Mazlumların tarafını seçen Şii alimlerden Suriye yorumları

Müstakil Gazete, Suriye'deki çatışmalarda mazlumların tarafında yer alan Şii alimlerin demeçlerini derledi. Buyrun hep birlikte okuyalım...

15-01-2016


Müstakil Gazetesi’nin ilk sayısındaki manşetimizde, “Hizbullah” diye anılan Lübnanlı milis grubunun eski lider Subhi Et-Tufeyli’nin İran yönetimi aleyhindeki sözlerine (“İran, lanetli ve günahkâr siyasetin öncülüğünü yapıyor”) yer verişimiz, bazı çevrelerde öfke uyandırdı. “Bulmuşsunuz bir Tufeyli, tepe tepe kullanıyorsunuz” diyenler oldu.
 
Halbuki Tufeyli, Şiiler arasında, namlusunu mazlumlara çevirip mezhep savaşını kızıştıran İran yönetimini ve yandaşlarını tenkitte yalnız değil.
 
Önde gelen İranlı ve Lübnanlı birçok Şii siyasetçi yahut alim de Hamaney rejiminin söz konusu fenalıklarını sık sık eleştiri konusu yapıyorlar. Bilhassa Suriye meselesinde.
 
Mesela, İran’ın eski cumhurbaşkanlarından Muhammed Hatemi’nin müsteşarlığını yapan Muhammed Şeriati, bir demecinde şöyle demişti: “Suriye rejimini destekleyen İran tutumu, halk desteğinden yoksun. Suriyelilerin kanı caddelerde akıtıldığı ve halkın da bunun karşısında mücadele verdiği sürece değişikliğin önü kapanmamıştır ve devrimciler kazanacaktır.”
 
Haşimi Rafsancani’nin Suriye Devrimi lehinde / İran yönetimi aleyhinde bir tutum sergilediği de malum.
Vefatına kadar “Hizbullah’ın manevi lideri” diye anılan Hüseyin Fadlullah’ın oğlu Ali Fadlullah da o çizgide. “Rejim tarafından zulme maruz bırakılan Suriye halkının haklı taleplerini destekliyoruz. Biz ne Sünni bloğu ne de Şii hilalinden yanayız. İslam birliğinden yanayız” diyor.
 
Lübnanlı Şii âlimler Hani El-Fahs ile Hasan El-Emin’e de kulak verelim:
 
Fahs: “Suriye’de yaşananlar artık suç olmanın ötesine geçip korkunç bir faciaya dönüştü. Suriye Devrimi’ne destek vermekte geç kalındı.”
 
Emin: “Suriye Devrimi, adil ve yetkinin halkta olduğu yeni bir Suriye doğuracak. Şiiler, zalimlere karşı mazlumun yanında olmalıdır. Zalimlerin yanında yer almak Şiiliğin temel niteliklerini yok eder.”
 
Sıradan adamlar değil bu saydıklarımız. Sıradan Şiiler hiç değil. “Bulmuşsunuz bir Tufeyli” diyenler bu ‘bulduklarımıza’ ne buyurular acaba?
 
(Demeçlerin hepsi için kaynak: Anadolu Ajansı)

Etiketler : #Mazlumların   #tarafını   #seçen   #Şii   #alimlerden   #Suriye   #yorumları   
YORUMLAR
  • hıghlander   31-03-2016 21:36

    Allah hepsinden hidayetlerini ve iyiliklerini tamamlamakla razı olsun

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN