Özbekistan'da başörtüsü satışına yasak

Hak ve özgürlüklere en çok sınırlama getiren ülkelerin başında gelen Özbekistan'da şimdi de başörtüsü satışı yasaklandı

09-03-2012


Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te başörtüsü ve tesettür kıyafetlerinin satışına yasak getirildi.

Taşkent'in en büyük pazarları olan Corsu, İpadrom, Orykzar ve Kuyluk çarşısı esnafına gönderilen resmi tebliğle başörtüsü ve tesettür kıyafetlerinin satışı yasaklandı.

Pazarlara tesettür kıyafeti almak için gelen halk, yasağı öğrenince yönetime tepki gösterdi.

Özbekistan'da geçtiğimiz günlerde kamu binalarına başörtülülerin girişi yasaklanmış, başörtülü çalışan memurlara yedi aylık maaşları kadar para cezası verilmişti. Özbekistan Devlet Televizyonu ise başörtüsü yasağı uygulanmadan önce çıkardığı bir genelge ile çalışanlarına başörtüsü yasağı getirmiş, işe başörtülü gelenlerin iş akdinin feshedileceğini açıklamıştı.

Ülkede dini inançları dolayısıyla ve ibadet ettikleri gerekçesi ile tutuklananların sayısı ise 10 binin üzerinde bulunuyor.

Orta Asya'da başta Kazakistan ve Özbekistan olmak üzere birçok ülkede başörtüsü yasağı uygulanıyor. Geçtiğimiz aylarda bu yasak Azerbaycan'a da sıçradı. Bölgede yasağı protesto için eylemlerde bulunanlara sert şekilde müdahale ediliyor. Yöneticiler yasağı savunurken Türkiye'yi örnek göstererek burada da başörtüsü yasağı uygulandığını belirtiyor ve yasağın meşruiyetini Türkiye'ye dayandırıyorlar.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Özbekistan'da   #başörtüsü   #satışına   #yasak   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN