Suriye rejimi 11 bin kişiyi işkenceyle katletmiş

Suriye İnsan Hakları Örgütü, iç savaşın başladığı Mart 2011’den bu yana 11 bin 429 kişinin işkence sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu.

27-06-2015


Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR) "26 Haziran Uluslararası İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü" dolayısıyla hazırladığı raporda, "Suriye'de olayların başladığı Mart 2011'den bu yana yüzde 99'u rejim güçlerinin elinde bulunanlar olmak üzere 11 bin 429 kişi işkence sonucu hayatını kaybetti" ifadesini kullandı.

Raporda, rejim güçleri tarafından uygulanan işkencelerde 157'si çocuk, 62'si kadın 11 bin 358 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. "Çeşitli muhalif grupların elinde bulunan 7'si kadın ve çocuk 31 kişi, IŞİD'in elinde 2'si çocuk, 1'i kadın 29 kişi, Nusra Cephesi'nin yaptığı işkence sonucu ise 5 kişi hayatını kaybetti" ifadeleri kullanıldı. Raporda ayrıca PYD, YPG ve diğer Kürt güçleri tarafından uygulanan işkencelerde de biri çocuk en az 6 kişinin yaşamını yitirdiği ifade edildi.

Suriye'de Mart 2011'den bu yana hemen her gün işkencenin en kötü şekliyle uygulandığı ifade edilen raporda, günde ortalama 3 veya 4 kişinin işkence nedeniyle öldüğü bilgisine yer verildi.

‘Rejim işkenceyi bir yöntem olarak benimsedi'

SNHR Başkanı Fadıl Abdulgani de Suriye rejiminin işkenceyi bir yöntem olarak benimsediğini söyledi.

Raporda açıklamalarına yer verilen Abdulgani, uygulanan işkencelerin ölüm, sakatlık veya uzun süreli psikolojik rahatsızlıklar ile neticelendiğini, amacın ise korku toplumu oluşturmak olduğunu ifade etti.

SNHR raporunda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) tutukluların korunması için yollar aranması, 2012 ve 2014 yıllarında Suriye hakkında alınan 2042 ve 2139 sayılı kararların uygulanması istendi.

BMGK, 12 Aralık 1997'de aldığı bir kararla 26 Haziran'ı işkence görenlerle dayanışma günü ilan etmişti.

Etiketler : #Suriye   #rejimi   #11   #bin   #kişiyi   #işkenceyle   #katletmiş   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN