Ramazan ayında çocuk olmak

Eğer anne baba, çocuklarının Ramazan’ını dolu dolu geçirmek için gayret sarf etmek üzere bir Ramazan hazırlığına girerlerse, aslında farkında olmadan kendi Ramazan günlerini de dolu dolu geçireceklerdir. İşte biz buna “çocuktan terbiye olmak” diyoruz.

10-06-2017


Ramazan ayı rahmet ve bereket ikliminin Müslüman hanelerde en güzel şekilde hissedildiği kutlu bir aydır.
 
Ramazan ayı ümmet olarak içinde yaşadığımız tüm olumsuz şartlara rağmen büyük bir coşku ve heyecan ile karşılamamız gereken fırsatlar ayıdır.
 
Bir diriliş ve arınma ayı Ramazan, yetişkinler için olduğu kadar çocuklarımız açısından da içinde bambaşka güzellikleri barındıran mübarek bir aydır.
 
“Ahh nerede o eski Ramazanlar” diye hayıflanmalara verilecek en güzel cevap Allah’ın bizlere lütfettiği “Şimdiki Ramazanları” en güzel şekilde ihya etmek olacaktır. İşte biz Müslümanlar bu ayı hakkıyla yaşamalıyız ki, çocuklarımıza her konuda olduğu gibi bu konuda da rol model olabilelim.
 
Ramazan ayı çocuğun İslâmi kimlik aşısı yapılabilmesi için önemli bir fırsattır. Aynı zamanda pedagojik olarak bir eğitim ayıdır ramazan.
 
Eğer anne baba, çocuklarının Ramazan’ını dolu dolu geçirmek için gayret sarf etmek üzere bir Ramazan hazırlığına girerlerse, aslında farkında olmadan kendi Ramazan günlerini de dolu dolu geçireceklerdir. İşte biz buna “çocuktan terbiye olmak” diyoruz.
 
Çocuklarımız bizim oruç tutuğumuzu, sahura kalkıp tatlı bir telaş ile sofrayı hazırladığımızı, gün boyu Allah’ın helal kıldığı yiyecek ve içeceklerden yine Allah için uzak kaldığımızı, iftar heyecanımızı ve teravihe gidişimizi gördükleri zaman Allah’ın izniyle bu güzellikleri geleceğe bir miras gibi taşıyabileceklerdir. Bu ayı onlara en iyi şekilde yaşatmanın sorumluluğunu hissetmeli, ruhi yükselişimize tanıklık etmelerine ortam hazırlamalıyız.
 
Maddi ve manevi birçok faydası bulunan oruç ibadetine, çocukların, büyüklerini taklit etme isteğinin sonucu olarak, erken yaşlardan itibaren yöneldiği görülmektedir. Çocuğumuzun manevi eğitimi için son derece önemli olan bu yönelmenin iyi değerlendirilmesi gerekir. Çocuklarımıza orucun sadece bedeni değil, aynı zamanda ruhi bir arınma olduğunu ancak yaşayarak gösterebiliriz.
 
Ramazan ayının şahsi, ailevi ve toplumsal pek çok yönleri var. Bunların hepsi hadd-i zatında kıymetlidir ve yaşanıp yaşatılması gerekir. Ama çocuklara doyumsuz bir Ramazan yaşatmak, maneviyatı, akidesi ve ahlakıyla Müslüman bir ferdin ruh dünyasını işlemektir.
 
Çocuklarımızın duygu, düşünce ve heyecanlarını dikkate almalıyız. Ramazan ayının coşkusunu ve güzelliklerini bizle yaşamalarına fırsat vermeliyiz. Çocuğumuz gün içinde sadece birkaç saat aç kalarak oruç tutabilir. “Böyle oruç olmaz” vb. cümleler ile çocuğumuzun özgüven ve heyecanını kırmamalı, oruç tutmaya çalıştığı o birkaç saatin bile çocuğun sabır ve şükür eğitiminde önemli olduğunu unutmamalıyız. Oruç tuttukları günler çocuklarımızı övmeli ve o gururu bizle birlikte yaşamalarına imkân tanımalıyız.
 
Çocukların oruç ibadetine ısındırılmasında tedriciliğe dikkat etmek gerekir. Bu yüzden çocuklar başlangıçta tam gün oruç tutmaya zorlanmamalıdırlar. Dini tutum ve davranışının gelişimine paralel olarak ibadetin ciddi bir iş olduğu vurgulanmalı, çocukların tam gün oruç tutması da teşvik edilmelidir. Nitekim sahabe çocuklarını eğitirken bu tür hususlara özen göstermiştir.
 
“Tekne orucu”yla başlayan ve ömrün sonuna kadar giden oruç yükselişi, ramazan maneviyatı, çocuklar için çok önemli, büyükler için özlenesi günlerdir.
 
 
 
Bu zevkten, bu mutluluktan çocukları mahrum etmeyiniz. Onların oruç isteklerine karsı çıkmayınız. Tutulan oruçlardan, kılınan namazlardan dolayı çocukları tebrik edelim, ödüllendirelim. Çünkü çocuk hafızası unutmaz. Cami, teravih, iftar, sahur…
 
 
 
Çocuğa sadece aç kalmak değil kötülüklerden de uzak durmak gerektiğini anlatmak önemlidir. Kötü sözlerden ve davranışlardan uzak durmaya çalışmak, kırıcı konuşmamak, kalp kırmamak, kimseye zarar vermemek oruçlu insanın daha çok önem vermesi gereken özelliklerdir. Çocuğa başka insanların arkasından konuşmanın da oruçlu insana hiç yakışmayan bir davranış olduğunu anlatmak gerekir. Oruçluyken bu hususlara dikkat eden kişi başka zamanlarda da bunu yapma alışkanlığını kazanmaya başlamış olur. Çocuğun dinî arayışına en uygun cevap bu ayda verilir Namaz ve duanın kişinin dinî ve ahlaki gelişimindeki rolü ve önemini hepimiz biliriz.
 
Ramazan ayında tüm Müslümanların aynı anda iftar sofrasına oturduğunu gören çocuk, oruç ile Müslüman olmanın insan hayatına getirdiği farklılığın bilincine varır. Çocuklar için oruç tutma denemeleri de oldukça anlamlıdır. Çünkü yetişkin olma yolunda atılan en önemli adımlardan biri oruç tutmaktır.
 
Ramazan ayı ve oruç ibadeti çocuğumuzun sosyalleşmesine, yardımseverlik duygularının gelişimine, başkalarının duygularını anlamalarına, ibadetlere alıştırılmasına,  manevi anlamda gelişmelerine vesile olan bereket ve rahmet ayıdır.
 
Basit bir dille; Ramazan karakter eğitimi için en güzel fırsatlardandır. Bu fırsatı en güzel bir biçimde değerlendirmeniz görevimizdir.
 
Hülasa, Ramazanın gelişi evlerde sevinçle gündem yapılmalı. Bu ayın güzellikleri anlatılmalı, çocuklar çok kıymetli bir misafir geliyormuş havasına girmeli. Sonrasında sahurlar, iftarlar, teravih namazları, Ramazana özel harçlıklar, yarım oruçlar, iftar davetleri, çocuk eliyle komşulara (hassaten fakir ailelere) götürülen bir tabak yemek, akşam sohbetleri ve eski Ramazan hatıraları ile dopdolu mübarek bir ay.
 
Ne mutlu çocuklarını Ramazan ayında hayırlı bir şekilde yetiştirenlere.
 
İdris Kerimoğlu
gençbirikim.net

Etiketler : #Ramazan   #ayında   #çocuk   #olmak   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN