Rachel 10 yıl önce bizim için can vermişti

Rachel Corrie, bundan tam on yıl önce, Filistinlilerin evlerinin yıkılmasını engellemeye çalışırken siyonist işgal buldozeri tarafından ezilerek katledildi.

17-03-2013


ABD'li aktivist Rachel Corrie, bundan tam 10 yıl önce 16 Mart 2003 tarihinde Gazze Şeridi'nde Filistinlilerin evlerinin yıkılmasına karşı koyarken siyonist işgal buldozeri tarafından ezilerek katledildi.

Rachel Corrie'nin ailesi, kızlarının kasten ve yasa dışı şekilde öldürüldüğü ve İsrail hükümetinin olayla ilgili güvenilir bir soruşturma yürütmediği gerekçesiyle Hayfa'da İsrail devletine ve ordusuna karşı 1 dolarlık sembolik tazminat davası açtı. İsrail mahkemesi ise Corrie ailesinin orduya açtığı davayı reddetti.

RACHEL CORRİE KİMDİR

ABD'li barış gönüllüsü ve Uluslararası Dayanışma Hareketi (International Solidarity Movement) üyesi Rachel Corrie, 10 Nisan 1979'da doğdu. Evergreen State College'de sanat dersleri alarak eğitim gördü. Üç yıl boyunca, gönüllü olarak, ruhsal bozukluğu olan hastalara haftalık ziyaretler yaptı, destek oldu. Yazar ve sanatçı olmak, barış için çalışmak gibi hedefleri olan Corrie, ABD'nin Irak'ı işgali üzerine, İsrail'in Gazze'de kıyıma girişeceği ve bunun ancak bölgedeki ilgiyi canlı tutmakla engellenebileceğini öngörerek, Gazze'ye uluslararası gözlemci olarak gitti.

Ardından, İsrail'in Filistinlilere ait evleri yıkması sırasında karşısına çıktığı bir buldozerin üzerine sürülmesi sonucu ezilerek hayatını kaybetti.

Hayatını kaybetmesinin sonrasında dünyanın birçok yerinde Rachel Corrie adına çeşitli anma etkinlikleri düzenlendi, adına yazılan bir oyun, 2006 yılında Londra Playhouse Theatre'da sahnelendi. Rachel Corrie'nin, Filistin'de iken annesine yazdığı bir mektupta oradaki yıkımı ve zulmü şu ifadelerle ifade etmişti:

"Dünyada böyle bir zulmün kıyamet koparmadan gerçekleştirilebileceğine inanamıyorum. Canımı yakıyor, geçmişte de yaktığı gibi, dünyanın böyle korkunç bir hale gelmesine göz yumuşumuza tanıklık etmek.''

Rachel Corrie'nin hatırasına atfen 12 Mayıs 2010'da Özgür Gazze Hareketi'ne ait gemiye MV Rachel Corrie adı verildi.

(İslam ve Hayat / Dünya Bülteni) 

Etiketler : #Rachel   #10   #yıl   #önce   #bizim   #için   #can   #vermişti   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN