Suudilerden Irak ve Yemen sınırına duvar

Suudi Arabistan Krallığı, kuzeydeki komşusu Irak ile güneydeki komşusu Yemen sınırına giderek artan IŞİD ve El Kaide tehdidi nedeniyle 8,5 milyar dolara mal olacak 2 bin 600 kilometrelik dev duvar inşasını hayata geçiriyor.

16-01-2015


Irak tarafında kalan sınırın IŞİD ve Yemen tarafındaki sınırın da El Kaide’nin eline geçmesinden sonra panikleyen Suudi yönetimi, Çin Seddi'ni andıran 2 bin 600 kilomettelik duvar inşasını hemen bitirmek için harekete geçti. Kuzey komşusu Irak’tan IŞİD tehdidi, güney komşusu Yemen’den de El-Kaide tehdidi altında bulunan Suudi Arabistan yönetimi, geçen hafta Irak sınırında IŞİD'in biri general 3 Suudi askeri öldürmesinden sonra duvar projesine hız verdi.

İlk olarak 2006'da Irak sınırına inşa edilmesi düşünülen bin km'lik duvar projesi tel örgüler ve derin çukarlarla desteklenecek. Riyad, güneydeki 1609 kilometrelik Yemen sınırını da 5 milyar dolara mal olması beklenen bir duvarla örecek.

KABE’Yİ KORUMAK İÇİNMİŞ

Geçen hafta Irak sınırındaki çatışmada aralarında General Kudah el- Belawi'nin de bulunduğu üç askerini kaybeden Suudi yönetimi, Irak sınırını “IŞİD Seddi”yle kapatmak için hiç bir fedakarlıktan kaçınmayacak. Mühih merkezli bir firmaya hazırlatılan Irak sınırındaki “Kuzey Sınırı Güvenlik Projesi” 3.4 milyar dolara mal olacak.

Suudi Arabistan’ın inşa edeceği sed, Irak sınırındaki Tureyf ile Hayfer el Batin kentleri arasında yer alacak. 2003 Irak işgali sonrasında 2 bin 500 kadar Suudi vatandaşı, savaşmak için Irak’a gitmişti. Bu kişilerin ülkeye dönmesinden çekinen Riyad, Irak’taki kaosun bölgede mezheplerarası çatışma ve teröre yol açmasından da endişe ettiğini açıkladı.

KUŞ UÇURTULMAYACAK

Halihazırda sınır güvenliği 5 katlı tel örgüler, gözetleme kuleleri, radarlar ve gece görüşlü kamera sistemleriyle sağlanıyor. Suudi yönetimi Mescid-i Nebevi ile Kabe’yi korumak için bu önlemi aldığını açıkladı. Yüksek teknolojik araçlarla donatılacak sınırdaki modern Çin seddinde kuş uçurtulmayacak. Gözetleme kulelerinde SPEXER radar, termal kameralarla donatılmış helikopterler ve müdahale araçları yer alacak. Sınırda yeraltına titreşim sensörleri yeleştirilerek sızmaların önüne geçilecek. Bu arada, Riyad geçen haftaki saldırının ardından Irak sınırına 30 bin asker gönderme kararı aldı.

İki duvara 8,5 milyar dolar

Suudilerin Münih'teki bir firmaya hazırlattığı bin kilometrelik  Irak’taki “Kuzey Sınırı Güvenlik Projesi” 3.4 milyar dolara mal olacak. Yemen sınırındaki bin 609 kilometrelik duvarın ise 5 milyar dolara mal olması bekleniyor. 

İsrail de Ürdün sınırını kapatıyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu geçen aylarda Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD)ne karşı Eliat’tan Golan Tepeleri’ne uzanan bir “güvenlik duvarı” inşa etmeye hazır olmaları gerektiğini söylemişti. Ürdün’ün IŞİD tehdidi altında olduğu -nu kaydeden Netanyahu, “Ürdün sınırına duvar inşa etmemiz gerekiyor. Buradaki tel örgüler ne yazık ki sınırdaki sızmaları, tünel kazılmasını, ateş açılmasını veya roket atılmasını engelleyemiyor. Ancak inşa edilecek bir duvar İsrail’e sızmaları büyük ölçüde azaltır”  diye konuşmuştu. 

(Yeni Şafak)

Etiketler : #Suudilerden   #Irak   #ve   #Yemen   #sınırına   #duvar    
YORUMLAR
  • arif kaya   18-01-2015 18:35

    Müslümanların, mazlumların düşmanı ama birbirlerinin karşısında gibi görünüp dost olan bu zalim devlet, korkudan ne yapacaklarını şaşırmış, sınırlarına (ki o sınırlar kanla ve sömürgecilerin yardımı ile çizildi) duvar örmeye kalkıyor, zalim rejimlerini koruma telaşıyla. Allah'ın, hakiki mü'minlerin, mazlumların gazabından bu şekilde korunabileceklerini zannediyor zavallılar

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN