Mısır Firavunu'nun tahtı sallanıyor

Mısır Firavunu Hüsnü Mübarek'in tahtı sallanıyor. Gösteriler durdurulamıyor.

27-01-2011


Mısır'ın başkenti Kahire'de gösteriler sırasında çıkan olaylarda 2 kişinin öldürüldüğü bildirildi. Hastane kaynakları, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek karşıtı gösterilerin ikinci gününde çıkan şiddet olaylarında ölenlerden birinin gösterici, diğerinin de polis olduğunu belirtti.

Öte yandan, polisin göstericilere kötü muamelede bulunduğunu öne süren protestocular, bununla ilgili video görüntülerini internetteki görsel paylaşım sitesi Youtube gibi kanallar üzerinde dünyaya yaymaya çalışıyor.

GÖSTERİCİLER RESMİ BİR BİNAYI ATEŞE VERDİ

Mısır'da göstericilerin resmi bir binayı ateşe verdiği bildirildi.

Görgü tanıkları, başkent Kahire'ye yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki Süveyş liman kentinde şiddetli çatışmaların çıktığını ve göstericilerin molotofkokteylleriyle resmi binayı ateşe verdiğini aktardı.

Bu arada, güvenlik güçleriyle göstericiler arasında bugün çıkan çatışmalarda en az 70 kişinin yaralandığı belirtildi.

Hastane kaynakları, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek karşıtı gösterilerde yaralananlardan 15'in polis olduğunu ve göstericilerden bazılarının da plastik mermiyle yaralandığını söyledi.

GÖZALTINA ALINANLARIN SAYISI ARTTI

Kahire İnsan Hakları Grubu'ndan Avukat Halid Ali, ülke genelinde iki günden bu yana devam eden gösterilerde polisin bin kişiyi gözaltına aldığını ileri sürdü.

Kahire'deki televizyon ve ajansların bürolarına bir açıklama gönderen Ali, dün ve bugün yapılan gösterilerde gözaltına alınanların sayısının bin olduğunu iddia etti.

Mısır'da İngilizce yayımlanan yarı resmi The Egyptian Gazette ise gözaltına alınanların sayısını, bir güvenlik görevlisine dayanarak 500 olarak okuyucularına duyurdu.

Mısır'da Arapça yayımlanan Mısri El Cedide gazetesine açıklamada bulunan Mısır Gazeteciler Sendikası üyesi Cemal Fehmi, gösterileri takip eden 26 gazetecinin polis tarafından gözaltına alındığını öne sürdü. Mısır İçişleri Bakanlığı ise bu iddiayı, Mısır Enformasyon Bakanlığı aracılığı ile yayımladığı bir açıklama ile yalanladı.

Öte yandan Kuzey Sina bölgesinde gösteri yapan Bedeviler ile polis çatıştı. Yarı resmi El Ahram gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre, gösteri yapan Bedeviler'den bazılarını polisin gözaltına almasından dolayı yakınları, taş ve sopalar ile polis merkezini bastı. Polisin havaya ateş açarak karakolun çevresindeki Bedevi ailelerini dağıttığı belirtilirken bölgede tansiyonun yüksek olduğu kaydedildi.

İSYAN BÜYÜYOR

Görgü tanıkları, Kahire, İskenderiye ve Ariş kentlerinde 100 üzerinde göstericinin, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığını iddia etti. Kahire'de başta Suudi Arabistan Büyükelçiliği olmak üzere ABD, İngiltere, İsrail ve Rusya büyükelçiliklerinin önünde alınan geniş güvenlik önlemleri dikkati çekti. 

Kahire ile Ayn Şems üniversitelerinde öğrenciler, "Hürriyet istiyoruz,Hüsnü dışarı" diye sloganlar attılar. 

Mısır'ın ikinci büyük kenti İskenderiye'de, yaklaşık 20 bin kişi protesto gösterilerine katıldı. İskenderiye'de gösterilere polis müdahalesi olmadı, ancak polise saldırdığı iddia edilen bazı kişilerin gözaltına alındığı öğrenildi. 

El Ariş kenti ile kentin dışındaki El Gora Havaalanı civarında düzenlenen gösterilere, bölgenin yerel halkı olan Bedeviler destek verdi. Polis ile Bedeviler arasında zaman zaman gerginlik yaşandığı kaydedildi. 

Ülke genelinde bugün öğlen başlayan gösterilerin kesintisiz olarak yarına kadar devam edeceği belirtiliyor. Başkentte polis ile protestocu grup arasında gergin bekleyiş devam ediyor. Bazı protestocular, basın mensuplarına, meclis binasına girinceye kadar bekleyeceklerini söylediler.

TWITTER KAPATILDI

Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek aleyhinde binlerce kişinin gösteri yaptığı Mısır'da, mikro-blog sitesi Twitter'a erişim engelleniyor.

Bu alanda uzman Amerikan sitesi "herdict.org", Twitter'a Mısır'da erişimin imkansız olduğunu bildirirken, Twitter'dan bir yetkili, bu ülkede hizmetlerinin engellenmesi için bir gerekçe belirtmedi.

Twitter ile birlikte sosyalleşme sitesi Facebook, Tunus Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin iktidardan düşmesi ve ülkeyi terketmesine yol açan halk isyanı sırasında önemli rol oynamıştı.

Mısır'da gösterilerin başlamasında özellikle gençler arasında sosyal ağlar sıklıkla kullanılıyor. Facebook'ta 90 binden fazla kişi gösteri yapmaya hazır olduğunu açıklıyor. 

"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ GÜVENCE ALTINA ALACAĞIZ"

Mısır Başbakanı Ahmet Nazif, hükümetin, ifade özgürlüğünü güvence altına alacağını söyledi. 

Resmi haber ajansının haberine göre, Nazif, "Hükümet, ifade özgürlüğünü yasal yollarla güvence altına alma düşüncesinde" dedi. 

Nazif, Mısır polisinin dünkü gösteriler sırasında itidalli davrandığını da savundu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, hükümet karşıtı gösteriler sebebiyle Mısır'a itidal çağrısında bulunduğu bildirildi.

BM Sözcüsü Martin Nesirky, konuyla ilgili sorular üzerine yaptığı açıklamada, BM'nin Mısır'daki gösterileri ve gerilimi yakından takip ettiğini belirterek, ''Genel Sekreter, Mısır'daki durumun daha fazla şiddete neden olmaması için tüm ilgili tarafları önlem almaya, herkesi itidal içinde davranmaya ve Mısır'daki yetkilileri de halkın meşru endişelerine yanıt vermeye çağırmaktadır'' dedi.

Sözcü Nesirky, BM'nin Mısır'daki ve bölgedeki durumu izlemeye devam edeceğini ve her an yardıma hazır olduğunu belirtti.

(İslam ve Hayat / Dünya Bülteni)

Etiketler : #Mısır   #Firavunu'nun   #tahtı   #sallanıyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN