Mısır'da camiye yönelik saldırı: 235 maktul, 109 yaralı

Mısır'ın Ariş kentinde Ravda Camisi'ne yönelik saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 235'e, yaralı sayısı ise 109'a yükseldi.

24-11-2017


Mısır'ın Kuzey Sina eyaletine bağlı Ariş kentinde bir caminin hedef alındığı terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 235'e yükseldi.

Mısır devlet televizyonu Nile News’in haberine göre, Ariş'in Bi’r el-Abd ilçesindeki Ravda köyü camisinin hedef alındığı saldırıda ölü sayısı 235’e çıktı. Saldırıda 109 kişi de yaralandı. 

Bombalı saldırının ardından camide bulunanların otomatik silahlarla tarandığı kaydedildi. Saldırganların ambulansların köye gidişini engelleme girişiminde bulundukları da belirtildi. Ariş kentinin 20 kilometre doğusunda yer alan caminin bir tarikata ait olduğu bildirildi.  

3 günlük ulusal yas ilan edildi

Mısır Cumhurbaşkanlığı, ülkede üç günlük ulusal yas ilan edildiğini duyurdu.

Son dönemde Mısır’da terör eylemleri özellikle hafta sonu tatili olan cuma günleri düzenleniyor. 

 

Mısır tarihinin en kanlı terör saldırısı

Mısır’ın Ariş kentindeki Ravda Camisi'ni hedef alan bombalı ve silahlı saldırıya dair detaylar yavaş yavaş gelirken, bu saldırının Mısır tarihinin en kanlı terör saldırısı olduğu belirtiliyor. 

Kanlı saldırının görgü tanıkları söz konusu caminin genel olarak, yüzlerce insanın namaz kıldığı bir yer olduğunu ifade ediyor. Caminin dışına önce bombalı saldırı yapıldığını aktaran görgü tanıkları ardından cami içindeki ve dışındaki kişilerin otomatik silahlarla tarandığını dile getiriyor. 

Bir tarikata ait olduğu bildirilen camide, saldırı sırasında Mısır Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Teşkilatından kişilerin de namaz kıldığı iddia ediliyor. 

Filistin uzlaşısını "engelleme girişimi"

Saldırının neden ve kim tarafından yapıldığı henüz netlik kazanmadı ancak, saldırının Mısır'da yürütülen Hamas ve Fetih hareketleri arasındaki uzlaşı görüşmelerini "sabote" amacı taşıdığı da ifade ediliyor. 

Ülkedeki medya organlarında, bu kanlı eylemin, uzlaşı anlaşmasının uygulamaya konulmasını "engelleme girişimi" olabileceği yönünde yorumlar yapılıyor.

Mısır yönetimi bu hafta başında Refah Sınır Kapısı'nı karşılıklı geçişler için 3 günlüğüne açmıştı.

Mısır turizmine darbe

Mısırlı uzmanlar, saldırının ülke turizmine darbe vurmayı hedeflediğini de savunuyor. Yaklaşmakta olan Noel tatili nedeniyle Mısır’a gelecek turistlerin rezervasyonlarını iptal etmelerinden endişe duyuluyor.

Saldırıyı henüz üstlenen olmadı ancak bunun, terör örgütü DEAŞ saldırısı olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Mısır ordusu ve emniyet teşkilatı, Eylül 2013'ten bu yana Sina'daki birçok ilde "terörist ve tekfirci" olarak nitelendirdiği unsurlara yönelik operasyonlar düzenliyor. Ülkenin kuzeyindeki Sina'da, Kasım 2014'te terör örgütü DEAŞ'a biat ettiğini duyuran ve adını "Sina Vilayeti" olarak değiştiren Ensar Beyt el-Makdis örgütü gibi bazı silahlı grupların etkin olduğu belirtiliyor. 

Kaynak: AA

Etiketler : #Mısır'da   #camiye   #yönelik   #saldırı:   #235   #maktul   #   #109   #yaralı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN