Mısır cuntası Gazze sınırına yine deniz suyu pompaladı

Darbeci Mısır cuntası, Gazze sınırındaki Refah'ın güneyinde bulunan tünellerin çoğunu deniz suyu pompalayarak yıktı

30-10-2015


Darbeci Mısır ordusunun, Gazze sınırındaki tünelleri yıkmak için yeniden deniz suyu pompalamaya başladığı bildirildi.

Görgü tanıklarından edinilen bilgiye göre, Mısır ordusu dün akşam Gazze sınırındaki Refah'ın güneyindeki Salahaddin, El-Berazil, Selam, Yebna, Zarub ve El-Berahime mahalleleri bölgesinde bulunan tünellerin çoğunu deniz suyu pompalayarak yıktı.

Yıkıma maruz kalan tünellerden birinde çalışan ve ismini vermek istemeyen bir işçi, Mısır ordusunun tekrar deniz suyu pompalamaya başlaması sonucu çalıştığı tünelin bazı kısımlarında çökmelerin meydana geldiğini söyledi.

İşçi, çalıştığı tünelin, İsrail ablukası nedeniyle Gazze'de bulunmayan malların Mısır'dan Gazze'ye geçirilmesinde kullanıldığını ve Mısır ordusunun Sina'da düzenlediği operasyonlar nedeniyle uzun zamandan beri çalışmadığını belirtti.

Gazze'deki Filistin Sular İdaresi Başkanlığı, Mısır'ın Filistinlilerin "can damarı" olarak gördüğü tünelleri yıkmak için Gazze sınırına büyük su boruları döşemesinin bölge halkının güvenliğini tehdit ettiğini bildirmişti.

Başkan Yardımcısı Mazin el-Benna, Gazze'de 6 Eylül'de düzenlediği basın toplantısında, "Mısır makamlarının, Gazze sınırını kazarak su boruları döşemesi, ortak akiferler kullanmaları nedeniyle bölgedeki Mısırlılar ve Filistinlilerin güvenliğini tehdit ediyor" demişti.

"Mısır, tünelleri yıkma gerekçesiyle su havuzları inşa edip, yeraltına boru döşeyerek tuz oranı çok fazla deniz suyunu pompalarsa, akiferlerin çökmesine neden olacak" ifadesini kullanan Benna, yeraltı sularının tutulduğu ve toplandığı depo görevi gören içme suyu temin edilen akiferlere deniz suyu karışmasının, hem Mısır hem de Filistin tarafının çevre ve gıda güvenliğini yok edeceğini belirtmişti.

Mısır'ın yaklaşık iki buçuk ay önce Gazze sınırı boyunca dar bir hendek içine 60 santimetre çapında su boruları döşemeye başladığı bildirilmişti.

Borularla, sınır hattındaki tünellerin, denizden pompalanan suyla yıkılmasının hedeflendiği ancak borulardan verilen deniz suyunun yeraltı sularına karışmasının çevresel bir felakete yol açacağı kaydedilmişti.

İsrail ablukası altındaki Gazze'de demokratik seçimle göreve gelen Hamas'ın yönetimi devralmasının ardından, 2007 yılında Mısır-Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı, ticari geçişlere kapatılmıştı. İsrail ablukası ve sınır kapısının kapatılması nedeniyle Filistinliler, temel ihtiyaçlarını giderebilmek için tünellere yönelmişti.

Gazze-Mısır arasındaki çok sayıda tünelden, başta temel gıda maddeleri ve ilaç olmak üzere, canlı hayvandan otomobile kadar Gazze halkının ihtiyacı olan birçok malzeme ile akaryakıt geçiriliyordu.

Mısır'da 3 Temmuz 2013'teki darbenin ardından iktidara gelen askeri yönetim, Filistinlilerin "can damarı" olarak gördüğü tünellerin büyük kısmını yıkmıştı.

Etiketler : #Mısır   #cuntası   #Gazze   #sınırına   #yine   #deniz   #suyu   #pompaladı    
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN