Salah: Kudüs tüm Müslümanların ortak davası

1948 Filistin İslami Hareketi Lideri Raid Salah, ''Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki İslami eserlere yapılan saldırılar sistematik olarak devam ediyor'' dedi.

27-05-2012


Kudüs ve Civarındaki Osmanlı Mirasını Koruma ve Yaşatma Derneği'nin konuğu olarak İstanbul'a gelen 1948 Filistin İslami Hareketi lideri Şeyh Raid Salah, düzenlediği basın toplantısında Filistin ve Ortadoğu konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Salah, Kudüs'ün 1967'den beri İsrail işgali altında olduğunu anımsatarak, Mescid-i Aksa ve Kudüs'teki İslami eserlere yapılan saldırıların sistematik olarak devam ettiğini ifade etti.

Radikal Yahudi grupların oluşturduğu sivil toplum kuruluşlarının Mescid-i Aksa'yı yıkıp yerine kendi ideallerindeki Süleyman Mabedi'ni inşa etmeye yönelik çalışmalar içinde olduklarını savunan Raid Salah, 2010'a kadar gizli yürütülen mescit altına tünel kazma ve avluya baskın yapma gibi faaliyetlerin 2011'den itibaren açık biçimde yapıldığını belirtti.

Salah, söz konusu grupların orta vadedeki amaçlarının El-Halil şehrindeki İbrahim Mescidi'nde yaptıkları gibi Mescid-i Aksa'yı iki bölerek yarısını Yahudi ibadethanesine dönüştürmek olduğunu iddia ederek, bu çalışmaların İsrail güvenlik güçlerinin korumasında devam ettiğini söyledi.

Kudüs'ün kültürel ve dini kimliğini savunmanın sadece Filistinlilerin meselesi olmadığını, tüm Dünya Müslümanlarının ortak meselesi olduğunu kaydeden Salah, Ortadoğu'daki diktatörlüklerin İsrail'in güvenliğini sağladığını savundu.

Raid Salah, ''Bu sebeple Şam, Kahire, Trablus ve Tunus özgürleşmedikçe Kudüs de özgür olamayacak'' diyerek, Arap Baharı'nın Filistin sorununa olumlu katkı sağladığını kaydetti.

1958'de Ummul Fahm'da doğan Salah, Ummul Fahm Lisesi'nde eğitimini tamamladıktan sonra El-Halil Üniversitesi'nde İslam Hukuku alanında eğitim aldı. 1989'da Ummul Fahm Belediye Başkanlığı'na seçilen Salah, 1993 ve 1998 yılındaki belediye seçimlerinde de galip geldi. Salah, 2001'de bu görevinden istifa ederek, 2001 yılında İsrail toprakları içinde yaşayan Filistinlilerin kurduğu 1948 Filistin İslami Hareketi'nin başkanı oldu.

Raid Salah, Mayıs 2010'da İsrail ordusunun saldırısına uğrayan Gazze filosundaki aktivistler arasında yer almıştı.

(Kaynak: AA)

Etiketler : #Salah:   #Kudüs   #tüm   #Müslümanların   #ortak   #davası   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN