Sınırları açacaktık, duvar ördük...

Türkiye ile Suriye sınırının kapatılması için ABD’nin, ‘zeplin gözetleme balonu’ başta olmak üzere teknolojik destek vereceği öğrenildi. Hudutlarda görev alan askeri personelin üçte birinin bulunduğu Suriye sınırının fiziki güvenliğini artırmak için şu ana kadar 300 milyon lira harcandı

09-12-2015


Suriye'deki iç savaştan önce Ankara ile Şam arasında yürütülen çalışmalar sırasında sınırların kaldırılması bile söz konusu olmuştu. Ancak gelinen noktada iki ülkeyi birbirinden ayıran yüksek ve kalın duvarlar örülüyor; sınırlar tamamen kapatılıyor. Suriye ile bağlantının tamamen kesilmesi için planlanan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Sınıra örülen duvarların inşası devam ederken; ABD gerekli tüm yardımları yapacağını söylüyor ABD’nin, ‘zeplin gözetleme balonu’ başta olmak üzere teknolojik destek vereceği öğrenildi. Hudutlarda görev alan askeri personelin üçte birinin bulunduğu Suriye sınırının fiziki güvenliğini artırmak için şu ana kadar 300 milyon lira harcandı.

Habertürk'ün haberine göre Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye sınırında uzun vadeli ve kalıcı bir sistem tesis edilmesi amacıyla, ‘Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi Projesi’ni geliştirdi. Güçlü bir engel sistemine dayanan proje, personel tasarrufu sağlayacak şekilde teknoloji ağırlıklı olarak hazırlandı. Projenin daha da geliştirilmesine ilişkin çalışmalar, Milli Savunma Bakanlığı koordinasyonunda sürdürülüyor. 911 kilometre uzunluğundaki Suriye hududunun 90 kilometresini Asi ve Dicle nehirleri oluşturuyor.

Sınırın yüzde 72’sine karşılık gelen 657 kilometresindeyse mayın döşeli durumda. Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi Projesi kapsamında, 2012 yılından bu yana, yasadışı geçişlerin gerçekleşebileceği bölgelere öncelik verilerek 23 kilometre modüler beton duvar, 108 kilometre kafes teli, 80 kilometre toprak set inşa edildi ve 386 kilometre hendek kazıldı.

423 kilometrelik bölümde hudut aydınlatması yapıldı ve 1450 kilometre hudut devriye yolu ıslah edildi. Bugüne kadar yaklaşık 300 milyon TL kaynak harcandı. Toplam harcamanınsa 2 milyar TL’yi bulacağı öğrenildi.

YAPILACAK ACİL YATIRIMLAR

Proje kapsamında Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve ilgili valiliklerce yapılacak acil yatırımlar da belirlendi. 168 kilometre modüler beton duvar inşa çalışması devam ediyor. Buna göre valilikler, 31 milyon 825 bin TL tutarında yatırımla, Hatay, Kilis ve Şanlıurfa’da 38 kilometre modüler beton duvar döşeyecek ve 37.6 kilometre yol inşa edecek. Hatay ve Kilis’te 20 kilometrelik alan aydınlatılacak. Şanlıurfa’da 9 kilometre güçlendirilmiş kafes tel kurulacak.MSB’nin 201 milyon 243 bin TL tutarındaki inşa planı çerçevesinde de, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin’de 130 kilometre modüler duvar ile 235 kilometre yol inşa edilecek. Hatay ve Gaziantep’te 98 kilometrelik alan aydınlatılacak. Şanlıurfa ve Mardin’de 14.7 kilometre beton temelli fens teli ile 54.2 kilometre güçlendirilmiş kafes tel kurulacak.

4 ALAY GÖREV YAPIYOR

Hudut hattında Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na (KKK) ait 4 hudut alayı ve bu alaylara bağlı 12 tabur, 37 bölük ve 139 karakol görev yapıyor. Halen KKK hudut personelinin yüzde 30’u Suriye sınırında konuşlu bulunuyor. Bu birlikler muhabere ve mobil keşif gözetleme sistemlerinin yanı sıra gece görüş yeteneğine sahip zırhlı araçlarla takviye edildi. Suriye sınırında, yasadışı geçiş nedeniyle her gün 400-500 kişi yakalanıyor. Hudut hattında yasadışı geçiş olayları ve çatışmalarda TSK personelinden 8’i şehit oldu, 103’ü yaralandı. 8 Türk ile 22 Suriye vatandaşı olmak üzere toplam 30 sivil hayatını kaybetti.

Son 5 yılda 6 binin üzerinde silah, 5.5 milyon litre akaryakıt, 4 ton esrar ve 22 milyon paket sigara ele geçirildi.  Tedbirlerle yurda sokulmaya çalışılan silahta ciddi azalma olduğu belirtildi. Ancak uyuşturucu madde miktarı 2 kat, sigara miktarı 1.5 kat arttı. Kaçakçılar ‘köstebek’ adı verilen makineleri kullanarak yerin 5-10 metre altından akaryakıt boru hatları döşüyor. 2014 başından bu yana 387 kilometre akaryakıt nakil borusu bulunarak imha edildi.

GÖZETLEME ZEPLİNİ

Suriye sınır hattında insansız hava araçları (İHA) ile güdümlü balon sistemleri (zeplin) görev yapacak. Yanıcı olmayan helyum gazıyla dolu olan zeplin balonları, 1500 metre yüksekten 24 kilometre çapında bir alanı gözetleyebilecek. ABD, zeplinleri Meksika sınırının güvenliğine yönelik olarak uzun yıllardır kullanıyor. Zeplin projesi yaklaşık 10 yıl önce terör örgütü PKK ile mücadele çerçevesinde gündeme gelmiş, ancak daha sonra rafa kaldırılmıştı.

Dünya Bülteni

Etiketler : #Sınırları   #açacaktık   #   #duvar   #ördük...    
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN