Mısır tüneller kapattı, Gazze'de gıda tükendi

Mısır-Gazze arasındaki tünellerin kapatılması nedeniyle Gazze'de ürün fiyatlarında artış yaşandı. Gazze Gıda Federasyonu Başkanı Safidi, "Gıda stokları ancak 2 hafta yeter" dedi.

21-06-2013


Gazze-Mısır arasındaki tünellerin güvenlik gerekçesiyle yüzde 95'inin kapatılması, Gazze Şeridi'nde başta gıda olmak üzere bir çok ürünün fiyatında artışa neden oldu.

Gazze Gıda Federasyonu Başkanı Teyser es-Safidi, "Gazze'ye tüneller aracılığıyla yapılan gıda ürünleri sevkiyatı 4-5 gündür durma aşamasına geldi. Bu durum, buğday, un, pirinç, şeker ve hububat gibi bazı temel gıda ürünlerinin fiyatlarında ciddi bir artışa neden oldu'' dedi.

Söz konusu durumun devam etmesi halinde gıda ürünlerinin fiyatlarının daha da artacağını belirten Safidi, "Gazze'deki gıda stokları ancak 2 hafta yeter. Gazze'de günlük 450 ila 500 ton un tüketiliyor. Bu miktarın 200 tonu tüneller aracılığıyla geliyor. 150 ton ise burada üretiliyor. Geri kalan miktar ise Kerem Ebu Salim sınır kapısından getiren İsrailli tüccarlardan alınıyor" diye konuştu.

 İnşaat malzemesi ticareti yapan Nahid el-Amsi ise tünellerin kapatılmasının yapı piyasasını olumsuz yönde etkilediğine işaret ederek, "1 ton çimentonun fiyatı 380 şekelden 700 şekele yükseldi. İsrail izin vermediği için inşaat malzemeleri bölgeye ancak tüneller vasıtasıyla sevk edilebiliyordu'' ifadelerini kullandı. 

Sınırda ürün sevkıyatı yapılabilen 10 tünel kaldığını dile getiren bir tünel sahibi, 10 tünelin 4'ünden inşaat malzemesi, 2'sinden benzin ve dizel, 2'sinden ise gıda malzemesi sevkıyatının yapıldığını söyledi. 

Yakıt sevkıyatının yapıldığı bir tünelin sahibi ise "Gazze'ye naklettiğimiz yakıtlarda özellikle de benzinde ciddi oranda azalma söz konusu. Günlük 400 ila 500 bin litre benzin sevkıyatı yaparken şu anda bu miktar 50 ila 100 litreye kadar geriledi. Bu da Gazze'deki benzin ihtiyacının ancak beşte birini karşılayabiliyor" açıklamasında bulundu.

Sınır ve Tüneller Kurumu'ndan yapılan açıklamada, Mısır'ın 30 Haziran'da yapılması beklenen gösteriler için aldığı önlemler çerçevesinde tünel yoluyla yapılan sevkıyatların büyük oranda kısıtlandığı belirtilmişti.

İsrail yönetiminin Gazze'ye 2006'dan bu yana uyguladığı abluka ve Mısır sınırındaki sorunlar nedeniyle, Filistinliler temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için tünelleri kullanmak zorunda kalıyor.

(Dünya Bülteni)

Etiketler : #Mısır   #tüneller   #kapattı   #   #Gazze'de   #gıda   #tükendi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN