‘Öfke, iletişimi koparıyor’

"Tepki vermeden önce mutlaka sakinleşmeli, durumu sakin kafayla gözden geçirip, uygun tepkiyle karar vermeliyiz. Çünkü öfkeyle verdiğimiz tepkiler, dönüşü olmayan hatalara sebep olabilir"

15-04-2008


Araştırmalarda sakin ruh haliyle verilecek kararların, öfkeli hallerde verilen kararlardan çok daha isabetli olduğunun tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Faruk Yorulmaz; "Tepki vermeden önce mutlaka sakinleşmeli, durumu sakin kafayla gözden geçirip, uygun tepkiyle karar vermeliyiz. Çünkü öfkeyle verdiğimiz tepkiler, dönüşü olmayan hatalara sebep olabilir" dedi. 
  
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, "Son zamanlarda yaşanan şiddet olayları, dengesiz ve duygusal iletişimi olmayan ailelerin eseridir" dedi.

Prof. Dr. Yorulmaz, sürekli gergin ve sinirli olan kişilerin genellikle kavgacı, dengesiz, duygusal iletişimi olmayan ailelerden geldiğini belirtti.

AİLE İÇİ İLETİŞİM KESİK
Öfkenin ve şiddet olaylarının her geçen gün arttığını ifade eden Prof. Dr. Yorulmaz, şunları kaydetti:

"Son zamanlarda yaşanan şiddet olayları, dengesiz ve duygusal iletişimi olmayan ailelerin eseridir. Aile içi iletişimin kesik olduğu ailelerde, öfke duygusu daha da kemikleşmektedir. Bu tür ailelerde yetişen çocukların içinde bir nebze hoşgörü ve iyilik olsa dahi, zamanla bu iyi niyetli duygular öfkeyle beslendiği için kaybedilmektedir.

Bu yüzden istenmeyen kötü olayların yaşanmaması için birbirimizi daha çok dinlemeye, daha iyi anlamaya, birlikte ve daha mutlu yaşamak için de birbirimizi daha çok sevmeye ihtiyacımız vardır."

Öfkenin zamanla birçok hastalığa sebep olduğunu bildiren Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, şiddetin, kontrol edilmediği zamanlarda ölümle dahi sonuçlanabileceğini belirtti.

“10 SANİYE DÜŞÜNÜN”
İnsanların kendilerini öfkeli hissettiği zamanlarda en az 10 saniye düşünüp karar vermesini öneren Prof. Dr. Yorulmaz, "Öfkemize asla yenilmemeliyiz. Kendimizi öfkeli hissettiğimizde dikkatimizi öfke oluşturan olaydan uzaklaştırmak için mekân değiştirmeli, meselenin dünyanın sonu olmadığına ve çözümün mutlaka sağlanacağına inandırmalıyız" dedi.

Yapılan araştırmalarda sakin ruh haliyle verilecek kararların, öfkeli hallerde verilen kararlardan çok daha isabetli olduğunun tespit edildiğini söyleyen Prof. Dr. Yorulmaz, şöyle devam etti:

"Tepki vermeden önce mutlaka sakinleşmeli, 10 saniye düşünüp sonra karar vermeliyiz. Durumu sakin kafayla gözden geçirip, uygun tepkiye karar vermeliyiz. Çünkü öfkeyle verdiğimiz tepkiler, dönüşü olmayan hatalara sebep olabilir." (Vakit)
 

Etiketler : #‘Öfke   #   #iletişimi   #koparıyor’   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN