Rekor sayıda mülteci

BM rakamlarına göre geçtiğimiz yıl 800 bin kişi evlerini terk ederek mülteci oldu

18-06-2012


BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), 2011 yılında Libya, Sudan, Somali ve başka bölgelerde çıkan krizler sonucu 800 bin kişinin ülkelerini terk etmek zorunda kaldığını bildirdi.

BMMYK tarafından bugün yayımlanan konuya ilişkin raporda, bu sayıya, ülkelerinde kalmalarına karşın evlerini terk etmek zorunda kalmış kişilerin eklenmesi halinde, 2011 yılı içinde yaşadıkları yerlerin dışına hayatlarını sürdürmek zorunda kalanların sayısının 4,3 milyon olduğu belirtildi.

Raporda, buna karşın, tüm dünyada kendi ülkeleri içindeki yerlerini terk edenlerle başka ülkelerden sığınma müracaatında bulunan kişilerin toplam sayısının 2010 yılında 43,7 milyon olduğu ve 2011 yılında 42,5 milyona gerilediği kaydedildi. Bu düşünün nedeninin, kendi ülkelerinde yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalan kişilerin bir kısmının tekrar evlerine dönmesi olduğuna işaret edildi.

Bu yıl evlerine tekrar dönenlerin sayısının, 10 yılı aşkın bir süre içindeki en yüksek sayı olduğu belirtildi. Raporda, son yıllarda elde edilen rakamların, yaşadıkları yerleri terk edenlerin büyük bir ihtimalle uzun yıllar yaşadıkları yerlere dönemeyeceklerini gösterdiği kaydedilen raporda, BMMYK’nin gözetimindeki 10,4 milyon mülteciden, 7,1 milyon kadarının en azından 5 yıldan beri sürgün durumunda olduğunun altı çizildi.

Dünyada göç sorununun en büyük boyutta yaşanan ülkenin, 2,7 milyon kişinin etkilendiği Afganistan olduğu bildirilen raporda, bu ülkeyi, 1,4 milyon kişiyle Irak, 1,1 milyon kişiyle Somali, 500 bin kişiyle Sudan ve 491 bin kişiyle Kongo’nun izlediği belirtildi.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Rekor   #sayıda   #mülteci   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN