Mısır'da muhalefetten "U" dönüşü

Gösterilerin başladığı ilk günlerden itibaren "Mübarek gitmeden asla" şeklinde kararlı bir tutum takınan Mısır muhalefeti, gelinen noktada Firavun rejimiyle uzlaşma arayışına girdi.

07-02-2011


İslam ve Hayat

Gösterilerin başladığı ilk günlerden itibaren "Mübarek gitmeden asla" şeklinde kararlı bir tutum takınan Mısır muhalefeti, gelinen noktada Firavun rejimiyle uzlaşma arayışına girdi.

Dün, Firavun Hüsnü'nün atadığı C.Başkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'la biraraya gelen ve aralarında İhvam temsilcisinin de bulunduğu muhalefet tarafı, "Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in bir cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayımlayarak, "Anayasanın 76 ve 77'inci maddelerinin değiştirilmesini, parlamentoyu feshetmesini, tüm siyasal mahkumların serbest bırakılmasını ve olağanüstü halin kaldırılmasını" talep ederek Mübarek'in mutala gitmesi yönündeki kararlı tutumlarından vazgeçtiklerini ortaya koydular. 

Görüşme ve sonrasındaki açıklamalarla ilgili Dünya Bülteni haber sitesinde yer alan ayrıntılar şöyle:

Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın, Müslüman Kardeşler örgütünün de dahil olduğu muhaliflerle bugün yaptığı görüşmenin sonuçları, Müslüman Kardeşler'i pek tatmin etmedi.

Müslüman Kardeşler'in üst düzey üyelerinden olan ve görüşmeye de katılan Abdulmunim Ebul Futuh, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Süleyman'ın görüşmedeki tutumunun olumlu olduğunu, ancak Mısır'da topyekun siyasal bir dönüşüm yolunda masaya koydukları talepleri karşılama yönünde özel bir tavır sergilemediğini söyledi.

Hükümetin görüşmeden sonra yaptığı ve sağlanan mutabakatın detaylarına ilişkin açıklaması için"olumlu fikirleri ortaya koyuyor, ancak köklü değişiklikleri içermiyor" diyen Abdulmunim Ebul Futuh, "Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in bir cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayımlayarak, "Anayasanın 76 ve 77'inci maddelerinin değiştirilmesini, parlamentoyu feshetmesini, tüm siyasal mahkumların serbest bırakılmasını ve olağanüstü halin kaldırılmasını" talep ettiklerini belirtti.

Müslüman Kardeşler Temsilcisi Ebul Futuh, "Bu yapılıncaya değin gençler sokaklarda olacak ve paralel olarak görüşmeler de devam edecek" dedi.

Anayasanın 76 ve 77'inci maddeleri, cumhurbaşkanının seçimiyle ilgili. Bu maddeler, Mübarek'in lideri olduğu iktidar partisinin, bir sonraki cumhurbaşkanının kim olacağını fiilen tayin etmesine imkan sağlıyor, ayrıca seçilen bir cumhurbaşkanının sonraki seçimlerde yeniden aday olabilmesine bir sınırlama getirmiyor.

Hükümet açıklamasında, bu konuda bir komite kurulduğu ve çalışmalarını mart ayının ilk haftasına kadar tamamlayacağı belirtilmişti.

Muhalefet liderlerinden Muhammed El Baradey'nin temsilcisi Mustafa Naggar da yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: "Toplantı genel anlamıyla olumluydu, ancak henüz sadece bir başlangıç.".

Süleyman'ın kendileriyle, tüm muhaliflerin katıldığı toplantı sonrasında teke tek görüştüğünü belirten Naggar, "Tam demokratik dönüşüm talep ettik. Fakat Süleyman, 'demokrasi aşamalarla gelir ve ben, barışçıl bir dönüşüm dönemi ve sivil bir yönetim olacağı konusunda istekliyim' dedi" ifadelerini kullandı.

Bugünkü toplantıda, Ömer Süleyman'ın muhalefetin Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in yetkilerini devir almasına ilişkin talepleri reddettiği bildirilmişti. Buna karşın ise tarafların, anayasal reform komitesi yanı sıra, olağan üstü hal uygulamasının kaldırılması, gözaltında bulunan göstericilerin serbest bırakılması ile basına yönelik tüm kısıtlamaların kaldırılması konusunda da anlaştıkları belirtildi.

Etiketler : #Mısır'da   #muhalefetten   #U   #dönüşü   
YORUMLAR
  • Hakan Biçer   07-02-2011 13:13

    Olaydan çıkarılması gereken ders miktarı fazlalaşıyor. Bence temel soru şu olmalı kendimize sormamız gereken: Bu durumun böyle olacağını neden biz önceden farkedemiyoruz. Herkes 'uzlaşma' içine giriyor ve durumdan da memnun. Olayları takip eden Türkiye müslümanları da keza aynı şekilde (öyle olmayanları tenzih tutuyorum). Bizim öngörülerimizdeki hata nerede? Zalime karşı ayaklanan hareket -'bizlerin' de zihni desteği ile- kendi başarılı sonucu olan 'uzlaşma'ya ulaşmış durumda. Peki bu durumda şirk bulutları daha da yoğunlaşmış olmuyor mu? Oluyorsa bizim bunda dahlimiz bulunuyor mu, biz de vebal altına girmiş oluyor muyuz? Eğer öyleyse ayaklanmaları desteklemek ne derece doğru bir bakış açısı oluyor?

  • Ahmet Örs   07-02-2011 12:21

    devrimci kabiliyetlerini yitirenler her türlü riski hareketleri için barındırırlar.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN