Mısır'da seçim protestosunda 4 gösterici katledildi

Kahire'de askeri darbeyi ve Sisi'nin cumhurbaşkanı seçildiği göstermelik seçimleri protesto edenlere polisin kurşun sıkması sonucu 4 kişi katledidli. Putin, Sisi'yi kutlayan ilk Batılı lider olurken cunta lideri seçim sonrası mesajında 'Mısır'da artık geri dönüş yok' dedi.

01-06-2014


Boykot nedeniyle bir trajediye dönüşen Mısır'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yeniden alevlenen darbe karşıtı gösterilerde 4 kişi öldü, 1 kişi yaralandı. Başkent Kahire'de toplanan göstericiler, cumhurbaşkanlığı seçiminin açıklanan gayri resmi sonuçlarını protesto etmek için yürüyüş yaptı. İttifak Hareketi tarafından yapılan açıklamada, önceki gece Ayn Şems semtinde gerçekleşen yürüyüşte güvenlik güçlerinin protestocuların üzerine ateş açtığı belirtildi. Ateşte, Muhammed Aleyva, Taha Farus ve ismi belirlenemeyen 2 kişi emniyet güçleri tarafından vurularak öldürüldü. Yaralılardan 2'sinin durumunun ağır olduğu bildirildi.
 
SONUÇLARI TANIMIYORLAR
 
Ayn Şems'te öldürülen ve yaralananlarla ilgili İçişleri Bakanlığından henüz bir açıklama yapılmadı. Askeri darbeyle görevden uzaklaştırılan ve ülkenin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarları, ülkenin bir çok kentinde seçim sonuçlarına itiraz ederek yürüyüş yaptı ve seçime
 
katılımın yüzde 10'u geçmediği için sonuçları tanımadıklarını beyan etti. Resmi
 
olmayan sonuçlara göre, oyların yüzde 96,7'sini Abdulfettah es-Sisi, yüzde 3,3'ünü Hamdin Sabbahi'nin aldığı duyurulmuştu. Kesin sonuçların en geç 5 Haziran'da açıklanması bekleniyor.
 
GERİ DÖNÜŞ OLMAYACAK
 
Seçim sonularından sonra ilk açıklamasını yapan cunta lideri Sisi, 'Mısır'ın yeni bir yola girdiğini ve geri dönüşün olmayacağını' söyledi. Kuveyt'te yayımlanan El Ceride gazetesine konuşan Sisi, 'Bazı insanların eskiye dönüşten kokrtuklarını biliyoruz. Ancak bu olmayacak. Geriye dönüş yok. Hep ileri gideceğiz. Mısır'ı sözle değil icraatlarla memnun edeceğiz' dedi. Bu arada, Arap liderler arasında Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'yi ilk kutlayan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika oldu. Batılı liderleden ise ilk olarak Rusya lideri Vladimir Putin, Sisi'yi arayarak 'başarısını' kutladı.
 
Pusulalardaki boykot
 
Mısır'daki seçimlerde etkili olan boykotun boyutlarını oy pusulalarında da görmek mümkün. Cunta lideri Abdülfettah es-Sisi ile göstermelik rakibi Hamdan Sabbahi'nin fotoğraflarının bulunduğu pusulalara kimileri 'Hürriyet!' diye yazarken kimileri iki adayın da üzerine çarpı işareti atarak tepkisini dile getirdi. Bazıları da bu adaylar yerine ünlü futbolcu 'Ronaldo' veya 'Game of Thrones' dizisinin yıldızı 'Arya Stark'ın ismini yazarak, bu kişileri başkanları olarak görmek istediklerini dile getirdi. Bazıları da Real Madrid'in başkanı Florentino Perez'in Sisi'nin yerine cumhurbaşkanı olmasını talep etti.
 
(Yeni Şafak)

Etiketler : #Mısır'da   #seçim   #protestosunda   #4   #gösterici   #katledildi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN