Sabiha Alpat Mainz'de "İslam'da Ailenin Temeli"ni anlattı

Zamanın Zeynebi Derneği Başkanı, eğitimci yazar Sabiha Ateş Alpat, Almanya’nın Mainz kentinde İbiz Derneği’nin düzenlediği "İslam'da Ailenin Temeli" konulu bir konferans gerçekleştirdi.

19-04-2013


Konuşmasına Allah’a sonsuz Hamd, Rasulune ve müminlere selam ile başlayan Sabiha Hanım, konuşmasına ailenin tanımını yaparak devam etti… Aile sözlükte ‘’aynı işte olan, aynı gaye için bir araya gelen fertleri ifade ediyor... Hedef birliğine sahip insanların oluşturduğu en önemli kurum’’  ilk insan Adem ve Havva yer yüzünde oluşturulan ilk ailedir. Her ideoloji sahibi ailesini kendi ideolojine göre kurabilir. Hiç bir şeyde insanı başıboş bırakmayan Allah cc ailemizi nasıl teşekkül ettireceğimizi de beyan etmiştir. Bir olması gereken var, birde su anki realitemiz... Vahyin kıstasları doğrultusunda aile kurumlarımızı gözden geçirmek durumundayız. 

İslam’da ailenin temelini uç ( T) ile özetlemek istiyorum. Birinci (T)  tevhiddir. 

Bunu tek cümle ile özetlersek o evde sadece ve sadece Allah in dediği olur. Bu tabela ile eve girilmelidir. Bu nedenle eş seçimine öncelikle ve özellikle dikkat edilmelidir. Tevhid hayata tüm emirleri Allah’tan almak hiç bir şeyin ne siyasette ne ticarette ve ya hayatı ilgilendiren hiç bir şeyde O’na ortak koşmamaktır… ‘’Ben insanları ve cinleri ancak bana kulluk yapsınlar diye yarattım!...’’  (Zariyet suresi 56. ayet) 

İkincisi takva olmalıdır. Allah’tan hakkıyla sakınmanın, gereği gibi korkmanın adıdır takva…  Kadın ve erkek aile gemisinin isyan deliğinden şu almaması için azami dikkat kesmelidirler. 

3.(T) Terbiye, tüm diyaloglar iletişim, muamelat, edep çerçevesinde Rab olarak Allah’tan razı olunan terbiyesini ilahi ölçülere tabi kılan bir okul olmalıdır  evlerimiz. Bu evlerde hanımın hocası kocası, çocukların hocasıysa ana olmalıdır. ‘’Ey âmenû olanlar (Allah'a ulaşmayı dileyenler)! Yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten kendinizi ve ailenizi koruyun. Onun üzerinde çok güçlü ve çok sert (acımasız) melekler vardır. Allah'ın onlara emrettiği şeyde, Allah'a asi olmazlar ve emrolundukları şeyi yaparlar.(Tahrim suresi,6. ayet) Ayetinde bize emir olunduğu gibi.

Hanımlar evleriniz sevginin, huzurun adresi olmalıdır. Değer duygusunun, güvenin, sadakatin adresi olmalıdır. Bu evlerde haklar ALLAH  tarafından bölünmüştür. Allah’ın razı olduğu evlerde hak iade edilir, hak savaşı yapılmaz. Beyler evlerin reisleridir. O halde bu ilkeleri korumak birinci olarak onların görevleridir. Ailenizi güçlendirmek için;’’Kadınların meşru hakları vardır.Yanız erkelerin kadınlar üzerinde  bir derece  farkı vardır.Allah,mutlak güç sahibidir.Hüküm ve hikmet sahibidir.(Bakara suresi,228. ayet) 
 

1. Haftada bir aile derslerimiz olmalıdır. Allah in kitabının mute’ala edildiği… 
2. Ailece kalktığımız hiç olmazsa haftada bir gün gece ibadetiniz duanız olmalıdır…
3. Aile toplantılarımız…
4. Aile infak kutumuz uygulanabilecek bir kaç kolay noktadır...
  
Sorulan soruların yanıtlanmasıyla konferans sona erdi…

(Kaynak: Küremedya)

Etiketler : #Sabiha   #Alpat   #Mainz'de   #İslam'da   #Ailenin   #Temelini   #anlattı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN