Mursi, muhtıraya boyun eğmiyor: "Kanımla savunacağım"

Mursi gece televizyondan halka seslendi ve dik durarak meydan okudu ve canını vermeye hazır olduğunu ifade ederek: 'Muhammed Mursi: Benim mesajım siz muhalefetin hepsinedir. Ben kanın dökülmemesi için çok dikkat ediyorum, ve kan dökülmesi karşısında kararlılıkla duracağım. Bu meşruiyeti korumak için ayakta duracağım. Ve size söylüyorum, ey meşruiyeti savunan, demokrasiyi seven, Mısır'ı ve devrimi muhafaza edenler! Ey destekçiler ve muhalifler, bu devrimin çalınmasına izin vermeyin. Ben canımla, kanımla bu meşruiyeti savunacağım.

03-07-2013


Mısır'da meydanları dolduran muhalefet hareketinin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye görevi bırakması için tanıdığı süre dolmuş, ordunun 48 saatlik ültimatomunun süresinin dolmasınaysa az bir süre kalmışken Mursi, televizyon ekranlarından bir konuşma gerçekleştirdi.Muhammed Mursi konuşmasında, seçimlerle iktidara gelen biri olarak kendisine demokratik yollarla verilen sorumluluklarını sürdüreceğini söyledi.

Yaklaşık 40 dakika süren konuşması sırasında Mursi; özgür, şeffaf ve demokratik bir şekilde yapılan seçimlerle iktidara geldiğinin altını çizdi. Mısır Cumhurbaşkanı, seçimle iktidara gelen biri olarak sorumluluklarının bulunduğunu ve bu sorumlulukları omuzlamaya devam edeceğini belirtti. İktidardaki ilk yılının zor olduğunu kabul ettiğini belirten Mursi, 'eski rejimin yozlaşmış kalıntılarının varlığını sürdürdüğünü' söyledi.

2011 devriminin amaçlarına ulaşacağını söyleyen Mursi Mısır halkına, “Devriminizi satın almalarına izin vermeyin” çağrısı yaptı.
Anayasal meşruiyetin alternatifi olmadığını belirten Mursi Mısırlıları, askere, polise ve birbirlerine saldırmamaya çağırdı.
Diyalog için hazır olduğun belirten Mursi, "Kapımız diyalog için açıktır. Bütün önerileri masada konuşulabiliriz ancak meşruiyetin alternatifi yoktur" diye konuştu.Mursi son protestolarda gençlerin öfkesinden yararlanmak isteyenler olduğunu da belirtti.
"Meşruiyeti korumak için canımı veririm" diye konuşan Mursi konuşmasını görevinin başında olacağını belirterek sonlandırdı.

Mursi'nin konuşması 4 başlıkta özetlenebilir. 1- Mursi halk iradesini korumak için canını ortaya koydu.
2- "Koltuk peşinde değilim ama Mısır'ın ve çocuklarımızın geleceğini korumalıyım" dedi.
3- Taraftarlarına "Kendi halkımıza cihat ilan edecek değiliz. Düşmanları sevindiririz. Sabredeceğiz" dedi.
4- Bazı partilerin getirdiği gayet makul önerilerin hepsini kabul ettiğini fakat girişimi muhalefetin reddettiğini deşifre etti.

İŞTE KONUŞMADAN SATIRBAŞLARI:

Muhammed Mursi: Meşruiyet ve yalnızca meşruiyet! Anayasa ve yalnızca anayasa. Seçimler ve yalnızca seçimler. Benim çelik iradem sadece halkımladır ve bu irade asla sarsılmaz. 

- Muhammed Mursi: Bizim saygı duyma durumunda olduğumuz anayasa, parlamento tarafından seçilen hükümetin cumhurbaşkanından daha çok yetkilere sahip olmasını öngörüyor. Biz ülkemizi korumak için feda olmamız gerek, ama birbirimize karşı değil. Bizne zaman cihad ilan edersek, bu dış düşmanlarımıza karşı olur, birbirimize karşı değil. biz ülkemiz için feda oluruz, ilk feda olacak da benim; eğer meşruiyet benim kanımla olacaksa, onu kolaylıkla vereceğim.

Muhammed Mursi: Biz dünyaya demokrasi kapasitemiz olduğunu gösterme durumundayız ve meşruiyeti korumalıyız. Bizi gelecekteki hatalardan koruyacak tek koruyucu bu meşruiyettir. Hiç kimsenin bu meşruiyete karşı hiç bir şey demesini ve buna karşı bir adım atmasını kabul etmem, bu tamamen reddedilmiştir. (Mursi'nin bu sözleri ordunun muhtırasına verlmiş kesin yanıttır.)

- Muhammed Mursi: Bundan sonra, diyalog kanallarını açık tutmak ve meşruiyeti korumak için bundan başka bir yol bulunmadığına karar verdim. Meşruiyet şiddetin karşısında tek garantidir. Eski rejim artık geri dönmeyecek. Eğer bu inisiyatif kabul edilmeyecek olursa, ülke karanlık bir yola doğru gidecektir.

- Muhammed Mursi: Bir diyalog çağrısı yaptım. Muhalefet ile yeni bir hükümet kurmak, seçim yasalarını bir an önce çıkarmak, kısa bir zaman (altı ay) sonra parlamento seçimlerini yapmak, başsavcı sorununu çözmek ve gençliği buişiniçin katmak üzere bir iniyisiyatif başlattım. 


- Muhammed Mursi: Bizim barışçıl gösteriler ile bir sorunumuz yok. Size bazı noktaları açıkça söylemek istiyorum. Meşruiyetin. anayasal ve yasal meşruiyetin ve önceden yapılan seçimlerin meşruiyetinin hiç bir alternatifi yoktur. 

- Muhammed Mursi: Şiddet ve kan dökmek bir tuzaktır. Eğer butuzağa düşecek olursak, hepimizin sonu olur. Biz güçlü bir ordu istiyoruz ordumuzu asla incitmeyin. Bütün Mısırlılara sesleniyorum; birbirinize karşı, ordu ve polislere karşı şiddet uygulamayın.

-Muhammed Mursi: Benim mesajım siz muhalefetin hepsinedir. Ben kanın dökülmemesi için çok dikkat ediyorum, ve kan dökülmesi karşısında kararlılıkla duracağım. Bu meşruiyeti korumak için ayakta duracağım. Ve size söylüyorum, ey meşruiyeti savunan, demokrasiyi seven, Mısır'ı ve devrimi muhafaza edenler! Ey destekçiler ve muhalifler, bu devrimin çalınmasına izin vermeyin. Ben canımla, kanımla bu meşruiyeti savunacağım.

-Muhammed Mursi: Eski rejim demokrasi istemez. Onlar seçimleri çalıyorlardı. Onlar demokrasi ve ifade özgürlüğünün ne anlama geldiğini bilmezler. Onlar ekonomik problemlerden acı çeken gençliği kaos ve şiddet ekmek için kullanıyorlar. bu şiddet,onların rejimi değiştireceğini ve demokrasiyi iptal edeceklerini açıklamalarına kadar olmamıştı?

- Muhammed Mursi: Mısır dönüşümü istemeyen eski rejim kalıntıları ve derin bir devlet var. Bir devrimden sonra orada muhaliflerin ve taraftarların olması normal bir şeydir. Biz bir anayasa yaptık ve bu anayasayı referandum ile geçirdik. Bununla yasallığı elde ettik. Bu anayasaya saygı göstermemiz durumunda, bizim için iç çatışmalar olmamasını, kan dökülmemesini sağlar.

- Muhammed Mursi: Ben yönetime ilk özgür seçimlerle geldim. Bazı hatalar yaptım, bazı şeyler şimdi çok daha açık görülüyor. Ben Mısır'ın kendi iradesini istiyorum, birilerinin Mısır'a ne yapması gerektiğini dikte etmesini değil. Mısır'ın kendi iradesini kim istemez? sadece yasaları dinlemek yeterlidir. Mısır devrimi bir açlık devrimi değildi. Bu devrim bizim irademizin devrimi, özgürlük ve adalet irademizin devrimiydi.


"Bir yıl içinde elimden geleni yaptım. Bazı hatalarımın olduğunu kabul ettim. Tabloyu daha net gördüm."

"Hangi güç olursa olsun kendi istediğini dayatamaz"

Bir sene canla başla çalıştım. Bizim de hatalarımız oldu. Bunları gördük.

Mısır'ın kendi iradesine sahip çikmasnı ıstemeyen güçler var

"Bazıları Mısır'ın gerçek konumunu elde etmesini istemiyor."


Eski rejimin kalntları "derin devlet", yolsuzluk düzenlerinin devaminı ısteyenler ayakta

bütün mücadele derin devlet ve eski yolsuzluk düzeninin eskiden olduğu gibi bu dönemde de devam edebilmesi mücadelesidir

Derin devlet, yolsuzluk, Ekonomi durumu, yeni demokratik tecrübesi, eski rejim gibi bir çok sorunla savaştık

Eski rejim dönmeye çalışıyor ama halk iradesiyle hiç bir gün geri dönemez

Sokaktaki barışcıl ve daha fazla özgürlük isteyenler olduğu kadar, olayları provoke eden bir kitle de var"

Sokaktaki öfkeyi provoke edip yönlendirmek isteyen, kaos ortaya çıkarmak için şiddet yoluna başvuranlar var"

Bazıları gençlerin doğal kızgınlıklarını kullanıyor. Eski rejimin kalıntıları demokrasiye karşı savaşıyor."

Eski rejimin devamı olan, şiddete başvuran ve insanları öldürenleri meşru olarak görmeyiz

Seçimle gelen bir meşrutiyet istemediklerini söylüyorlar, öyleyse ne istiyorsunuz ?

Halk beni seçti ve görevlendirdi. Sorumluluğumu yerine getirmekten başka seçeneğim yok."

lakin beni seçenlerin benim üzerime yükledikleri bir sorumluluk var, şiddeti durdurmak, istikrarı sağlamak,

Sözlerim demokrasiye inanan onurlu muhaliflere."

"Mısır'ı koruyun, devrimi koruyun. Şehitlerimizin kanlarıyla kazandığımız devrimi koruyun."

"Meşruiyeti korumanın bedeli benim hayatım. Çocukları ve geleceklerini korumak istiyorum."

"Mısır'ı hepimiz terlerimizle ve kanlarımızla kurduk. Mısır Ordusu'na kötülük ediyorlar."

halka, polise, askere, üniversite hocalarına, işçiye, köylüye, müslümana, hıristiyana herkese sesleniyorum ve diyorum ki:

yasallğa, meşruiyete alternatif yoktur

sabırlı olalım birbirimize sabırla yaklaşalım, mısırın evlatları birbirini sevecek ve saygı duyacak! serbest seçimlere saygı duyacağız

Bu demokratik seçim sonucundan çok farklı kesimlerden siyasi oluşumlar ile birlikte çalışmak zorundayız"

Sokaktaki öfke, insanların sokaklara inmesi meydanlara inmesi normaldir"

Sokakta söylenenleri, mesajları almaya çalışıyorum" 

Diyalog yoluyla halletmek varken, şiddete başvurmak meşru değildir

muhaliflerime ve taraftarlarima ayni anda söylüyorum, devrimi koruyun, çalmaya çalışıyorlar”

Birkaç gün önce bazı partiler bir öneri getirdi. Öneriye göre hükümet değişecek. Anayasanın bazı maddeleri değişecek."

yeni girişim başbakanla ve savunma bakanıyla yapilan anlaşma altı ay içinde seçimlerin yapılmasıni içeriyor.bunda anlaştık ama muhalefet bu girişimi reddetti

"Eski rejim kalıntıları asla geri dönemeyecek."

tekrarliyorum ki, diyalog kapıları açık kalmak şartiyla, ki öyledir, yasallığın alternatifi yoktur

"Meşruiyetten başka yol yok. Kim bunun aksine birşey yaparsa kendi aleyhine dönecek."

Meşruiyetten vazgeçmeyin yoksa büyük bir felakete gideceğiz. fırsat vermeyin ona

Yarının bugünden daha iyi olacağını söylüyorum."

Yasallığa tutunmak Mısır'i her türlü tuzaktan koruacak tek yoldur.

(Kaynak: Timeturk)

Etiketler : #Mursi   #   #muhtıraya   #boyun   #eğmiyor:   #Kanımla   #savunacağım   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN