Rusya batı kültürüne savaş açtı: "Sevgililer günü" yasaklanıyor

Liderliğini Putin’in yaptığı iktidar partisi Birleşik Rusya’nın üyesi bazı milletvekilleri, “Batı’nın sadece ahlaksızlığını aldık” anlayışıyla ve “gençliği yozlaşmadan korumak” amacıyla bir dizi yasak öneriyor.

06-06-2008


Liderliğini Putin’in yaptığı iktidar partisi Birleşik Rusya’nın üyesi bazı milletvekilleri, “Batı’nın sadece ahlaksızlığını aldık” anlayışıyla ve “gençliği yozlaşmadan korumak” amacıyla bir dizi yasak öneriyor.

“Batı etkisiyle içine düşülen ahlaki yozlaşmaya karşı” gündeme getirilmesi planlanan yasaklar arasında, okullarda Sevgililer Günü ve Cadılar Bayramı kutlamalarının önlenmesi de var.

Şiddete yönelten Batı malı oyuncaklarla seksi çağrıştıran bebekler yasaklar kapsamına alınmak isteniyor. 18 yaşın altındakilere yönelik olarak “internetin daha sıkı denetlenmesi” amacı da aynı yasak paketinin içinde.

Yasa tasarısında öğrencilerin öğrenim sırasında SMS göndermeleri, küfürlü konuşmaları ve yazmaları, vücutlarına dövme ve piercing yaptırmaları ve erkeklerin küpe takması “yasaklanması gereken zararlı durumlar” arasında sayılıyor.

18 yaşının altındakiler için yanında velisi olmadan saat 22.00-06.00 arası sokağa çıkma yasağı konması da, tasarının bir parçası.

Duma’da yakında ele alınacak olan yasa önerilerinde, fuhuş, homoseksüalizm ve biseksüalizme savaş açılıyor.

En fazla tartışma çıkaracak önerilerden biri de “ulusun ahlaki ve psikolojik sağlığını korumak adına” okul müfredatlarına zorunlu olarak konulmak istenen “Ortodoks kültürünün temelleri” dersi. Bu kararın çıkması durumunda, Tataristan, Çeçenistan, Dağıstan gibi Müslüman cumhuriyetlerde sert protesto eylemlerinin gündeme gelmesi ihtimali var.

Yasa tasarıları, daha parlamentonun gündemine gelmeden muhalif ve demokrat çevrelerin tepkisini çekti. Liberaller, bu adımın iktidarın Rus milliyetçiliğini güçlendirmeye yönelik planlarının bir parçası olduğunu ve sonuçta özgürlüklerin daha da budanması anlamına geleceğini savunuyorlar.

Gençlik psikolojisi alanındaki uzmanlar ise milletvekillerinin, dazlaklar, uyuşturucu bağımlıları ve küpe takanlar arasında ayrım yapmaya gerek görmeden hepsiyle aynı yöntemlerle mücadede edilmesi çağrısı yaptıklarını ve hazırlanan yasakların tam tersi etki edeceğini dile getiriyorlar. Söz konusu yaş grubundaki gençlerin, iktidarın yasaklarına karşı sert tepki göstereceğini, genellikle de “yasak meyvenin daha da cazipleşeceğini” belirtiyorlar.

Konuyla ilgili olarak görüş açıklayan ünlü Rus rejisörü ve milletvekili Stanislav Govoruhin, “Rusya’nın gençliğini çoktan kaybettiğini” söyleyerek şöyle devam ediyor: “Bugünün gençliğini kurtaramayız artık. En azından bebekleri ve yeni doğacakları kurtarmaya çalışmalıyız.” (Timeturk)

Etiketler : #Rusya   #batı   #kültürüne   #savaş   #açtı:   #Sevgililer   #günü   #yasaklanıyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN