açılan ateş sonucu askeri araç imha edildi. El Cezire Televizyonu, uçakların 4 tankı vurduğunu duyurdu. Hava operasyonun Bingazi’nin 100-150 kilometre çevresini kapsadığı öğrenildi. Libya devlet televizyonu, bir Fransız uçağının düşürüldüğünü iddia ederken, Fransa Genelkurmay Başkanlığı, haberi yalanladı.

LİBYA: BARBARCA SALDIRIYA UĞRADIK

Libya Hükümet Sözcüsü Muhammed el Zavi, BM Güvenlik Konseyi kararına uyarak ateşkes ilan etmelerine rağmen barbarca saldırıya uğradıklarını söyledi. Başkent Trablus'ta basın toplantısı düzenleyen el Zavi, ateşkesin uygulanması konusunda ülkeye gözlemciler de davet ettiklerini hatırlattı. El Zavi, bugünkü saldırılarda çok sayıda sivilin öldüğü ya da yaralandığını belirterek, "Bu saldırını hiçbir gerekçesi olamaz." dedi.

ABD DENİZDEN FÜZEYLE VURUYOR

Fransız uçaklarının saldırısından sonra ABD ve İngiliz savaş gemilerinden, Libya'daki hedeflere seyir (cruise) füzeleri fırlatıldı. Fırlatılan 112 seyir füzesinin, toplam 20 hedefi vurduğu açıklandı. Hedef alınan noktaların, koalisyon güçleri hava kuvvetleri pilotları için tehlike yaratabilecek hedeflerle, sivillere zarar vermesi mümkün olabilecek hedefler olduğu belirtildi. Füze saldırılarının ana amaçlarından birinin, "insanlı savaş uçağı uçuşlarının yapılmasının koşullarını oluşturmak olduğu" kaydedildi.

'48 KİŞİ ÖLDÜ, 150 KİŞİ YARALANDI'

Libya'da uluslararası koalisyon tarafından birkaç kente yönelik hava saldırısında " Libya silahlı kuvvetleri devlet televizyonundan yaptığı açıklamada duyurulan açıklamasında, saldırıda Trablus'un yanısıra, Sirte, Bingazi, Misrata ve Zuvara'nın vurulduğu ve 'sivil bölgelerde' 48 kişinin öldüğü, 150 kişinin de yaralandığı bildirildi.

KADDAFİ'DEN İLK AÇIKLAMA

Kaddafi yaptığı ilk açıklamada halkı ayaklanmaya çağırdı. Haçlı seferi olarak değerlendirdiği saldırılara karşı halka silah dağıtalacağını söyledi.

Libya lideri Kaddafi, Libyalılara devrim için silahlanın çağrısı yaptı. Kaddafi, bu İkinci haçlı seferi Akdeniz ve Kuzey Afrika savaş alanı oldu" dedi. Kaddafi saldırının kendisine yönelik olduğunu, silah depolarının kapısının açık olduğunu belirterek Libyalıları silahlanmaya çağırdı.

Kaddafi, düşmana karşı bütün Afrika, Arap, latin amerika ve asya halklarını birleşmeye çağırdı.

TRABLUS'TA UÇAKSAVAR VE PATLAMA SESLERİ

Libya'nın başkenti Trablus'ta pazar sabahının ilk saatleride aralıksız uçaksavar atışları yapıldığı bildirildi. Kentteki Reuters muhabirleri, uçaksavar atışlarını patlamalar, makineli tüfek sesleri ve "Allah büyüktür" şeklindeki bağrışmaların takip ettiğini söyledi.

Libya devlet televizyonu, koalisyon güçlerinin bugün sabahın erken saatlerinde başkent Trablus'a hava saldırısı düzenlediğini bildirdi.

"Haçlı düşman"ın saldırılarını sürdürdüğü ifade edilen haberde, Trablus'un bazı bölgelerinin hava saldırısıyla ve roketlerle vurulduğu kaydedildi. Fransa, operasyonda Rafale tipi uçakları kullanılıyor.

'HAVA SAVUNMASINA CİDDİ ZARAR VERİLDİ'

Adının açıklanmasını istemeyen bir ulusal güvenlik yetkilisi, "Kaddafi'nin hava savunma sistemleri ciddi şekilde etkisiz hale getirildi. Kaddafi'nin ve ona bağlı kara kuvvetlerinin bugünkü saldırılara karşılık olarak ne yapabileceğini tahmin etmek için henüz çok erken" diye konuştu.

ÖNCÜ ABD

Amerikalı yetkililer, ABD'nin operasyonda öncü konumda olduğunu belirterek, ABD savaş uçaklarının da operasyonlara dahil olacaklarını kaydetti. Bölgede koalisyon güçlerine ait yaklaşık 25 savaş gemisi ile 3 ABD denizaltısı olduğu, 5 ABD keşif uçağının da operasyonda yer aldığı ifade edildi. Koalisyon güçlerinin operasyonunun, ABD Afrika Komutanlığı'nda olduğunu belirten askeri yetkililer, ABD'nin harekata katılım kapasitesine elektronik saldırının da dahil olduğunu açıkladı.

FRANSA UÇAK GEMİSİ YOLLUYOR

Fransa Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü Albay Thierry Burckhard da, yaptığı açıklamada, Charles de Gaulle uçak gemisinin bugün Libya'ya doğru yola çıkacağını bildirdi.

Uçak gemisinin Fransa'nın kuzeyindeki Toulon kentinden hareket edeceğini belirten sözcü, operasyona katılacak 20 kadar uçak arasında 8 Rafale, 2 Mirage 2000-D, iki Mirage 2000-5 ve Awacs'ların bulunacağını ifade etti.

Sözcü, avcı uçaklarının sivillerin hayatı tehlike olduğunda askeri hedefleri vuracağını kaydetti. Fransa'nın Libya'da ilk ateşinin Muammer Kaddafi yanlısı güçlerin bir aracını hedef aldığını bildiren sözcü, "18.45 civarında Kaddafi yanlısı güçlere ait olduğu açıkça belli olan bir Libya aracına ateş açıldı" dedi.

İSPANYA, 4 ADET F-18 UÇAĞINI İTALYA'YA GÖNDERDİ

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, "İspanya, BM'nin kararını etkili hale getirmek için üzerine düşen sorumluluğu, Libya halkını koruma sorumluluğunu kabul ediyor" dedi. Zapatero, 4 adet F-18 tipi askeri uçağın İtalya'ya doğru hareket ettiğini açıklarken, bu uçakların büyük olasılıkla bu sabah Libya'daki operasyona dahil olabilecekleri kaydedildi.

İspanya 4 F-18 uçağı ile birlikte Boeing 307 Cessna tipi nakliyat uçağı, F-100 tipi bir fırkateyn, bir denizaltı ve bir deniz gözetleme uçağını da Libya'daki operasyon için bölgeye gönderiyor. Operasyonlara, ABD, Fransa, İngiltere, Kanada ve İtalya'dan oluşan koalisyon güçleri katılıyor. İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiliz güçlerinin de devrede olduğunu, operasyonlara katıldığını açıkladı.

Öte yandan Libya lideri Muammer Kaddafi'nin başkent Trablus'taki ikametgahı "Bab el Aziziye"nin çevresinde "insan kalkanı oluşturulduğu" bildirildi. İkametgah çevresinde binlerce kişinin toplandığı, burada havaya ateş açıldığı, sloganlar atıldığı bildirildi.

LİBYA, BM GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANTISI İSTEDİ

Libya'nın BM Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü toplantı düzenlemesini istediği bildirildi. Haberi duyuran El Cezire ve El Arabiye televizyonları, konuya ilişkin kaynak ya da toplantının amacı konusunda detaylı bilgi vermedi. Libya devlet televizyonu ise Muammer Kaddafi'nin ülkeye yönelik saldırıyı durdurmanın BM Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğu olduğunu söylediğini bildirdi, ancak toplantı beklentisine ilişkin herhangi bir ifadeye yer vermedi. 

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Libya'dan   #dakika   #dakika   #gelişmeler   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN