McDonald's CEO'su: Gazze'ye destek boykotları Ortadoğu ve küresel pazarı etkiledi

Boykot kampanyaları, Starbucks ve KFC gibi siyonazi işgal çetesi yanlısı tutumları olduğu bilinen ya da onunla mali bağları olduğu ifade edilen birçok Batılı markayı vurdu.

06-01-2024


McDonald's CEO'su Chris Kempczinski Perşembe günü yaptığı açıklamada, fast food zinciri de dahil olmak üzere Ortadoğu'da ve dünya genelinde birçok pazarın Gazze'ye destek için yapılan boykot çağrılarından etkilendiğini söyledi.
 
Boykot kampanyaları, Starbucks ve KFC gibi İsrail yanlısı tutumları olduğu bilinen ya da İsrail ile mali bağları ve orada yatırımları olduğu ifade edilen birçok Batılı markayı vurdu.
 
İsrail'in Hamas'ın sınır ötesi saldırısına misilleme olarak Gazze Şeridi'ne yönelik aralıksız hava saldırıları ve kara işgalinin ardından 7 Ekim'den bu yana sosyal medyada boykot çağrıları yaygın bir şekilde dolaşıyor. Filistin yanlısı aktivistler halkı yerel alternatiflerden alışveriş yapmaya teşvik ediyor.
 
Şimdiye kadar hangi şirketler İsrail'e desteğini açıkladı? Şimdiye kadar hangi şirketler İsrail'e desteğini açıkladı?
 
Özellikle McDonald's, zincirin İsrail şubesinin sosyal medya hesaplarında, savaşın başlamasının üzerinden iki hafta geçmeden İsrail ordusundaki personele binlerce ücretsiz yemek verdiğini duyurmasının ardından tepkilerden payını aldı.
 
McDonald's CEO'su Chris Kempczinski, LinkedIn'de yayınladığı mesajda "Ortadoğu'daki bazı pazarların ve bölge dışındaki bazı pazarların, McDonald's gibi markaları etkileyen savaş ve buna bağlı yanlış bilgilendirme nedeniyle anlamlı bir ticari etki yaşadığının farkındayım" dedi.
 
Kempczinski, "Bu durum cesaret kırıcı ve temelsizdir. Müslüman ülkeler de dahil olmak üzere faaliyet gösterdiğimiz her ülkede McDonald's, binlerce vatandaşına istihdam sağlarken toplumlarına hizmet etmek ve destek olmak için yorulmadan çalışan yerel işletme sahipleri tarafından gururla temsil edilmektedir.” ifadelerini de kullandı.
 
Ortadoğu tepki gösteriyor
 
İsrail askerlerine bedava binlerce hamburger gönderilmesinin ardından Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Ürdün, Mısır, Umman, Suudi Arabistan ve Lübnan'daki McDonald's şubeleri İsrailli şubeyle olan ilişkilerini yalanlayan açıklamalar yayınlarken bazıları da Gazze'ye bağış sözü dahi verdi.
 
İsrail'deki McDonald's'ın İsrail askerlerine yemek bağışı yaptığı yönündeki haberlerle ilgili olarak. Suudi Arabistan'daki McDonald's şubesi tarafından yapılan açıklamada bunun kendilerini ilgilendiren bir karar olduğunu ifade ediyoruz" denildi.
 
Suudi McDonald’s, "Ne küresel McDonald's'ın ne bizim ne de başka bir ülkenin bu kararda ne doğrudan ne de dolaylı olarak bir rolü ya da ilişkisi yoktur.” dedi.
 
Kuveyt'te yaşayan Shahed Helmy'ye göre CEO'nun açıklaması boykotların etkili olabileceğinin bir kanıtı ve İsrail'in Gazze'deki savaşı konusunda farkındalık yaratmaya devam etmek için bir motivasyon kaynağı.
 
Helmy, "İnsanlar şu anda Gazze'de affedilemeyecek kadar çok zulüm gördükleri bir noktadalar. Soykırımın yanında durup durmadığınızı hatırlayacaklar. Eğer soykırımın yanında durduysanız, bunu unutmadığınızdan emin olacaklar ve benim amacım da bu.” dedi ve ekledi:
 
"Mesajımızı iletebilmenin tek yolu onların dilinden konuşmak, o da paradan geçiyor ve paranın çoğunu kaybettiklerinden emin oluyoruz. Yollarını değiştirmelerinin tek yolu işlerin daha da kötüye gitmesi. Varlıkları tamamen bizim desteğimize bağlı."
 
(Kaynak: Mepa News, Al Arabiya)

Etiketler : #McDonald's   #CEO'su:   #Gazze'ye   #destek   #boykotları   #Ortadoğu   #ve   #küresel   #pazarı   #etkiledi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN