Suriye'de insani kriz derinleşiyor

Uluslararası Kurtarma Komitesi'nin Suriye raporuna göre, ülke içerisine ve evlerini terk etmek zorunda bırakılanlara acilen yardım götürülmeli, kamplarda sağlık ve güvenlik koşulları sağlanmalı.

14-01-2013


Uluslararası Kurtarma Komitesi'nin (IRC) 28 sayfalık "Suriye: Bölgesel Bir Kriz" başlıklı raporunda, iç savaşın yol açtığı insani krizin hızla derinleştiği uyarısı yapıldı.

Raporda, ikinci yılını doldurmak üzere olan iç savaşın ardından ülkenin insani bir felaketle karşı karşıya kaldığı ifade edildi.

"Ocak 2013 itibariyle Suriye'de 600 binden fazla kişi komşu ülkelere iltica etmek zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler, günde 3 bin kişi ülkeyi terk etmeye zorlandığı sürece, toplam rakamın bir milyonu bulacağını açıkladı."

"Suriye içerisinde iki milyondan fazla sivil de evini terk etmek zorunda bırakıldı, BM'ye göre dört milyon kişinin yardıma ihtiyacı var."

BM, Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı süren ayaklanma süresince Mart 2011'den bu yana 60 binden fazla kişinin öldüğünü tahmin ettiklerini belirtti.

KADINLAR ŞİDDETE UĞRUYOR

IRC'nin raporuna göre taciz ve tecavüzlerin sayısı arttı. Kadınlar saldırganların intikam almasından ya da ailelerinin kendilerini öldürmesinden korktukları için nadiren tecavüze uğradıklarında şikayet yoluna başvuruyor.

Ayrıca tecavüzün ardından sağlık ve danışmanlık hizmetleri de yetersiz. Birçok kız çocuğu ve kadın, özellikle kamp koşullarında şiddete uğruyor.

ACİL İNSANİ YARDIM

Raporda uluslararası topluma şu tavsiye ve önerilerde bulunuldu:

* İnsani yardım artırılmalı. Hükümetler, BM yardım fonuna 1,5 milyar dolarlık yardım aktarmalı.

* Mültecilere yardım eden ülkeler sınırlarını sürekli açık tutmalı. "Tampon bölge" oluşturmak etkili bir yöntem değil.

* Suriye içerisine de yardım ulaştırılmalı. Uluslararası toplum Suriyeli yardım kuruluşlarıyla işbirliği yaparak hayat kurtarmaya yönelik çalışmalarda bulunmalı. Yardım kuruluşlarının ülkeye girişinde sorun çıkmamalı.

* Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti önleme amaçlı programlar hayata geçirilmeli. Bu yardım programlarında sağlık ve danışmanlık hizmeti yer almalı ayrıca kamplardaki güvenliğin artırılması sağlanmalı. Evliliğe zorlanan veya aile içi şiddete maruz kalan kadınlara ekonomik yardım yapılmalı.

* Çocukların sağlığı ve güvenliği için de özel programlar oluşturulmalı. Çocukların silahlı gruplarca savaştırılmak üzere kaçırılması engellenmeli. Suriyeli mülteci çocukların eğitime ulaşması da kritik önem taşıyor.

(Kaynak: Bianet)
 

Etiketler : #Suriye'de   #insani   #kriz   #derinleşiyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN