PKK'lılar tarihi camiyi yaktı

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lı teröristlerce gerçekleştirilen saldırı, kentin ilk Osmanlı eseri Fatihpaşa Camisi'nde yangına neden oldu.

07-12-2015


Alınan bilgiye göre, terör örgütü mensuplarına yönelik operasyonların sürdüğü, sokağa çıkma yasağı uygulanan 6 mahalleden biri olan Fatihpaşa Mahallesi'ndeki Fatihpaşa Camisi'nde (Kurşunlu Camisi) sabah saatlerinde yangın çıktı.

Teröristlerce atılan el yapımı patlayıcı nedeniyle çıktığı tahmin edilen ve kısa sürede büyüyen yangına müdahale için bölgeye gönderilen itfaiye ve polis ekiplerine örgüt mensuplarınca ateş açıldı. Teröristlerin saldırılarının sürmesi nedeniyle ekiplerin müdahalede bulunamadığı yangında, tarihi caminin büyük oranda zarar gördüğü öğrenildi.

Teröristler, 1516-1520 yıllarında dönemin Diyarbakır Valisi Bıyıklı Mehmet Paşa tarafından yaptırılan ve kubbelerinin kurşunla kaplı olması nedeniyle "Kurşunlu" diye de anılan, Diyarbakır'daki ilk Osmanlı eseri camiye bir süre önce de uzun namlulu silahlarla ateş açmış, saldırıda caminin kapı, duvar ve camları zarar görmüştü.

Ekim ayının ortalarında Diyarbakır'ın Sur ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda, terör örgütü PKK mensuplarınca "üs" gibi kullanılan cami ile kiliseler teröristlerden temizlenmişti.

Barikatların kaldırılması, hendeklerin kapatılması, hendeklerdeki patlayıcı tuzaklarının imha edilmesi sırasında güvenlik güçlerine teröristlerce uzun namlulu silahlarla ateş açılması sonucu zaman zaman çatışmaların da yaşandığı operasyonlarda örgüt mensuplarının Fatihpaşa Mahallesi'ndeki kentteki ilk Osmanlı eseri olan Kurşunlu Camisi'ni örgüt merkezi gibi kullandığı tespit edilmişti.

Camideki teröristlerin çıkarılması için yürütülen operasyonda güvenlik güçlerine ateş açılması sonucu saatler süren çatışmanın ardından örgüt mensupları, ibadet özgürlüğüne engel oldukları camiden kaçmış, kaçan teröristlerin, yapımı 1520 yılında tamamlanan tarihi camiye, duvarlarına ve minaresine büyük zarar verdiği, çevresine de hendekler açtığı görülmüştü.

Teröristlerin zaman zaman atış talimi yapmak için kullandıkları caminin tarihi ahşap kapısı ile duvarlarının büyük oranda tahrip olduğu görülmüştü.

Teröristlerin caminin pencerelerinin önüne üst üste yerleştirdiği Kur'an-ı Kerimler ve dini kitaplarla güvenlik güçlerine karşı kamufle olmaya çalıştığı değerlendirilmişti.

Etiketler : #PKK'lılar   #tarihi   #camiyi   #yaktı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN