Sırp kasap 'Srebrenitsa' için ödül istedi!

Sırp kasap, Serebranitsa katliamını Lahey'deki savaş suçları mahkemesinde savunuyor!

16-10-2012


Eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karadziç, Lahey'deki savaş suçları mahkemesinde savunmasına bugün başladı. 

Sırp Kasabı ilk ifadesinde  "Yaptıklarımdan ötürü ödüllendirilmeliydim" dedi, Bosna Savaşı'nda insanların 'acılarını azalttığını' ve 'uluslararası hukuka uyduğunu' da öne sürdü.

"Savaştan kaçınmak için her şeyi yaptığını" iddia eden Karadziç, "çok defa tek taraflı ateşkes ilan ettim. Zafer yakın iken ordumuzu birçok kez durdurdum" dedi.

Karadziç, aralarında soykırım, savaş suçu ve insanlık suçunun da olduğu, kendisine yönetilen 10 suçlamaya karşı savunma yapacak. Karadziç'e yöneltilen suçlamalar arasında, 1995 yılında Srebrenitza'da 8 bin Bosnalı Müslümanın öldürülmesine karışmak da var.

64 yaşındaki Karadziç, 13 yıllık kaçışının ardından 2008 yılında yakalanıp, Lahey'deki Eski Yugoslavya için Uluslararası Savaş suçları Mahkemesi'ne teslim edilmişti. Sırp Kasabı hakkındaki suçlamaları reddediyor.

Bosna-Sırp Cumhuriyeti`nin eski Başkanı, Sırp Demokratik Partisi`nin lideri ve Bosna-Sırp ordusunun Başkomutanı olan Karadziç, 1992-95 yılları arasındaki Bosna Savaşı`nda Bosnalı Müslümanlar, Bosnalı Hırvatlar ve diğer Sırp olmayan sivillere karşı işlediği suçlardan yargılanıyor.

Karadziç'in mahkemesi 2009 yılının Ekim ayında başlamıştı.

Karadziç'in uzun bir kişisel konuşma yapması, ve 1995 yılında Bosna Hersek'teki Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün başında olan Rus Albay Andrey Demurenko'yu ilk tanık olarak çağırması bekleniyor.

Karadziç'in ayrıca 1995 yılının Ağustos ayında Saray Bosna'nın topçu ateşine tutulmasına dair sorgulanması da bekleniyor.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Sırp   #kasap   #'Srebrenitsa'   #için   #ödül   #istedi!   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN