Tacikistan'da 'radikalizmi bitirmek' için sakal traşı

Tacikistan'da "radikalizmi sonlandırmak" için 13 bin erkeğe sakal tıraşı yapıldı. Polis, "dış etkilere" karşı da başörtüsü satan 160'tan fazla mağazayı kapattı.

21-01-2016


Tacikistan polisi yaklaşık 13 bin erkeğe sakal traşı yaptırdı ve "dış etkiler"le mücadele kapsamında geçtiğimiz yıl geleneksel Müslüman kıyafetlerini satan 160'tan fazla mağazayı kapattı. Tacik yönetimi, amacın, "toplumun radikalleşmesini önlemek" ve "laik düzenin korunması için mücadele etmek" olduğunu açıkladı. 

Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkenin güneybatısındaki Hatlon ili polis şefi Bahrom Sharifzoda çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, uygulamaların bin 700'den fazla kadını başörtüsü takmamaya ikna ettiğini söyledi.

Geçen hafta, parlamento Arapça sesli "yabancı" isimlerin yanı sıra, ilk derece kuzen evliliklerini de yasaklamayı oyladı.

Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman tarafından onaylanması beklenen düzenleme, laikliği teşvik etmeyi ve ülkenin istikrarı için tehdit görülen inanç ve uygulamalardan vazgeçilmesini kapsayan adımlar içeriyor.

Tacikistan Anayasa Mahkemesi eylül ayında, ülkenin kayıtlı tek İslâmcı partisi olan Tacikistan İslâmi Rönesans Partisi'ni aylarca süren şiddet olaylarının ardından yasaklamıştı. 

1994'ten bu yana ülkeyi yöneten Rahman'ın görev süresinin 2020'de sona ermesi bekleniyor.

Aralık ayında parlamento Rahman'a ve ailesine yaşam boyu dokunulmazlık garanti etmiş, "milletin lideri" unvanını verdiği Rahman'ı "Tacikistan'da barışın ve milli birliğin kurucusu" ilân etmişti.

8 milyona yakın nüfusu olan ülke, 1991'de Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığı ilân ettiğinden bu yana yoksulluk ve istikrarsızlık ile mücadele ediyor.

Tacik halkının çoğu iş için gitmek zorunda olduğu Rusya'ya bağımlı halde.

Resmi olmayan rakamlara göre, Suriye'de 2 binden fazla Tacik savaşıyor.

Kaynak: Al Jazeera, DPA

Etiketler : #Tacikistan'da   #'radikalizmi   #bitirmek'   #için   #sakal   #traşı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN