SAGİR: Ramazan tüketim değil dayanışma ayıdır

Sakarya Adalet Girişimi 308. Hafta açıklamasında Somali’deki açlığa dikkat çekerken, Ramazan’da gösteriş ve israftan kaçınma çağrısı yaptı. Eylemde ayrıca başörtülü okula alınmayan Maşallah Savsal’ın ailesine ceza kesilmesi protesto edildi

06-08-2011


İslam ve Hayat

Sakarya Adalet Girişimi Başörtüsü Platformu, her Cumartesi saat 12.30’da Bulvar AKM önünde toplanmaya devam ediyor. Bu hafta SAGİR adına 308. basın açıklamasını Diriliş Saati Dergisi’nden Muhammed Emin Duman okudu.

Duman, “Kapitalizm bütün vahşiliği ile dünyada egemen sistem olmayı sürdürüyor. Her geçen gün zenginin daha zengin, fakirin de daha fakir olduğu bir dönemden geçiyoruz. Batıda insanlar ‘obezite’den ölürken; Afrika’da açlıktan ölüyorlar.

Doğu Afrika, son 60 yılın en şiddetli kuraklığını yaşıyor. Bölgede bulunan Somali, Kenya, Etiyopya ve Cibuti ülkelerinde 11 milyon insan açlıktan ölme tehlikesi ile karşı karşıya. Bilhassa Somali kuraklık ve açlığın en çok hissedildiği ülke olarak önümüzde duruyor. 1992’de yaşanan kıtlıkta Somali’de 200 bin insan ölmüştü. Şimdi ise ölü sayısının daha fazla olması bekleniyor. Somali’nin güneyinde son 90 gün içerisinde 5 yaşın altında 29 binden fazla çocuk hayatını kaybetti.

Ramazan aç kalmaktan mı ibaret?

Bir yanda açlıktan ölmek üzere olan kardeşlerimizin haberleri gelirken; diğer yanda mübarek Ramazan ayının gelmesiyle birlikte alışverişe hücum eden, Afrika’daki insanlara neredeyse bir ay yetebilecek olan yiyeceği, bir iftarda tüketenlerimize şahit oluyoruz maalesef. Sormak istiyoruz; Ramazan ayı günün belli bir kısmında, salt aç kalmaktan mı ibarettir?

Ramazan, nefsin her türlü aldatmacalarından arınıp; fıtratı, gereğince hareket etmeye yönelten, nefsi inşa eden bir aydır. Ramazan, infak ayıdır. Kardeşlik bilincini yaşamaya en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde lüks hayatlarımıza, sınırsız harcamalarımıza, hadsiz yeme-içmelerimize sınırlama getirip; kardeşlerimize, mazlum ve aç-susuz insanlara yardımlarımızı ulaştırmanın vakti gelip çatmıştır.

Misyoner yardım kuruluşları ve bilhassa Birleşmiş Milletler, kirli emelleri uğruna bölgeye çöreklenmeden önce; bizim olaya el atarak, bölgeye yardımlarımızı ulaştırmamız oldukça elzemdir. Yiyecek lokma bulabilmek için Somali’nin başkenti Mogadişu’ya göç ederken, 6 günlük yolda 3 çocuğunu kaybeden Mabure’nin kalan 2 çocuğunun ve daha nicelerinin ölmemesi için, bu mübarek Ramazan günlerinde vicdanları ayağa kaldırmanın vakti hemen şimdidir. Unutmayalım ki, geç kaldığımız her gün birileri açlıktan kıvranarak ölüyor. Değerli Sakarya halkını, bu hususta devamlı bir duyarlılığa davet ediyoruz.

Savsal Ailesine destek

308. hafta açıklamasında ayrıca başörtüsü yasağının devam ettiğine dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: “Adana'da okula 'başörtüsü' ile girmek isteyen; ancak okul yönetiminin karşı çıkması sonucu derse alınmayan ilköğretim öğrencisi Maşallah Savsal’ın okula gitmediği günlere binaen ailesine para cezası kesildi… Öte yandan, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde baş gösteren “peçe yasaklama” hastalığı, bu sefer de İtalya’da kendini gösterdi… Gerek Batı’daki yasakçı zihniyete, gerekse de ülkemizdeki yasakçı zihniyetlere şu hakikati bir kez daha haykırıyoruz: Bizler, Müslümanlar olarak, inancımızın gereği neyse, o şekilde yaşayacağız…"

Etiketler : #SAGİR:   #Ramazan   #tüketim   #değil   #dayanışma   #ayıdır   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN