Rafsancani: Suriye'de yaşananlar halk devrimi

İran Eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani, Suriye'de yaşananların bir halk devrimi olduğunu söyledi. Rafsancani, bölgede yükselen halk bilincinin hiçbir baskıcı yöneticiye merhamet göstermeyeceğini belirtti.

28-05-2011


İran Eski Cumhurbaşkanı  ve Nizamın Maslahatını Belirleme Kurumu Başkanı Haşimi Rafsancani, Suriye'de yaşananların bir halk devrimi olduğunu söyledi. Rafsancani, bölgede yükselen halk bilincinin hiçbir baskıcı yöneticiye merhamet göstermeyeceğini belirtti.

1980-1988 yılları arasında İran-Irak savaşına katılmış olan doktorları kabülünde açıklamada bulunan Rafsancani, bölgedeki tüm yöneticilerin güven sorunu yaşadığını belirterek, "Dünya değişiyor. Bunun için bizim de bölgemize bakmamız lazım. Artık halklar uyandı. Daha bilinçli, dikkatli, direnen ve mücahit kitlelerle karşı karşıyayız" dedi.  

Rafsancani sözlerini şöyle bitirdi; "Yemen halkı aylardır sokaklarda ve şehid veriyor. Libya'da halk direniyor ve öldürülüyor. Suriye'de halka büyük bir direniş gösteriyor."

Suriye'de en az 12 gösterici daha katledildi

Suriye’de Cuma günü rejim karşıtı gösterilere kanlı müdahalede bulunan devlet güçleri en az 12 kişiyi daha öldürdü.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre güneydeki Dera’da 4 kişi, başkent Şam’ın banliyösünde 4 kişi, merkezdeki Humus’ta 3 kişi ve kuzey batıdaki Lazkiye’de bir kişi hayatını kaybetti. Ayrıca onlarca kişinin de yaralandığı ve birçok kişinin tutuklandığı belirtildi.

Cuma günü yapılan gösterilerde protestocular askerleri de kendi saflarına katılmaya çağırdı. İnsan hakları organizasyonlarına göre protestoların başladığı 15 Mart’tan bu yana bini aşkın kişi öldü, 10 bin dolayında kişi gözaltına alındı.

Suriye makamları ise olaylardan “silahlı suç çeteleri” ile “terörist grupları” sorumlu tutarken, gösterilerin başından beri 143 güvenlik gücünün öldüğünü belirtiyor. Suriye’de yabancı gazetecilerin serbest dolaşması da yasak. Bu da ülkedeki gerçek ölü sayısını teyit etmeyi zorlaştırıyor.

Suriye'de katledilenlerin sayısı bini geçti

Suriye'de bugün düzenlenen protestolarda 8 göstericinin öldürdüğü bildirildi. Ülkede 10 haftadan bu yana ölenlerin sayısı bini aştığı bildirildi.

AP’nin haberine göre insan hakları eylemcileri ve görgü tanıkları, başkent Şam'ın Katana banliyösünde göstericilerin üzerine ateş açılması sonucu 3 kişinin öldüğünü, ülkenin güneyindeki Deyil köyünde ise 4 kişinin öldüğünü söyledi.

Ajansın haberine göre, bugün Suriye'nin birçok kent ve kasabasında onbinlerce protestocunun sokakları doldurduğunu belirterek, güvenlik güçlerinin Lübnan sınırı yakınlarında da bir kişiyi öldürdüğünü ifade etti.

Suriye'de Devlet Başkanı Beşşar Esad ve rejiminin yıkılmasını isteyen protesto gösterileri 10 haftadır sürüyor. İnsan hakları grupları isyanın başladığı mart ayının ortalarından bu yana ölenlerin sayısının bini aştığını bildiriyor.
 

(Kaynak: Timeturk)

Etiketler : #Rafsancani:   #Suriye'de   #yaşananlar   #halk   #devrimi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN