Madaya’da açlıktan ölümler artıyor

Hem kış şartlarının ağır geçmesi hem de rejim güçlerinin bölgeye yardım ve ticari malzemelerin girmesine izin vermemesi sonucu yaklaşık 20 bin kişi, çevre mahalleler ile birlikte en az 40 bin insan açlıktan hayatlarını kaybetme tehlikesi ise karşı karşıya.

07-01-2016


5 yıldır Suriye’nin birçok bölgesine yardım ulaştıran İHH, yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre Suriye’nin Başkenti Şam’ın kuzeydoğusunda ve Zebadani’nin güneybatısında bulunan Mayada, daha önceleri 20 bin nüfusa sahipken Zebadanide’ye yönelik şiddetli saldırıların artması sebebiyle 20 bin insan bu bölgeye göç etmek zorunda kaldı.

Ancak bölgedeki 40 bini aşkın insan 7 aydır Esed rejimi ve Hizbullah milisleri tarafından kuşatma altında tutuluyor. Madaya’ya Esed güçlerinin ve Hizbullah milislerinin saldırıları sonucu bu zamana kadar 252 kişi yaşamını yitirirken 460 çocuk yetim kaldı. Kasabaya hiçbir insani yardımın geçişine de izin verilmiyor. İnsanlara yardım ulaştırılmadığı için bu bölgedeki halk, ağaç yapraklarını haşlayarak yiyecek elde etmeye çalışıyor.

Açlık nedeniyle şu ana kadar 70’in üzerinde insan hayatını kaybetmiş durumda ve acil müdahale edilmezse daha çok insan ölecek.

13 bin çocuk yaşıyor

Ayrıca Madaya’da nüfusun çoğunluğunu çocuklar ve kadınlar oluşturuyor. Bölgede 13 binden fazla çocuk ve çok sayıda kadın bulunuyor. Çocukların çoğunluğunu da 0-7 yaş grubu oluşturuyor.

Sağlık imkanları yok

Sağlık hizmetlerinin de durma noktasına geldiği bölgede 5 doktor ve 2 tıp fakültesi öğrencisi hizmet vermeye çalışıyor. Madaya’ya hiçbir tıbbi malzemenin girilmesine de izin veriliyor. Bu nedenle ilaç yetersizliğinden kronik rahatsızlığı olan hastalar uzun yaşayamıyor.

Çocuklar ilaçtan, aşıdan ve tıbbi bakımdan yoksunlar. Uzman olmayan kişiler tarafından kadınların çoğu sezaryen ameliyatı ile doğum yaptırılıyor.

Ayrıca doğum vaktinden önce doğan çocukların çoğu hastane ve kuvöz olmadığı için hayatlarını kaybediyor.

Gıda bulmak imkansız

Bölgede gıda bulmak neredeyse imkansız. Az da olsa içerde bulunan gıda malzemeleri ise çok pahalı.

Örneğin bölgedeki bir kişinin 15 kilo pirinç ve çocukları için 5 litre süt tozu karşılığında arabasını saltığa çıkardığı ancak alıcı olmayınca da hayatını kaybettiği gelen bilgiler arasında.

Mayada’daki temel gıda malzemelerinin fiyatları şu şekilde:

PİRİNÇ

1 KG

110 $

UN

1 KG

111 $

BULGUR

1KG

112 $

MERCİMEK

1 KG

97.5 $

ŞEHRİYE

1KG

125 $

ŞEKER

1 KG

110 $

MAKARNA

1 KG

100 $

 

Etiketler : #Madaya’da   #açlıktan   #ölümler   #artıyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN