“Şehidliği rütbe ve şeref kabul ediyorum”

Rus işgaline karşı yıllardır destansı bir mücadele veren Çeçen halkının önderlerinden Cahar Dudayev, şehid olalı 12 yıl oldu.

23-04-2008


Çeçen direnişinin lideri Dudayev’in şehadetinin yıldönümü.. Kafkas kartalı Çeçenlerin destansı direnişinin simge ismi Cahar Dudayev, bundan tam 12 yıl önce 21 Nisan günü saldırıya uğradı, şehid olduğu haberi ise 23 Nisan’da duyuruldu. “Şehadete talibim. Şehidliği rütbe ve şeref kabul ediyorum.  
 
Kanımın son damlasına kadar ülkemin bağımsızlığı ve milletimin hürriyeti için savaşmaya hazırım” diyerek direniş bilincini ortaya koyan Dudayev’in, ABD istihbaratının verdiği bilgiyle şehid edildiği ifade ediliyor.
Rus işgaline karşı yıllardır destansı bir mücadele veren Çeçen halkının önderlerinden Cahar Dudayev, şehid olalı 12 yıl oldu. 21 Nisan 1996’da gece saatlerinde saldırıya uğrayan Çeçen İçkeriya Cumhuriyeti 1. Cumhurbaşkanı Dudayev’in şehid olduğu, 23 Nisan günü duyuruldu. Cahar Dudayev Çeçenistan’ın batısında bulunan GEHİ-ÇU köyünde uydu telefon ile görüşme yaparken bir roket saldırısına uğrayarak şehid olmuştu.

“ŞEHİDLİĞİ RÜTBE VE ŞEREF KABUL EDİYORUM”
“Şahadete talibim. Şehidliği rütbe ve şeref kabul ediyorum. Kanımın son damlasına kadar ülkemin bağımsızlığı ve halkımın hürriyeti için savaşmaya hazırım.”
Destansı Çeçen mücadelesi için duyduğu bağlılığı bu sözlerle dile getiren Dudayev, 1944 yılı Şubat ayında Çeçenistan’ın Yalho Köyü’nde dünyaya geldi. Doğumunun ardından henüz 15 gün geçmişken 23 Şubat 1944 tarihinde ailesi ile birlikte Sibirya’ya sürgün edildi. Çocukluk ve okul yıllarını Kazakistan’ın Sibirya Bozkırı’nda geçiren Dudayev, 1962’de Tambov Askeri Pilot Yüksekokulu’ndan ve 1966’da Uzak Mesafe Uçakları Pilot ve Mühendis Yetiştirme Yüksekokulu’ndan mezun oldu. 1974 yılında Gagarin Hava Harp Akademisi’ni bitirerek birinci sınıf pilot ve mühendis ûnvanını aldı. Kendisine SSCB Hükümeti tarafından 12 madalya verildi ve tümgeneralliğe kadar yükseldi.

SOVYET ORDUSUNDA BİR İLK
Dudayev, Sovyet tarihinde Stratejik Hava Kuvvetleri’nde Tümen Komutanı olarak görev yapan ilk Müslüman’dı. Baltık ülkelerinde meydana gelen bağımsızlık hareketlerini kuvvet kullanarak bastırması emredildi; ancak bu emri yerine getirmedi. Rus Hükümeti bu itaatsizlikten dolayı Dudayev’i askeri birliği ile Grozni’ye sürdü. Dudayev 1990 yılı Mayıs ayında görevinden istifa etti.

ÇEÇEN DİRENİŞİNE LİDER OLDU
1990 yılının Kasım ayında gerçekleşen “Çeçen Ulusal Kongresi”ne davet edildi ve icra kurulu başkanı seçildi. 19-21 Ağustos 1991’de Gorbaçov’a karşı yapılan başarısız darbe teşebbüsü sırasında darbecilerin karşısında yer aldı. Darbecilerle işbirliği yapan Çeçen-İnguş Cumhuriyeti Hükümeti’ni düşürmek için başlatılan halk hareketinin başına geçti. 27 Ekim 1991 tarihinde yapılan seçimlerde yüzde 85 oy oranıyla Çeçenistan Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı seçildi. Çeçenistan’ın bağımsızlığını tanımayan Rusya’nın 1994 yılında başlattığı saldırılar karşısında Çeçen direnişinin liderliğini yürüttü. I. Çeçen-Rus Savaşı’nda önemli başarılara imza atan Dudayev, 21 Nisan 1996 tarihinde düzenlenen bir suikast sonucu şehid edildi.

SALDIRIDA CLİNTON’UN PARMAĞI
Cahar Dudayev’in şehadetinden sonra Çeçen İçkerya Cumhuriyeti yetkilileri, saldırının gerçek sorumlularını ortaya çıkarmak için bir komisyon kurdu. Çalışmalarını uzun süre gizli sürdüren komisyonun ulaştığı bilgilere göre, Cahar Dudayev’in bulunduğu tam koordinatları, ABD Başkanı Clinton’un emri altındaki Milli Savunma bürosundan, Clinton’un emri ile verildi. Zira Dudayev’in kulandığı İNMARSAT uydu telefonu ABD Amerikan milli savunması tarafından izleniyordu. Öte yandan vur emri ise bizzat Rusya Federasyonu o zamanki başkanı Boris Yeltsin tarafından verildiği de öğrenildi. (Vakit)

Etiketler : #Şehidliği   #rütbe   #ve   #şeref   #kabul   #ediyorum   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN