Srebrenitsa'da 13 yıl önce insanlık katledilmişti

Yıllarca Sırpların cinayetlerine sessiz kalan, savaşa müdahale etmeyen batılı emperyalistlerin temel hedefi yeni bir Endülüs olayının yaşanmasıydı. Müslümansız bir Avrupa hedefleniyordu ve bu amaç uğruna Srebrenitsa'da insanlık katledilmişti bundan 13 yıl önce.

11-07-2008


İslam ve Hayat

Bosna Hersek'in Srebrenitsa şehrinde 1995 yılında 10 bine yakın Bosnalı Müslüman'ın katledildiği bir soykırım girişimi yaşanmıştı. Üstelik bu büyük katliam Birleşmiş Milletler'in güvenli bölge olarak ilan ettiği bir bölgede, Srebrenitsa'da yaşanması soykırım planının sadece Sırplar'ın işi olmadığını gösteriyordu. Yıllarca Sırpların cinayetlerine sessiz kalan, savaşa müdahale etmeyen batılı emperyalistlerin temel hedefi yeni bir Endülüs olayının yaşanmasıydı. Müslümansız bir Avrupa hedefleniyordu ve bu amaç uğruna Srebrenitsa'da insanlık katledilmişti bundan 13 yıl önce. 

Bugün (miladi 11 Temmuz), İkinci Dünya savaşından sonra en kanlı katliam olarak tarihe gecen soykırımın 13. yıldönümü. 

Dünya Bülteni haber sitesinde yer alan habere göre, bugün Srebrenitsa'da düzenlenecek törenle, katliamda hayatını kaybedenlerden 307'si yeniden defnedilecek. Bu kişilerin kimliklerinin, katliamdan 13 yıl sonra tespit edilebildiği öğrenildi. Srebrnitsa kasabasında bugün yapılacak anma törenlerine binlerce kişinin katılması bekleniyor.

Bölgede yaşananlar, Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Adalet Divanı ve Savaş Suçları Mahkemesi tarafından "soykırım" olarak nitelendirilmişti.

Her geçen gün yeni bir toplu mezarın bulunduğu bölgede bugün de Potocari şehitliğinde, cesetleri henüz bulunan 300 Boşnak Müslüman, büyük bir törenle defnedilecek.

Savaş öncesi Srebrenitsa halkının yüzde 85'ini Boşnak Müslümanlar oluştururken 14 Temmuz 1995'te şehirde bir tek sağ Müslüman bulunamamıştı. Kadınlar, çocuklar ve yaşlılar ailelerinden ayrıldıktan ve işkencelere maruz kaldıktan sonra Sırp askerleri tarafından otobüslere doldurulup Sırp Cumhuriyetinden çıkartıldı. Sırp askerlerin eline düsen erkekler ise öldürüldü. Bir çok kadın tecavüze uğradı. Tüm bunlar olurken büyük çoğunluğu erkeklerden oluşan binlerce insan da Sırbistan ordusundan kurtulmak için Tuzla (Srebrenitsa'ya 100 km. uzaklıktaki bir şehir) yoluna düştü.

Etiketler : #Srebrenitsa'da   #13   #yıl   #önce   #insanlık   #katledilmişti   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN