Macaristan'dan mültecilere alçakça saldırı

BM Genel Sekreteri Ban, Macaristan'ın mültecilere karşı gaz bombaları ve basınçlı suyla müdahale etmesinin kendisini şoke ettiğini belirtti.

17-09-2015


BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Macar polisinin mültecileri sınırdan uzaklaştırmak için gözyaşartıcı gaz ve basınçlı su kullanmasının kendisini şoke ettiğini söyledi. Genel sekreter mültecilere bu tür bir muamelenin "kabul edilemez" olduğunu vurguladı.

Macar polisi kucaklarında çocuklarıyla sınıra dayanan mültecilere gaz bombası attıktan ve tazyikli su sıktan sonra mültecileri suçlamaya başladı. Macar polisi, zaten çocuklu olan aileleri, "çocukları kalkan olarak kullanıyorlar" şeklinde eleştirdi. 

Macar ve Sırp yetkililer çatışmalarda en az iki mültecinin de yaralandığını söyledi. Macaristan ülkeye girişi ve dikenli tellere zarar verilmesini yasadışı hale getirdikten sonra Sırbistan sınırını tamamen kapatmıştı.

Şu ana dek 200 bin işinin AB'nin Schengen Bölgesi'ne girmek için Macaristan'ı kat etti. Dün Macaristan'ın Horgos kenti yakınlarındaki polis müdahalesinde kaotik görüntüler yaşandı.

Bazı mülteciler polisin sert tavrına taş ve su şişeleri atarak karşılık verdi. Polisin göz yaşartıcı gaz kullanmasından sonra da mülteciler arasında izdiham yaşandı.

SIRBİSTAN'DAN MACARİSTAN'A ELEŞTİRİ

BBC'nin haberine göre Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic ise Macaristan'ı "acımasızlıkla ve Avrupalı olmamakla" suçladı.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres de Macar makamlarına savaş ve zulümden kaçan insanların engelsiz geçişini sağlama çağrısında bulundu.

Guterres'in yazılı açıklamasında "BM Mülteciler Yüksek Komiserliği aralarında çocuklu ailelerin de bulunduğu, zaten birçok acı çekmiş mültecilerin AB'ye girişini engellemek için basınçlı su ve gözyaşartıcı gaz kullanılması karşısında şoke olmuş ve üzülmüştür" denildi.

MÜLTECİYE ÇELME SKANDALI DA MACARİSTAN'DA

Macaristan'da mültecilere karşı kötü muamele daha önce de dünya kamuoyunun gündemine gelmişti. Macar aşırı milliyetçi bir kadın gazeteci, mültecilerden birine çelme takmış, küçük bir kız çocuğuna tekme atmıştı.

(Dünya Bülteni)

Etiketler : #Macaristan'dan   #mültecilere   #alçakça   #saldırı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN