Mücadele yoksullukla değil yoksullarla

Doç. Dr. Yücel Bulut, "Yoksullukla değil yoksullarla mücadele ediliyor" eleştirisinde bulundu.

28-07-2010


İslam ve Hayat

Doç. Dr. Yücel Bulut ve Nail Yılmaz tarafından yapılan ve “Kent Yoksulluğu ve Gecekondu” başlığını taşıyan araştırmanın çarpıcı sonuçlarıyla ilgili olarak Dünya Bülteni'nden Aynur Erdoğan, Yücel Bulut'tla bir röportaj yaptı. "Yoksullukla mücadele" meselesinin 1980 sonrası sosyal bilimlerin ilgi alanına girdiğini söylen Bulut, "Tahmini olarak dünya nüfusunun beşte birlik bir kesimi yoksul kategorisinde değerlendiriliyor. Bu oranın yarıya yakını Güney Asya’da, dörtte bire yakın bir kısmı Güney Sahra’da, yine dörtte bire yakın bir kısmı da Doğu Asya ve Pasifik’te yaşıyor. Yakın vadede dünya nüfusunda 2 milyara varan bir artış olacağı ve bunun tamamına yakın bir kısmının da azgelişmiş ülkelerde yaşayacağı tahmin ediliyor. Yoksulluğun azalacağına ilişkin herhangi bir ciddi işaretin olmayışına, bu nüfus tahminlerini de eklediğimizde meselenin ne kadar kaygı verici olduğu daha net ortaya çıkıyor." tespitinde bulundu.

Kapitalist ekonomik sistemin dünyanın her yerinde geçerli kabul edilmesi ve yeni dünya düzeninin Amerikanvari tarzda yeniden örgütlenmesiyle birlikte alternatif konusunda ciddi bir boşluğun oluştuğuna dikkat çeken Bulut, yoksulluk politikalarının ise daha çok kapitalizmin krizlerini yamamaya hizmet ettiğini belirtti.

"Küresel ekonominin sahipleri ve bu sahipler adına gelişmeleri takip eden kurumların yoksulluk konusuna eğilmelerindeki öncelikleri, elbette, sistemin çıkarları olmuştur. Bunda garipsenecek bir durum da yoktur. Egemenler, iktidarlarını devam ettirebilmek için gerekli tüm önlemleri almak isteyeceklerdir ve alıyorlar da. Çıkarları sistemin değiştirilmesinde olanların da, sistemin değiştirilmesi için her türlü girişimde bulunmalarından daha doğal bir şey olamaz. Burada sorun, egemenler ile üzerlerinde egemenlik kurulanlar arasındaki muazzam güç dengesizliğidir. Dahası, yoksulların büyük çoğunluğunun mevcut iktisadi ve siyasi ilişkilerin devamında çıkarlarını görüyor olmalarıdır." diyen Bulut, yoksulluk sorununa yönelik girişimlerin aslında yoksulluğu üreten ekonomik düzenin de devamını sağladığını söyledi.

Yoksullukla mücadelenin de yoksullarla mücadeleye dönüştüğüne dikkat çeken Bulut "Yoksulluk araştırmalarının ve yoksullukla mücadele programlarının bir amacı da, zaten, yoksulların mevcut sıkıntılarının ‘yoksulların zenginlerle mücadelesi’ haline gelmesini engellemek." dedi.

Etiketler : #Mücadele   #yoksullukla   #değil   #yoksullarla   
YORUMLAR
  • zülküf araslan   31-07-2010 07:59

    deri koltuklara oturup derileri vucudlarına yapışmış insnlara yardıma çağrı yapan lara duyurulur oturduğunuz DERİ KOLTUKLARDAN İNİN Kİ SAMİMİYETİNİZ VE SÖYLEMLERİNİZLE BÜTÜNLEŞMİŞ OLASINIZ Aksi boş söz olur..ve bu ayeti unutmayalım ama hepimiz... bakara suresi..44- Siz, insanlara iyiliği emrederken, kendinizi unutuyor musunuz? Oysa siz kitabı okuyorsunuz. Yine de akıllanmayacak mısınız

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN