Orgeneral Balanlı tutuklandı

Hakim karşısına çıkan Harp Akademileri Komutanı Balanlı, Cumhuriyet tarihinde tutuklanan ilk muvazzaf orgeneral oldu.

30-05-2011


Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı tutuklandı. Eskişehir'de bulunan Balyoz davası kapsamındaki belgelerle ilgili olarak bugün ifade vermek için savcılığa giden Orgeneral Bilgin Balanlı, tutuklanması istemiyle mahkemeye sevkedilmişti. Hakim karşısına çıkan Orgeneral Bilgin Balanlı, tutuklanan ilk muvazzaf orgeneral oldu.

Orgeneral Balanlı saat 19.15 gibi Beşiktaş'taki adliyeden özel bir araçla çıkarılarak Hasdal askeri cezaevine gönderildi.

Balyoz soruşturma kapsamında Eskişehir’de ele geçirilen belgelerle ilgili ifade vermek üzere Bekiştaş’taki İstanbul Adliyesi’ne gelen Orgeneral Bilgin Balanlı, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmişti.

Soruşturma kapsamında 1 korgeneral, 2 tümgeneral, 1 tümamiral, 2 tuğgeneral ve 2 albay ifade vermişti. 8 muvazzaf subay sorgularının ardından serbest bırakılmıştı.

Balanlı'nın tutuklanmasıyla bu soruşturmada tutuklu sayısı 7'ye yükseldi. Başbakan Erdoğan ise tutuklanması talebiyle mahkemeye sevkedilen Balanlı hakkında yorum yapmadı.

Kadıköy-Kartal metro hattının test sürüşü öncesi basın mensuplarının sorularını cevaplayan Erdoğan, Orgeneral Balanlı'nın Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde ifade vermesinin sorulması üzerine, “Konu şu an yargıda, bir şey söyleyemem.” dedi.

NE İLE SUÇLANIYORDU?

Habertürk gazetesinde geçtiğimiz günlerde yayınlanan belgede, Eskişehir'deki Bilvanis Çiftliği'yle ilgili takip raporuna Balanlı’nın paraf attığı görülüyor. Bilgin Balanlı'nın imzası olan belge, skandal şekilde TSK emrindeki güçlerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ve onların suç olmayan çiftlik faaliyetlerinin gözlenmesinde kullanıldığını, hatta çiftliğe savaş uçaklarıyla 'havadan yere taarruz' şeklinde bir saldırı hazırlığı yapıldığı yönünde.

Eskişehir'de tutuklanan emekli albay Hakan Büyük'ün evinde ele geçirildiği öne sürülen belgeler arasında İstihbaratçı Albay M. Nuri Kureş tarafından hazırlanan ve Balanlı’nın komutan sıfatı ile parafı bulunan belge de yer alıyor. Bir başka belgede ise söz konusu çiftliğe emir verildiğinde hava harekatı düzenleneceği iddiasını doğrulayan iddia yer alıyor.

BELGEDE 9 MADDE VAR

Balanlı’nın korgeneral rütbesinde Eskişehir’de görev yaptığı döneme ait olan bir belge Sivrihisar’da Bilvanis çiftliğine yapılan takibi ortaya koyuyor. “1’inci Hava Kuvveti Komutanlığı Dosya Özet Formu” başlıklı belge Bilvanis Çiftliği’nin neden ve nasıl takip edildiğini anlatan 9 maddeden oluşuyor. İstihbarat Albayı M. Nuri Kureş tarafından 2005 yılında hazırlanan belgede Org. Bilgin Balanlı’nın komutan sıfatı ile parafı bulunuyor. Komutanım hitabıyla başlayan belgede, takibin nedeni ilk maddede aktarılıyor:

“04 Nisan 2003 tarihinde yapılan İl Emniyet Komisyon Toplantısı ile Jandarma Komutanlığı temsilcisinden Nakşibendi Tarikatı kollarından olan Adıyaman Menzil grubu şeyhlerinden Fevzettin Erol isimli şahsın Sivrihisar İlçesi’nin 30 km. güneyinde bulunan Aşağıtepen Köyü Veletler Mevkii’nde 2083 dönüm çiftlik arazisini satın aldığı görülmüştür.”

BİLGİLER MİT’E DE GİTMİŞ

Belgenin ikinci maddesinde, Fevzettin Erol’un daha önce Nakşibendi Tarikatı’nın bir kolu olan Reşit Erol grubunun ekonomi ve siyasi işler sorumlusu olduğu ifade edilirken, üçüncü maddede Erol’un çiftliği 30 Aralık 2002’de satın aldığı kaydediliyor.

Tarikata ilişkin bilgilerin, arazinin yüzölçümü, üzerinde kaç bina olduğu, binaların hangi amaçla kullanılmak istendiği ve çiftlikevi hakkında basında çıkan haberlerin yer aldığı belgede bölgenin dönem dönem hava fotoğraflarının çekildiği bildiriliyor. Arazi üzerine cami, ibadethane, okul ve alışveriş merkezi kurulabileceği belirtilen belgenin 5’inci maddesinde, “Elde edilen tüm bilgiler ve hava fotoğrafları, 22 Mayıs 2003 tarihli yazı ile Hv.K.M.’lığına gönderilerek, hava fotoğraflarının birer nüsha ile İl Jandarma Komutanlığı’na, Emniyet Müdürlüğü’ne ve MİT Bölge Müdürlüğü’ne gönderilmiştir” bilgisi yer alıyor.

500 BİN ZİYARETÇİ

Son maddede ise çiftliğe gelen ziyaretçi sayıları yer alıyor: “Söz konusu köyün nüfusunun ortalama 1000 civarında olduğu ve 130-140 haneden oluştuğu, köye gelen günlük ziyaretçi sayısının 1000 - 1500’ün altına düşmediği, hatta bu sayının hafta sonu 10 bine, bayram ve kandillerde 15 bine çıktığı bilinmektedir. Türkiye’nin her yerinden otobüslerle her yıl ortalama 500 bin insanın tövbe etmek için ya da meraktan geldikleri söylenmektedir. Buna göre bahse konu sosyal tesisin haberde belirtildiği gibi spor ve sosyal tesis olmadığı ve gelen ziyaretçilerin konaklaması için inşa edilen özel bir yapı olduğu değerlendirmektedir.”

ÇİFTLİĞE TAARRUZ İDDİASI

HABERTÜRK’te çıkan ve “kişiye özel” mesaj formunda ise Bilvanis Çiftliği’nin 113’üncü Filo’ya bağlı uçaklar tarafından yeni görüntülerinin çekildiği, çiftliğin sınırları içinde yoğun bir inşaat faaliyeti bulunduğu ve giderek sınırlarını genişlettiğinin görüldüğü bilgisi yer alıyor. Bilvanis Çiftliği’ne hava harekatı düzenleneceği iddiasına yol açan belge, Bilgin Balanlı imzasıyla açılmış. Eskişehir 1’inci Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na hitaben yazılan Şubat 2007 tarihli belgede, Balanlı’nın unvanı 1’inci Hv. Kv. K. Hava Korgeneral Bilgin Balanlı şeklinde yer alıyor.

ISLAK İMZA TÜMGENERAL KOCABABUÇ’UN

Bilvanis Çiftliği’nin hava fotoğraflarının çekilmesi yönündeki talimatta ise söz konusu dönemde 113. Filoda Üst Harekat Komutanlığı’nda Kurmay Albay olan Hava Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Bülent Kocababuç’un ıslak imzası bulunduğu öne sürüldü. Kocababuç’un Balanlı’nın emri doğrultusunda 113. Filo’daki keşif uçaklarıyla çiftliği görüntülettiği iddia ediliyor. Islak imzalı belgede ayrıca 2006’da çekilen Bilvanis’in fotoğrafları ile 2005’teki görüntülerin karşılaştırıldığı çalışmaya yer verildiği iddia ediliyor.

“Kişiye özel, gizli” ibareli belgede, “Müsaade eden” bölümünde Üs Harekat Komutanı Kurmay Albay Bülent Kocababuç’un ıslak imzası ile “Kaleme alanın ismi” bölümünde ise HAFOK Kıta Komutanı Hava İstihbarat Yüzbaşı Mustafa Sümer, “Koordinasyon sorumlusu” bölümünde ise 113. Filo Komutanvekili Binbaşı Yaşar Kadıoğlu’nun imzaları olduğu öne sürülüyor.

BALANLI'YA SORULACAK İDDİALAR

Özel Yetkili Savcı'nın, Balanlı’ya altında isminin yazılı olduğu “İhtimalat Belgesi”ni sorduğu tahmin ediliyor. Belgede, Balanlı’nın Oraj Planı için hazırlık emri verdiği iddia ediliyor.

Önce bir ihbar mektubuna dayanarak Gölcük Donanma Komutanlığı’nda ve ardından Eskişehir’de Albay Hakan Büyük’ün evinde ele geçirilen Balyoz belgeleri, Orgeneral Bilgin Balanlı’ya odaklanmış durumda.

BAŞARISIZ OLURSAK

Son olarak Eskişehir’de ele geçirilen belgeler arasında da İhtimalat Planı’nın devamı niteliğinde belgelerin olduğu öne sürüldü. İddiaya göre, Orgeneral Fırtına’nın 23 Ocak 2003’te verdiği sözlü emrin ardından “İhtimalat Planı Hazırlama grubu” oluşturuldu ve bilgi Şubat ayında Balanlı tarafından Fırtına’ya iletildi. Balanlı’nın, Oraj’ın uygulanamaması veya başarısız olması durumunda uygulanacak tedbirler ile ilgili planları hazırladığı ve hükümetin söz konusu müdahaleden haberinin olması durumunda, hükümete yakın gözüken personelin kullanılabileceği bilgileri yer aldı.

PLAN İNKAR EDİLECEK

O dönem Balanlı’ya gönderilen “Devir Teslim” isimli belgede ise, “Oraj Hava Harekat İhtimalat Planı’na ilişkin bilgilerin bulunduğu dosyalar Hv. Plt. Tuğg. Beyazıt Karataş’tan teslim alınmıştır. Yapılacak faaliyetler ektedir. Arz ederim” ifadelerinin bulunduğu söyleniyor.

Yine Eskişehir’de bulunan bir başka belgede ise, “Gizlilik ihlali yapan personel doğrudan Hv. Plt. Tümg. Bilgin Balanlı’ya bildirilecektir. Soruşturma açılması durumunda plan inkar edilecek, inkar etmeyenler tespit edilecektir. Yeniden görevlendirme ile atanan komutanlara ve personele özellikle dikkat edilecek, bu kişilerin Komutanın adamları oldukları gözden kaçırılmayacak ancak bu kişilerin durumlarının izlenebilmesi için mümkün olduğunca yakın durulacaktır” ifadelerinin yer aldığı öne sürüldü.

Balyoz delillerini yok etmeye çalışmakla da suçlanan Balanlı’nın, Tümgeneral Ahmet Yavuz’a tutuklanmadan 15 gün önce, tüm planların imha edilmesi yönünde emir verdiği ileri sürülmüştü.

Eskişehir’de bulunan belgelere göre Balanlı’nın, 9. Ana Jet Üs Komutanlığı döneminde fişlemeler yaptığı ve bazı personeli ‘irticacı’ diye fişleyerek ordudan atılmasını sağladığı da iddia ediliyordu. Balanlı imzalı olduğu öne sürülen “LAHİKA’larda, personelle ilgili “eşinin fotoğrafının peruklu olduğu”, “evinde yapılan aramada Kuran ı Kerim bulunduğu”, “kızının İmam Hatip Lisesi’nde okuduğu”, “telefon rehberinde irticai faaliyetleri gerekçesiyle kontrol altında tutulan diğer bazı personellerin numaralarının bulunduğu” gibi fişleme bilgilerinin olduğu iddia edilmişti. Balanlı’nın 2006-2009 döneminde, bir tarikata ait olduğu öne sürülen Bilvanis isimli bir çiftliği havadan ve karadan yakın takibe aldırdığı ve bu takiplerle RF-4 jetlerinin bile kullanıldığı da öne sürülüyor.

ORAJ NEDİR?

2003 yılında hükümeti devirmek için hazırlandığı iddia edilen Balyoz Harekat Planı, Suga, Oraj, Sakal ve Çarşaf eylem planlarının birleşiminden oluşuyordu. Oraj Harekat Planı kapsamında Ege’de Yunan hava sahasında bir Türk jetinin düşürülmesi ve böylelikle Yunanistan’la ilişkilere darbe vurulmasının planlandığı öne sürülmüştü. Cüppeli ve sarıklı kişilerin hava müzesini basması ve böylece karmaşa meydana getirilmesi gibi birçok eylemin de plan kapsamında olduğu iddia ediliyor.

ALTI GENERAL CUMARTESİ GÜNÜ İFADE VERMİŞTİ

1. Taktik Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Korcan Polatsü
2. Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Korgeneral Turgut Atman
Savuma Bakanlığı Teknoloji ve Koordinasyon Yardımcısı Tümgeneral Beyazıt Karataş
Hava Kuvvetleri Personel Başkanı Tümgeneral Nedim Güngör Kurubaş
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Temsilcisi Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul
Hava Kuvvetleri Personel Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Eldem
Bilimsel Kararlar Destek Merkezi Başkanı Tuğgeneral Erhan Pamuk
Kurmay Albay Mehmet Örgen

HAVA KUVVETLİ KOMUTANLIĞI İÇİN İKİ İHTİMAL VAR

Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Balanlı'nın teamüller gereği, bu yıl görev süresi dolacak olan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay’ın yerine geçmesi bekleniyordu. Balanlı’nın tutuklanması bu ihtimali ortadan kaldırırken, nasıl bir formül bulunacağı konusunda iki ihtimal var.

Hava Kuvvetleri Komutanı’nın emekliliği ile birlikte bir orgeneral rütbesi boşalacak ve korgenerallikten bir kişi bu boşluğu dolduracaktı. Son gelişmeyle iki orgenaral kadrosu boşalmış durumda.

YŞa halen görevde olan iki korgeneralden biri orgeneral yapılarak, bu sorun aşılacak ya da Haıva Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Aksay’ın Ağustos’taki YAŞ’ta görev süresi bir yıl uzatılacak. 

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Orgeneral   #Balanlı   #tutuklandı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN