SMDK, ziraat alanlarının yakılmasını kınadı

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Suriye’nin doğusunda ve Badiye bölgesinde yer alan ziraat alanlarının yakılmasını kınadı.

23-06-2019


Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Suriye’nin doğusunda ve Badiye bölgesinde yer alan ziraat alanlarının yakılmasını kınadı. Birleşmiş Milletler’e (BM), yangınların yayılmasını engellemek için duruma müdahale etme ve sorumlulardan hesap sorma çağrısı yaptı.

 

SMDK tarafından konuya ilişkin dün yayınlanan yazılı basın açıklamasında, ifadeler kullanıldı;

 

“Suriye’nin doğusundaki ve Badiye bölgesindeki ziraat alanlarında haftalardır devam eden yangınlar ve bu yangınların sebep olduğu maddi kayıplar, yeni bir ekonomik ve insani krizin habercisi. Yangınların çıktığı bölgelerin fazlalığı şüpheleri artırmaktadır. Bu yüzden bir an önce soruşturma başlatılılarak delillerin incelenmesi ve görgü tanıklarının dinlenmesi gerekmektedir.”

 

Ziraat alanlarının kasten yakılmasının terör eylemi olmakla beraber Suriye halkına karşı işlenen savaş suçlarının bir parçası olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Yangınlar, Suriye için çok büyük önem arz eden ziraat mahsullerini yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakmaktadır. Bu yüzden uluslararası topluma, yangınların söndürülmesi ve yayılmasının engellenmesi için yardım eli uzatma çağrısı yapıyoruz” cümlelerine yer verildi.

 

Söz konusu yangınları çıkaranlar yaptıklarının Suriye halkının bütün kesimlerini ve ülkenin gıda güvenliğini hedef aldığına dikkat çekilen açıklamada, sorumluların bu durumun insanları açlığa mahkum edeceğini çok iyi bildiğinin altı çizildi.

 

Açıklama, şu ifadelerle devam etti;

 

“SMDK olarak, yangınların çıkış sebebinin soruşturulması için Suriye Geçici Hükümeti’nin (SGH) de katılacağı bir soruşma komitesi kurulmasını gerektiğini düşünüyor ve bu konunun takipçisi olacağımızı bildirmek istiyoruz. Ziraat alanlarının yakılması suçuna karışan her kim olursa olsun bunun hesabını mutlaka vereceğini belirtmekle birlikte, bu konuda Suriye’nin doğusundaki emrivaki yönetim ve ona bağlı militanları esas sorumlu olarak görmekteyiz. Zira bu kişiler, gerek Türkiye’nin, gerekse Sivil Savunma Örgütü’nün (Beyaz Baretliler) yangınların söndürülmesine destek verme girişimlerini reddetmiştir.” 

 

Çıkan yangınların büyüklüğünün ve on binlerce hektarlık alanların yanmasının büyük maddi kayıplara sebep olduğuna işaret edilen açıklamada, “Suriye halkının neden aç bırakılmak istendiğine dair herkesin kafasında soru işaretleri mevcuttur. Bölgedeki durum BM ve finansör ülkelerin ciddiyetle duruma müdahale etmelerini ve yangınlardan zarar görenlerin zararını karşılamalarını zorunlu kılmaktadır” denildi.

 

Açıklama, şu ifadelerle sonlandırıldı;

 

 “Nüfuz sahibi ülkeler, Suriye’deki duruma dair sorumluluklarını anlamalıdır. Dünya, sorumluluklarını yerine getirip dünya barışını korumak için alınan uluslararası kararları uygulama noktasında kararlı olsaydı, Esed rejimi ve teröristlerin sebep olduğu bu insanlık dramı asla yaşanmazdı.”

Etiketler : #SMDK   #   #ziraat   #alanlarının   #yakılmasını   #kınadı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN