Somali'de kıtlık en çok çocukları vuruyor

Her gün 800 kişinin öldüğü Somali'de, halk açlık ve kuraklık içinde hayat mücadelesine devam ediyor. Felaket en çok çocukları etkiliyor.

02-08-2011


Somali'de her altı çocuktan biri beş yaşına girmeden ölürken, 800 bin çocuktan, haftada 15'i gıda yetersizliğinden ölüyor. Bir günde 8 bebeğin ölmesi ise kıtlığın vahametini ortaya koyuyor. Aileler, çareyi Kenya ve başkent Mogadişu'ya göç etmekte buluyor. Mogadişu'da son bir ay içinde kurulan 10 kampa 1.500 kişinin geldiği belirtiliyor.

Resmi rakamlara göre, son iki hafta içinde Somali'den Kenya'ya gelen kişi sayısı 20 bin. Kuraklık sebebiyle köylerden şehirlere göçen ailelerin yola çıkış hikâyesi de sonları da aynı. Somalili Adem yolda yürüyemezler diye 5 çocuğunu köyde bıraktığını, çocuklardan birinin öldüğünü, diğer 4 çocuğundan haber alamadığını ifade ediyor. Havaişira isimli kadın ise yeni doğum yaptığını, kendisinin de hasta olduğunu belirtiyor. Havaişira, 4 çocuğu olduğunu, bunlardan birisini yolda kaybettiğini, birisinin de çok hasta olduğunu söylüyor. Nurto isminde bir kadın da, köyden geldiğini, 9 çocuğu olduğunu, bunlardan 4'ünü kaybettiğini belirtiyor. Yanında bulunan 5 çocuktan birinin de çok hasta olduğunu aktaran Nurto, çocuğu için bir şey yapamadığını aktarıyor. Kadiro Muhammed de 8 çocuğu olduğunu, ancak 4'ünü hastalıktan kaybettiğini söylüyor.

(Kaynak: Zaman)

Etiketler : #Somali'de   #kıtlık   #en   #çok   #çocukları   #vuruyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN